Scriere automata cu majuscula la inceputul propozitiei

Buna seara.
Exista cumva o setare, gen auto-correct, in Pages pentru a incepe intotdeauna propozitia cu majuscula? Am intampinat aceasta problema si recunosc ca este extrem de deranjanta. In MS Office, aceasta optiune exista.
Imi cer scuze daca subiectul s-a mai discutat, eu nu am reusit sa gasesc ceva.

Va multumesc mult!

Cred că această posibilitate s-a pierdut în timp ce Apple au măcelărit Pages de la v5 încoace.

Am căutat și eu și nu am găsit, nici în Pages, nici în preferințele de sistem.

O discuție mai e, de exemplu, și aici.

Dacă scrii mult și serios, recomand călduros Nisus sau Mellel, sînt procesoare de text cu mult mai puternice decît Pages și, după părerea mea, mai prietenoase și rapide decît Word.

Dacă ții musai să folosești Pages, din cîte am înțeles, Apple a început să dea gratis suita iWork '09, care e de pe vremea cînd Pages era serios. Poți „face rost” de acea suită și să o folosești liniștit.

Există în System Preferences/Keyboard/Text o opțiune “Capitalize words automatically”, care cuplată cu “Correct spelling automatically” produce rezultatul dorit, însă din păcate nu funcționează și pentru limba română.

Mulțumesc frumos. Mă voi uita după Nisus sau Mellel.

Sînt cu bani, dar îi merită pe deplin dacă scrii destul de des/mult.

Alternativa gratis…Libre Office. :slight_smile:

Eu anulez comanda asta, deoarece – dacă folosesc o abreviere gen etc., î.e.n. etc – îmi pune automat majusculă la cuvîntul imediat următor. Folosind des asemenea abrevieri, funcția de a pune automat literă mare îmi creează mai degrabă probleme decît mă ajută.
Am testat și eu cu Pages și nu merge nici cu engleza ca limbă a corectorului. Nisus permite într-adevăr diverse funcții automate, inclusiv prin alternarea limbilor per paragraf. Cred că și Mellel, deși nu prea o mai folosesc în ultimul timp.

Și TextExpander poate pune automat majuscule la începutul propozițiilor, în orice aplicație în care scrii text.

Ha, e mișto jucăria asta, o voi testa.

E, dar e scump rău și, aș zice, nejustificat dacă chiar nu ai nevoie de formulare sau alte pasaje automatizate des.

Pentru operațiuni de „curățenie” de genul ăsta, recomand cu toată căldura TextSoap. Deloc ieftin, la fel, dar după gustul meu, mai simpatic și util pentru așa ceva.

Deocamdată, nu am discutat despre preț, vorbeam despre caracteristici. Este drept că, uzual, există o relație preț/calitate, dar nu totdeauna. De ex., iCalamus, o aplicație DTP, mi se pare supraevaluată față de ce știe să facă, dar și asta face parte din marketing: pui preț mare, o cumpără puțini, dar dă impresia de ștaif.

Știu ce zici. Dar iată, dacă vorbim strict despre funcții și nișa căreia se adresează, TextExpander e menit în special pentru automatizări de fraze, cuvinte, formulare. De cealaltă parte, TextSoap face curățenie într-un text, fiind gîndit să aplice modificări după scriere. Se suprapun, însă doar parțial.

La o adică, cu nițele cunoștințe, poți face un script cu Automator pentru multe din acele substituții, inclusiv pentru literă mare la cap de propoziție.

Oricum, de cînd au trecut pe modelul abonament, băieții cu TE (care au și PDFPen(Pro)) au căzut în dizgrație, dar ăsta e un trend față de acest model, nu-l comentez.

Tot pentru operațiuni pe text după ce l-ai scris există și Wordservice. Vechi și bun, știe și chestia cu majusculele la început de propoziție.

O, da, îl folosesc de ani de zile. așa cum spuneam însă, majuscula după punct nu mă atrage, deoarece o pune automat și după abrevieri gen î.e.n. ori etc. Adaug însă automatizări gen șamd > ș.a.m.d., îen > î.e.n., en > e.n. etc., astea mi se pare foarte utile și Nisus le gestionează foarte bine. Nu am încercat să văd dacă merg și la nivel de sistem, posibil. Știi cum e, dacă ești mulțumit de o situație, nu o mai schimbi.