Sincronizare contacte

Am facut o varza in contacte. Nu inteleg cum sincronizeaza iPhone.
Se da un iPhone 4s (nu al meu) cu contactele proprii si apoi incercare de backup contacte (doar astea ma interesau). Facut backup. Ma intreaba daca sa sincronizeze contactele, zic da (zice ceva ca sunt peste 25% contacte diferite), si apoi cand ma uit in contactele iPhone 4s vad ca mi-a adaugat si contactele mele. Cum sterg contactele mele?
Cu restore backup imi tot reapar contactele (probabil a salvat dupa sincronizare)
Mereu nu am inteles cum sincronizeaza si cum face backup iTunes pe device-uri.

Computerul unde trebuia sa salveze contactele avea activ contul meu de Apple ID. De acea sa imi fi combinat contactele?(e un macbook pe care nu il mai folosesc)

Trebuie ă ai MARE grijă de contactele și cu sincronizarea lor. În era iCloud situația e și mai greu de controlat decît înainte, cînd iSync se ocupa de chestia asta și era mai customizabil. În setarea default, ce ai pe mac/PC și pe iPhone se sincronizează prim „merge”, adică o bază de date comună. Dacă ai activat în iCloud setarea ca în anexă (așa am eu), înseamnă că orice modificare în iPhone ori în mac se completează reciproc. Spre deosebire de era mai veche, nu poți controla să faci sync numai anumitor sectoare din agendă.
Dacă pricep eu bine, voiai să ai o bază de date separată în iPhone și în mac. Dacă asta voiai, o puteai face numai cu un cont dedicat de user numai pt așa ceva, deoarece iPhone-ul nu interfera cu baza de date din mac. Dacă ai făcut sync pe contul tău, este clar că cele două de date s-au combinat și ai acum o singură bază de date, identică și în iPhone și în mac și în nor.
Problema asta am avut-o și o am cu soția, care nu și-a dorit o bază de date comună, cu motivul – întemeiat – că nu vrea să le amestece. În final, a cedat, deoarece i-am explicat că nu poate face backup ca lumea decît pe secvențele descrise, adică ori tot ori numai ce vrea cu cont separat.
Eu cred că, ajuns aici, ai o singură soluție: să iei manual fiecare adresă și să ajungi la forma dorită. Ești fericit, ai puține, eu – la un moment dat – aveam peste 2200, am stat 2 zile pe ea și am ajuns la jumate.

De ce iTunes? Ai vreun motiv anume pentru care nu vrei să folosești iCloud pentru a sincroniza contactele? Chestia asta se rezolvă extrem de simplu dacă respecți două reguli:

  1. Folosește iCloud pentru sincronizare – și nu mai ai nevoie de iTunes.
  2. Niciodată să nu introduci în lanțul de sincronizare device-uri logate cu Apple ID-uri diferite, pentru că pățești ce-ai pățit acum: ți s-au amestecat datele.

Tudore, așa e, cu iCloud, așa fac și eu, dar am senzația că el tocmai asta nu voia, să le pună toate la un loc, voia să facă doar backup al datelor din telefon și apoi restore. Nu știu dacă am înțeles bine, dar am recitit și cred că asta voia.
Acuma, evident, i s-au amestecat.

Da, i s-au amestecat pentru că a salvat contactele de pe iPhone-ul unei persoane, pe Mac-ul logat în contul iCloud al altei persoane. Contactele salvate în iTunes se duc automat și în iCloud.

Dacă nu ai un backup mai vechi atunci nu le poți șterge decât manual.

Dacă acel iPhone nu e al tău atunci nu-l mai conecta niciodată la computer dacă ești logat cu contul tău de iCloud. Fă un cont separat in OS X și salvează acolo contactele. Persoana respectivă nu are cont de iCloud pe telefon? Că dacă are atunci nu mai e nevoie de niciun backup în iTunes.

Da, eu cînd am alt telefon, de ex. al soției, îl pun fie pe macul ei, fie pe un cont separat pe al meu, fără conexiune la icloud, să fiu sigur că nu bulibășesc datele.
În cazul lui, așa e, dacă nu are un backup mai vechi, care e sigur cel dorit, atunci manual.
Ca să fii sigur că nu faci altă boacănă, verifică backup-ul vechi pe un cont creat special în acest scop, fără icloud, nud, un user nou. Dacă totul e OK, după aia știi ce ai de făcut.

iCloud e mai misterios pentru mine ca si iTunes (pe care l-am mai folosit). Din pacate nu mi-am dat seama ca eram inca logat pe cont in acel iTunes. Cand am vazut era prea tarziu. Persoana nu are cont iCloud.

Situatia era urmatoarea: trebuia predat un iPhone de firma (al consoartei) de pe care am vrut sa rad tot (nevrand sa las setari sau date personale pe undeva) mai putin contactele intrucat vor fi folosite de urmatorul. Am vrut sa fac back-up doar la contacte, sa il sterg si sa dau restore doar din back-up doar la contacte (asa imi parea mie logic). Probabil nu se putea nici fara amestecul accidental al contului meu personal activ inca in iTunes. Rezultatul a fost un mix total.
Inainte am delogat contul ei de iTunes si de mail, etc. Dar ma gandeam ca poate au ramas setari, parole, etc care nu ar trebui sa ramana pe telefon. Asa am ajuns la varianta cu backup contacte.
Acum s-au sters manual contactele mele (noroc ca nu au fost multe) si a ramas la fel ca inainte.

Nu e misterios, este relativ clar și simplu ce face: sincronizare în „nor” pt mai multe device-uri Apple: dacă ai 1-x mac-uri și/sau 1–x iPhone-uri poți sincroniza orice din categoria e-mail, note, agendă, contacte, documente (suita iWork) etc. Unele pot fi sinc. și pe Google (lista principală). Eu îl folosesc și am sinc pe iPhone și mac, iar la facultate, unde nu pot avea decît maxim SL, accesez icloud prin Safari și tot e bine.
Dezavantajul, pe care îl resimte și soția, de ex., este că nu mai poți face sync selectiv al agendei, cum era în era iSync, ori tot ori nimic. Pe vremea aia, puteai face un grup și-l puteai sincroniza numai pe acela. Acum poți opta să nu sincronizeze agenda ori calendarul, dar nu și selectiv, ori tot ori nimic.
Reține: dacă ai un iDevice Apple (iPad, iPhone) și nu știi ce și cum, fă un cont nou pe mac și bibilește-l acolo, nu-l amesteca cu datele tale, poți ajunge la faza cînd nu mai ai drum de întors decît să o iei manual, adică faza ta.

Fiindcă întrebarea mea se leagă tot de contactele din iPhone, postez aici, nu mai creez subiect nou.

Așadar: există vreo posibilitate de a adăuga un contact (deja existent sau proaspăt creat) într-un grup deja existent din iPhone? Pe Mac e simplu, tragi “omul” în grup, dar pentru iPhone, din cîte am citit, nu prea se poate. Cunoașteți, eventual, aplicații terțe care pot face asta? Care să se împace bine cu agenda din iCloud, evident, nu să creeze o agendă a lui sau să nu reflecte schimbările din el în agenda “clasică” ori invers.

Sper că nu e cu supărare că m-am băgat aici.

Mulțumesc.

Încearcă Address Book Plus:

În noile versiuni ale iOS nu cred că se poate și, oricum, nu văd rostul, chiar dacă s-ar putea, deoarece nu poți alege să se afișeze, să zicem, lista x doar. Poate în iOS 8, nu am apucat să-l bibilesc un pic. iOS 7 are fi-mea și nu e acuma acasă, eu iOS 6.
De alte aplicații 3rd party nu știu. Eu mă mulțumesc cu ce oferă Apple, mai ales fiindcă am sync casi-instantaneu pe mac, pe iPhone și la mac2 de la facultate.

Și eu încerc să mă mulțumesc cu ce oferă Apple, mai ales la chestiuni fundamentale, cum sînt contactele. Dar necesitatea pentru o așa funcție am găsit-o chiar ieri. Eu îmi introduc studenții în grupuri de contacte corespunzătoare grupelor lor, să le pot scrie tuturor odată, fără a introduce în cîmpul de destinatar altceva decît numele grupului/grupei. Dar ieri s-a trezit o domnișoară care lipsise la seminarul în care le-am luat datele de contact să-mi dea și adresa ei. Apoi, cînd am vrut să le scriu tuturor, a trebuit să o adaug pe ea manual în lista de destinatari. Asta pentru că nu aveam decît iPad-ul la mine și ar fi fost de folos să le pot scrie tuturor înainte de a ajunge la Mac.

În fine, o să spui că mă răsfăț din nou și probabil că ai (parțial) dreptate iar, dar, cum am mai zis, încerc să fac să fie mai bine, chiar și cu chichițe de-astea.

Și ba da, poți afișa o singură listă în iOS 7 și 8, cel puțin. Mergi în Contacte, apasă pe Grupuri și apoi apasă pe cel pe care-l dorești afișat/exclus.

Tudor, mulțumesc, pare a fi o aplicație care doar asta face, administrează grupuri de contacte.

Încă una, mai complexă și gratuită:

1 Like

Excelent, dacă ar afișa și jurnalul de apeluri și tastatura numerică, mi-ar înlocui cu succes aplicația standard de telefon. Dar le scriu și le cer. :smile:

Mulțumesc din nou.

Da, corect, prin debifare, eu am peste 20 grupuri, să mă apuc să debifez 19 ca să-mi afișeze un grup e incomod. Eu unul nu știu o metodă simplă pt așa ceva. De asemenea, asta nu ar fi răsfăț, văd că te-a afectat vorba cu pricina, ar fi ceva util. Ar fi util, pt unii, să poți face sync selectiv, dacă vrei, așa era pe vremea lui iSync, soția îmi tot repetă asta și i-am explicat că eu unul nu știu o metodă de acest fel.

Dacă toate contactele sînt în iCloud și ai bifat All iCloud (care bifează automat și toate grupurile), apăsînd apoi pe unul din ele, rămîne doar acela. Deci, dacă ai Grupul 1, Grupul 2, Grupul 3, toate în iCloud, îți apare în lista Groups: All iCloud, Grupul 1, Grupul 2, Grupul 3. Dacă bifezi All iCloud, bifează automat tot. Dacă apoi bifezi Grupul 2 (de ex), se debifează ăsta și rămîne doar acela (2).

Am iOS 8, dar sînt sigur că așa era și în 7.

Dacă ai contacte și în Yahoo!, de exemplu, presupun că apare încă un grupaj All Yahoo!, care se tratează ca mai sus.

Nu știu dacă a fost clar, dar momentan mi-e mai comod să povestesc așa decît să atașez o captură de ecran :smile:

Oricum, aplicația Connect, sugerată de Tudor, face și asta. Adică îți afișează lista grupurilor și bifezi pe care vrei sau nu.

Da, probabil. Pur și simplu, dacă am nevoie de un contact, dau căutare, scriu cîteva litere și apare. Mai rău e cînd nu mai țin minte cum îl cheamă, știu instituția, dar am uitat să o pun… sau să menționez, de ex, că e instalator sau amicul lui Y.