Sfaturi incepator

Salut

Inainte de toate bine v-am gasit. Ma bucur ca sunteti aici. Sper ca am postat unde trebuie, daca nu, va rog sa mutati unde trebuie discutia.

Bun. Ideea este simpla. Lucrez in retelistica. Sunt dependent de CPT/Gns/Wireshark and stuff. Am doua vaiante. Ceva pe Windows sau Mac. Inclin foarte mult spre Mac. Ce ar trebui sa stiu despre ? Update urile de OS costa? Programele gen gns(despre care stiu ca este usable on mac) si cele amintite mai sus au variqnte pe mac? Si cat costa?

Exista variante de software de pe Windows pe Mac?

Mentionez ca am citit pe Google cate ceva despre asa ceva.

Multumesc.

Update-urile de OS nu mai costă de vreo 4-5 ani, parcă. Dacă se va schimba asta în viitor, nu știe nimeni, dar nu cred.

Eu nu știu nimic despre programele de care zici, ar trebui cineva care lucrează în domeniu și a folosit și Mac. Sau să cauți tu “aplicația-care-mă-interesează mac” și vezi dacă e făcută nativ, portată sau deloc.

În cel mai rău caz, ai putea să-ți iei Mac, dacă tot zici că înclini în direcția asta și pui și Windows pe el. Merge foarte bine prin Bootcamp (unii spuneau că merge chiar mai bine decît pe Surface :slight_smile: ). Folosești Windows pentru muncă, dacă aplicațiile căutate nu au versiuni de Mac, și macOS pentru restul treburilor.

Multumesc pentru raspuns.

Pe mac o sa merg 100%

Credeti ca este suficient cel de 128 sau sa merg spre 256 ca tot dau banii. Stiu ca suna aiurea intrebarea, intotdeauna stocare mai mare e mai bine, dar: acum am un 1tb pe windows si nu folosesc nici 20%. Ma bazez foarte mult pe cloud. Pentru un maxim 2 filme simultan tinute pe ssd, un windows in bootcamp si inca 5-6 softuri, imi ajunge cel de 128?

Eu tind spre mf839 sau fratelel de 256. Este o varianta buna?

Iti/va multumesc pentru raspuns/uri.

Eu am 128 GB și-mi ajunge. Am și un HDD extern de 1TB, pe care-l mai iau în deplasări, dar mereu uit ce am pe el, nu-l prea folosesc. Evident, marea parte a datelor le țin pe un PC (filme, poze, muzică, date), de unde le accesez când am nevoie, prin rețea.

Mai toată lumea spune că 128 nu e de ajuns, cam orice ai face. Sistemul nu ocupă prea mult (5-6 GB parcă, hai 8, dar sigur sub 10 :slight_smile: ), nu te trezești cu cache-uri și alte stupizenii care să mănînce spațiu fără știrea ta. Dar vorba ta, dacă tot dai banii… Dacă ai multe mail-uri cu atașamente și zici să le descarce local se mai mănîncă spațiu, dacă faci abonament la Apple Music și mai descarci melodii (sau Google Music), dacă pleci vreodată într-o călătorie lungă și vrei 4-5+ filme 4K să le ai pe hardul intern…

Tu știi cel mai bine. Dacă ai multe motive să crezi că-ți ajung cei 128 GB, din istoria celorlalte laptopuri pe care le-ai folosit, mergi pe 128 atunci. Economisești și, dacă chiar va fi nevoie, există o soluție foarte elegantă, cu niște carduri tăiate special pentru MacBook-uri.

Ce sistem de operare ai folosit până acum?
Din câte văd toate aplicațiile alea sunt cross-platform. macOS e bazat pe UNIX, așa că nu cred că o să ai probleme în găsirea oricăror aplicații pentru rețelistică

Cui nu-i ajunge 128 GB, nu o să-i ajungă nici 256 GB :slight_smile:

Nu chiar… Eu, din SSD-ul de 250 folosesc cam jumate, că doar nu pun doar sistemul și gata. Mai ai poze în procesare, documente în lucru, documente scanate. Mai are și omu niște aplicații pe care le folosește fie curent, fie ocazional, am un snop de aplicații ale mele + ce mai instalez prin AppStore. Sigur, m-aș descurca și cu 120 GB, dar aș înjura tot timpul. În plus, trebuie să ai acolo niște gigi de rezervă, nu umpli discul la refuz.

Nu știu, poate pt asta s-ar potrivi macOS server. Ăsta se cumpără și se pune peste sistemul existent. Nu știu dacă e cineva pe aici care folosește așa ceva în mod curent ori ocazional.

Cred că un macOS Server este util doar într-o rețea care are mai multe Mac-uri, o companie, un mic birou, ceva de felul ăsta. Pentru utilizatorii casnici nu prea are avantaje. Am vrut să-l folosesc și eu la un moment dat, dar nu i-am găsit întrebuințări. Sunt curios cât durează până când Apple renunță și la acest produs.

Păi nu pt casnici, el spune că lucrează în rețea/rețele. macOS server e f. rar folosit, cel puțin în RO, dar cei care îl folosesc spun că este f. prietenos și f. ușor de lucrat cu el.