Setări modificate în funcție de context, cu ControlPlane

Am găsit ieri ControlPlane, o aplicație gratuită care permite modificarea automată a unor setări din OS X, în funcție de contextul în care folosim computerul la un moment dat. Ce înseamnă asta? Dau câteva exemple:

  • Atunci când sunt acasă și lucrez pe Macbook Pro vreau ca firewall-ul să fie dezactivat, să nu am parolă la screensaver și la trezirea din somn și vreau să am file sharing și remote login active. Adică sunt în rețeaua mea de acasă și nu e nevoie să mă feresc de intruși.
  • Dacă merg undeva și mă conectez la o rețea WiFi a altcuiva, vreau să am firewall activ și toate serviciile de sharing dezactivate. Adică n-am chef să dau ocazia altora să-și bage nasul pe computerul meu, prin rețea, atunci când sunt într-o cafenea.
  • Atunci când mă uit la filme folosind playerul VLC, vreau ca toate notificările din OS X să fie dezactivate.
  • Dacă Terminal sau Transmit sunt aplicațiile active la un moment dat, atunci vreau să împiedic computerul să intre în sleep, pentru că de obicei în astfel de situații fac un transfer de fișiere sau alte operații care n-ar trebui să fie întrerupte.

ControlPlane poate executa automat acțiuni similare cu cele descrise mai sus, identificând contextele pe baza unor informații pe care i le specific eu. De exemplu contextul “acasă” este identificat pe baza rețelei mele WiFi: i-am zis lui ControlPlane că, atâta timp cât sunt conectat la acea rețea, mă aflu acasă. Alt exemplu: contextul “transfer de fișiere” se activează automat atunci când Transmit devine aplicația activă. ControlPlane are o grămadă de surse pe baza cărora poate stabili contextul, lista arată cam așa:

După crearea contextelor urmează apoi definirea acțiunilor, listă care la mine arată momentan cam așa:

În scurta mea experiență cu ControlPlane am constatat că uneori mai dă și rateuri, în sensul că nu reușește să schimbe din prima anumite setări, dar în general își face treaba cu brio. La început îți trebuie un pic de timp ca să înțelegi cum funcționează, dar după aia e ușor de folosit. Mai există una sau două aplicații de tipul ăsta, Sidekick pare mai frumoasă dar e cam scumpă ($30), pe când ControlPlane e gratuită.

2 Likes

Interesant, am sa probez si eu. As avea vreo 3 situatii cind vreau setari diferite: cind lucrez acasa, cind sint in oras fara net si vreau un fel de “power saving” si cind lucrez cu cineva sau imprumut laptopul.

Insa nu ma pot abtine: ce bun ar fi asa ceva si pt iOS, vechile “profiluri” din telefoane… Dar cred ca nu pot spera la asa ceva fara jailbreak vreodata, ar fi prea “bagacios” in adincul sistemului.

Eu m-aș bucura dacă tabletele, toate, ar avea opțiuni de cont diferit pt mai multe persoane. Nu-s mare amator de tablete, dar uneori simt nevoia aia, ar fi un argument în plus să le folosesc mai mult.