Shortcut tastatură

Dragii mei. Pun o întrebare de începător. Știu că la un moment dat am mai avut problema și am rezolvat-o, dar nu mai țin minte cum. System Preferences din Ventura este extrem de stufos și după 30 de minute de căutări atât în setările de tastatură, shortcuts, accessibility, m-am lăsat păgubaș. Cumva, am setat fără să știu, combinația de taste Ctr+Alt+drag să mute fereastra activă, indiferent unde am cursorul mouse-ului pe fereastră. Aș vrea să scap de acest “feature”, sau, cel puțin selectiv pentru Photoshop, unde cu Ctrl+Alt+drag lateral puteam redimensiona diametrul pensulei. Evident, sistemul este peste Photoshop, iar Photoshop nu-mi oferă alternativă, dar știu sigur că din sistem pot dezactiva asta. Doar că nu găsesc de unde. Mulțumesc anticipat.

Am găsit vinovatul. Este Hyperdock, o aplicație care îți arată conținutul ferestrei aplicației deschise, minimizată în dock, ca în Windows 10/11. Sper să ajute pe alții care vor păți ca mine.

Iar pentru cine vrea totuși să mute ferestrele, de oriunde, poate folosi setarea aceasta, din sistem, fără să fie nevoie să instaleze alte aplicații.

Aplicațiile care interferează (profund) cu sistemul sunt cu dus-și-ntors. M-am convins azi, după ce zilele trecute am instalat o aplicație care îmi permitea să setez luminozitatea și contrastul celor două monitoare conectate la un Mini M1. A mers ce-a mers și, zbang, azi mi-au apărut purici pe ecranul principal. Am dezinstalat-o, evident, bugul nu era reglabil din mers, a trebuit să restartez calculatorul.

Este bine când reușești să găsești vinovatul. Eu am căutat prin tot internetul. De obicei așa fac și în ultimă instanță, gândindu-mă că a mai întâmpinat cineva problema, mă plâng și pe aici. Dar și după ce am scris aici, am continuat să caut. La un moment dat, am dat un restart și am avut surpriza că imediat după restart, combinația de teaste și drag, funcționau normal, iar după ce se încărcau aplicațiile din login items, o lua razna la loc. Și atunci m-am apucat să puric tot ce am avut în login items.

Păi și în cazul tău vinovată era o aplicație de care uitaseși! La mine a fost mai simplu: instalasem aplicația cu circa o săptămână în urmă și, ca mai mereu când fac asta, o țin sub observație. Monitorul a picat în timp ce o butonam, deci vinovatul era clar.
De aceea am spus: aplicațiile care interferează cu sistemul e bine să fie evitate. Unele se comportă bine și sunt actualizate prompt, cum este Onyx, dar astea sunt cazuri relativ rare.