Sfat achizitie Macbook air 2017

Se da urmatoarea problema:
Anul acesta am achizitionat urmatorul laptop pentru browseing in general si multimedia. are 6 luni si a costat 3500 lei. acum m-am hotarat sa il vand si sa iau un macbook. am primit o oferta de la user de pe olx care imi ofera la schimb un macbook air 2017 - cred, nu scrie in anunt.

Acesta este laptopul meu: https://www.olx.ro/oferta/laptop-gaming-asus-i7-8550-8gb-mx150-4gb-ssd-1tb-schimb-cu-macbook-IDcP1nV.html

Acesta este macbookul oferit: https://www.olx.ro/oferta/macbook-air-13-IDcQdhL.html#9d69de37f6

Intrebarile sunt?

  1. voi simti diferenta de performanta/viteza intre ele? gen timpul de bootare, deschidere browser etc ?
  2. se poate face upgrade la ssd ul lui de 128 ?
  3. la ce ma sfatuiti sa ma uit cand iau un macbook sh ?
  4. Ce ma sfatuti, se merita? voi ce ati face in locul meu ? :smiley:

În primul rând, schimbi o jucărie cu Windows cu alta care rulează un alt sistem de operare. Dacă lucrezi curent și cu macOS, adică ești familiarizat cu macOS, atunci poți face pasul următor. Strict tehnic, acel Asus este peste MBA, dar asta ar putea fi un detaliu secundar. La ce ai folosi macul? Dacă pt jocuri și filme, atunci schimbul nu s-ar justifica, după părerea mea. Să schimbi SSD-ul modestuț (Apple continuă să vândă portabile cu SSD-uri meschine, la ora la care prețurile SSD-urilor au scăzut foarte mult). nu se justifică, sunt costuri prea mari. Poți face abonament iCloud de 2 TB cu 50 lei/lună sau poți gândi variante cu carduri de mare capacitate.
Concluzie: dacă ești familiarizat cu macOS și-ți place sistemul, atunci s-ar putea justifica schimbul. Dacă nu ești familiarizat cu macOS, ia în calcul că trebuie o perioadă de acomodare. Eu, deși am destule nemulțumiri referitoare la Apple nu aș trece la Windows, deoarece nu am mai folosit Windows de mulți ani și, pur și simplu, mi-e lene să reînvăț un nou sistem de operare. La fel, m-am familiarizat cu iOS/iPad OS, Android nu mi-a plăcut, posibil ca noile generații să fie mai bine făcute, dar este un sistem care m-a enervat și am renunțat după vreun an jumate de androideală.
P.S. Mai degrabă, dacă chiar vrei macOS, ia în calcul un MacBook Pro. Dar tu știi mai bine ce dorești…

pot inlocui la acel MBA ssd cu acesta? https://apollo-frankfurt.akamaized.net/v1/files/dc123bqouj0f2-RO/image;s=1000x700
?

Nu mă pricep, am mai făcut înlocuiri la modele mai vechi, cu HDD/SSD ușor de înlocuit, nu mă bag la SSD-urile din noile generații. Îmi pare rău, nu te pot ajuta.
P.S. Consultă ifixit.com, au acolo detalii despre orice produs Apple și ce se poate înlocui la ele. Este foarte important orice detaliu privind compatibilitatea, spațiul este la fracțiune de milimetru și nu e loc de adaptoare, decât dacă sunt concepute dedicat pt produsele Apple.

inca o intrebare care ma macina. macbook pro 2015 sau air 2017 sau macbook pro 15 2013 ?

Asus-ul ăla al tău pare mult mai performant decât Macbook Air. Eu n-aș face schimb. i5 vs i7, grafică integrată vs. 4GB VRAM, ecran de 13" vs 16"… stai cuminte.

Macbook Pro 2015. Dar nu fă schimb doar pentru că vrei musai să ai un Mac. Compară cu atenție specificațiile hardware. O fi macOS bun, dar nu face minuni.

Așa i-am spus și eu… Mă rog, fiecare știe mai bine ce vrea.

Uita-te la exterior, iti va spune foarte multe despre felul in care a fost intretinut. Daca nu are carcasa intacta (zgarieturi, julituri etc), e posibil sa fi fost scapat, iar asta se va repercuta si asupra interiorului. Daca l-ai luat, primul pas e sa te ocupi de protectia lui, uite aici ceva profesional: https://huse-laptop.ro/categorie-produs/macbook-air/macbook-air-13/