Sfat achizitie macbook

Buna ziua, sunt nou aici.As avea nevoie de sfatul vostru in aceasa privinta: doresc sa achizitionez un macbook s.h. ( pentru inceput ) pentru a lucra pe el.Laptopul ar urma sa fie utlizat pentru programare web/web design. Este primul laptop cu MacOS pe care il voi cumpara. Bugetul pentru inceput este cam 1500-2250 lei. Ma gandeam la doua variante: 1.MacBook Air 2015 4gb ram, 128gb SSD si procesor i5 1.6ghz. 2.MacBook Pro 13inch 2012 8gb ram, i5, 256gb non-retina/retina. In al doilea caz imi este destul de frica ca acesta sa nu fie deja depasit. Astept parerile voastre, multumesc.

Un pro este, în principiu, mai bun ca Air ori non-pro. Sigur, cel din 2012 s-ar putea să nu mai suporte următorul OS, pe cel actual îl suportă. Eu aș opta pt acel Air 2015, dar la bugetul prezentat găsești și pro-uri mai noi. Ești grăbit? Dacă nu, mai stai un pic. Ai și varianta unuia nou în rate, dacă ești profesionist, nu ar fi – oare – o soluție mai bună? Întreb, nu sugerez. Exemple s.h. găsite aleator pe olx.ro:

https://www.olx.ro/oferta/macbook-pro-13-2014-i5-2-6ghz-8gb-128gb-ssd-IDckXlh.html#9e50bccaa2;promoted [mai negociezi prețul, că de aia e s.h.]

etc…

1 Like

Nu neaparat ceva urgent, doar ca gasisem aceasta oferta si m-a pus pe ganduri daca este bun sau nu. https://www.olx.ro/oferta/laptop-apple-macbook-air-2015-13-3-inch-i5-4-gb-ram-128-ssd-IDcncpH.html

Ideea principala ar fi sa imi fac treaba cu el decent, deoarece laptopul meu pe windows nu mai duce deloc. Multumesc pentru raspuns:)

Ar fi OK, nu-i OK că are numai 4 GB RAM. CAută ceva cu 8, mai ales la un model căruia nu-i mai poți bibili memoria, cu cât îl iei cu aia rămâne.

Dar despre acesta ce parere ai? https://www.olx.ro/oferta/macbook-pro-13-mid-2012-IDciolf.html

Am inteles ca are unul cu aceeasi configuratie dar cu 232 cicluri de incarcare.

Daca nu e ok, cred ca ma voi reorienta spre unul mai nou, poate 2013 2014 cum mi ai aratat tu.

Păi mi-am exprimat . de vedere: eu unul nu aș lua o jucărie din 2012, 2014 ori mai nou, 2015 ori mai încoace ar fi cel mai bine. Găsești scule decente la bugetul tău.

multumesc mult pentru sfaturi:) voi reveni maine cu un update. La ce sa fiu cel mai atent in momentul in care testez laptopul respectiv?Si cam cate cicluri de incarcare trebuie sa aiba sa ma tina decent?

Chestia cu ciclurile de încărcare este o falsă problemă, importantă este starea bateriei față de fabrică (100%). Așadar, descarci frumos Coconut Battery (gratuită) și o pornești. Va arăta starea bateriei și cât de încărcată este în clipa aia. Relevantă e prima măsurătoare, dacă arată peste 90% e f. bine, dacă e sub 70% te poți aștepta că, din clipa aia, va începe să pice rapid. Ce e între apreciezi tu cât de bine înseamnă.

1 Like

Ciclurile de incarcare ar trebui legate putin de varsta laptop-ului. Un mac care are 3 ani si 30 de cicluri a stat mai mult in priza si daca ciclurile nu s-au facut corect (100%-0%-100%) e posibil ca starea bateriei sa cada mai abrupt pana la o stabilizare. La mine a cazut de la 94% pana spre 84% in cca o luna. Acum s-a stabilizat pe la 80% (mac din showroom.
Parerea mea e ca un mac portabil ar trebui sa aiba macar un 30-40 de cicluri pe an ca bateria sa ramana intr-o stare buna mai mult timp.

Da, absolut, nici nu am mai precizat asta. Dacă ai, să zicem, o baterie nouă, schimbată în urmă cu 4 luni, are puține cicluri, dar Coconut indică 89 % poți fi sigur că ai nimerit o baterie proastă, care va pica repede. Am nimerit și eu așa ceva, mi-au schimbat-o. Am reclamat-o la 10 luni de la achiziție, avea doar un pic peste 70 % și le-am explicat că, în ritmul ăsta, când va avea un an va pica sub 60 %, iar la un jumate la zero. Mi-au schimbat-o, nu au protestat.
Deci, pe scurt: singurul indiciu valabil este starea bateriei în procente față de fabrică, sigur raportat la vârstă, dacă are, să zicem, 84 %, iar vârsta 18 luni, poate fi considerată o baterie f. bună, care te mai ține cel puțin 2 ani.

Deci ma voi ghida in pare dupa procentul bateriei, peste 75-80% este o baterie buna. Si legat de ecran? Exista un program pentru a-i verifica pixelii sau alte probleme?

Ciclurile bateriei contează. Aici sunt prezentate limitele la care Apple consideră că bateria este terminată și ar trebui schimbată.

Referitor la procente:

Your battery is designed to retain up to 80% of its original capacity at 1000 complete charge cycles.

Deci un procent mai mic de 80% înseamnă că bateria trebuie schimbată.

Ca fapt divers, eu mi-am schimbat bateria din MacBook Pro după aproape 5 ani, timp în care ajunsese la 800 de cicluri și 84% capacitate. Mergea ok 3-4 ore pentru chestii normale, însă pica abrupt la zero atunci când solicitam puternic procesorul.

Revin cu un update si as dori un sfat. Am reusit sa negociez la acest macbook pro retina 2013 pana la pretul de 2200 - are baterie cu 200 si ceva cicluri doar ca a fost schimbata, asa mi-a spus proprietarul si are undeva la 90-94% health. : https://www.olx.ro/oferta/vand-macbook-pro-retina-late-2013-IDc8oT9.html

A doua varianta ar fi acesta, din 2014 dar are ssd de 128. https://www.olx.ro/oferta/macbook-pro-13-inch-mid-2014-ID9N0fw.html

Credeti ca este o alegere ok primul macbook? Ar urma maine dimineata sa il vad cu scopul cumpararii acestuia.

Parcă cel cu ssd la 250, diferența de performanță dintre ele nu e f. mare. Dar sunt și alte variabile, la chestia cu pasta nu mă pricep.

Tudore, sigur că nr de cicluri este important, dar nu e totdeauna relevant și nici decisiv. Pot fi baterii (foarte) proaste cu mai puțin de 100 cicluri.

Salut.Am.promis ca revin cu informatii noi.Baiatul cu retina 2013 nu a fost serios si nu a vrut sa ne vedem,nu stiu de ce, dar norocul meu.Am reusit sa gasesc o oferta foarte buna: am achizitionat un MacBook Air din 2017 8gb ram 128ssd, 150 cicluri incarcare si 93% bateria cu aspect impecabil.Ma bucur mult de achizitia facuta…acum am timp sa butonez acest sistem de operare sa vad ce e diferit fata de windows:)

ESte o jucărie excelentă, nu foarte performantă, dar ușoară și faci treaba cu ea.