Sfat achizitionare macbook de pe OLX

Buna dimineata! Vreau sa achizitionez un macbook de pe olx ~ 3000 lei. Ma gandeam la un pro retina late 2013 in banii acestia, insa ideea e ca nu stiu cum sta la capitolul performante. Eu pana acum am avut doar laptop-uri si in prezent detin un laptop de gaming cu specificatii ridicate. Vreau sa-l folosesc pentru browsing&programare si nu doresc un boot de 15-20 secunde si sa astept sa intre in safari tot atat. Am si telefon apple si ceas, deci sunt destul de familiarizat cu produsele Apple.

Ma intereseaza sa stiu daca 8 gb ram sunt suficienti pentru ca pe un windows cu siguranta nu ar ajunge, cel putin mie nu.

Pe olx găsești multe oferte, la prețul ăsta găsești MBP 2015 ori chiar mai nou, la 8 GB RAM (standard pt portabile și pt mini) și SSD la 128-250 GB. Nu te grăbi.
Fără să fie o recomandare, uite aici ori aici ori…

Eu lucrez și acum pe un Late 2013, cumpărat în 2014. Tot 8 GB de RAM. E unul dintre cele mai durabile modele de MacBook Pro făcute recent de Apple. Eu fac design grafic pe el, 8 GB e suficient pentru majoritatea task-urilor, iar dacă lucrez cu fișiere mari în Photoshop atunci lipsa RAM-ului e suplinită de swap-ul pe SSD și e OK (deși evident că ar fi fost de preferat să am 16 GB de RAM sau chiar mai mult). Pentru browsing nu-mi imaginez situații în care 8 GB să nu fie suficienți.

Bootează rapid, nu durează chiar 15-20 de secunde.

Astea fiind zise, ține cont că la vechimea asta bateria laptopului este pe ducă (eu am schimbat-o anul ăsta). Iar într-un an sau doi nu vei mai putea instala ultima versiune de macOS pe el (e posibil ca macOS Catalina să fie ultima versiune care va putea fi instalată pe această generație de MBP). Dacă ai ocazia să iei unul mai nou, e mai bine.

De aia ziceam să ia unul mai nou, din 2015 încoace, să aibă o rezervă de viitoare generații de OS-uri.

Deci sa inteleg ca dureaza bootarea sub 15 secunde. Bun, ma intereseaza sa stiu daca in cazul in care deschid multe tab-uri in browser si sa mai am si alta aplicatie in background incepe sa faca urat cum e pe windows. Stiu ca sunt 2 OS-uri complet diferite, insa ma intereseaza ca la ~ 3000 RON sa nu stau 1 saptamana sa se deschide browserul cu toate ca este ssd.

Dacă ai SSD, cert nu vei ajunge acolo.
P.S. Sugestia mea, bazându-mă pe ce ai scris până acum, este să cauți in MBP 2015 sau mai nou, cu minim 8 GB RAM (uzual). Reține că aceste jucării nu pot fi upgradate, RAM-ul e lipit pe placă. Poți avea însă norocul să dai peste unul cu 16 GB RAM și la un preț bun. Trebuie căutat puțin.

1 Like

Pentru Macbook Pro Retina 13 gasesti pe OLX si asa ceva: https://www.olx.ro/oferta/husa-carcasa-macbook-pro-retina-13-2010-2015-IDch7RM.html

Fara probleme,
avusem o retina din 2014 … 4 GB ram lucrua fara probleme , browser … filme… muzica.

In orice caz , as recomanda Pro’ pana in 2014 la un pret bun , si eventual sa ii mai faci niste upgrade-uri … un ssd… ceva ram … si o sa fi foarte multumit.

blacklife, nu mai da sfaturi aiurea, din 2012 nu se poate face upgrade de memorie la MBP, nu sunt pe sloturi, sunt lipite pe placă.

Deci, până la urmă, ai luat ceva?