Schimbare titular Macbook Pro 2014 fara a pierde instalari sau fisiere

Salut MacBook-istilor,
Va rog sa ma ajutati sa ies dintr-o incurcatura.
Am achiziționat un macbook pro 2014 pentru soția mea, ea avand un PC laptop. Am facut toate setarile cu contul ei, iphone-ul ei si dupa cateva ore a decis ca nu-i de ea acest nou sistem (si-a prins urechile).
Problema este ca de un an il folosesc eu si am o multime de date pe el si acum vreau sa-l trec pe contul meu Apple fara a pierde ceva.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Nu e foarte clar. Deci „ai achiziționat… pt soția mea”, dar de un an îl folosești tu! Sincer, nu e clar. Deci: 1. acest mac conține datele tale în contul tău de user? 2. Soției i-ai făcut alt cont pe calculator, adică de nou user, dar fără să ștergi contul tău?
Te rog să confirmi ~ infirmi cele de mai sus. Acest mac cu care soția nu se poate obișnui (soția mea nu se mai poate obișnui cu un PC!) ce conține? Are și datele tale în contul tău de user? Sau nu le mai are? De ce ar fi o problemă salvarea lor?
Descrie succint și clar ce useri are acest mac pe care, înțeleg, vrei să-l refolosești tu. Explică unde sunt fișierele și datele tale, cele pe care ți-e teamă că le pierzi ori că le-ai pierdut.

Salut,
Mulțumesc pentru ajutorul.
La instalare am folosit contul Apple și nr de telefon al soției, deci totul se salvează in Cloud pe contul ei. Nu pot șterge nr ei de telefon din sistem, orice telefon primește suna și le mac in timp ce eu lucrez.
Datele sunt salvate in Cloud și pe HDD.
Problema cea mai mare este aceea ca trebuie sa reinstalez toate softurile instalate.
Am făcut un backup, dar nu știu dacă îl lot folosi odată ce voi reinstala totul debila 0 pe contul meu Apple și cu numărul meu de telfon in sistem

Se pare că ți-ai complicat viața înainte să studiezi ce trebuie făcut. Așadar, pe un mac poți avea oricâte conturi de utilizator dorești, condiția ca cel puțin unul să fie administrator (admin). Așadar, pe acel mac, pot fi doi (sau mai mulți) utilizatori. Dacă există unul singur acum (soția), faci un al doilea user (system preferences/Users and Groups), apeși pe + și faci un cont care poate fi și el de admin, al doilea admin. Te deloghezi din contul actual (al soției, presupun) și te loghezi în contul tău. Cele două conturi sunt independente, comune sunt doar aplicațiile, ca atare tot ce setezi acolo va fi doar pt tine. Dacă ești sigur că soția nu-l va mai folosi, poți șterge contul ei fiind logat în contul tău (apeși pe butonul minus și alegi variantele de ștergere, cu arhivare sau totală).
Din clipa asta, ești utilizator al mac-ului și admin-ul lui. Dacă te conectezi la iCloud vei avea relativ repede sync-ul datelor (agenda, setările de sistem etc…) Dacă ai șters aplicații, evident că trebuie reinstalate, depinde ce capacitate are SSD-ul/HDD-ul tău. La acea generație se poate face upgrade de SSD relativ ușor.
Dacă nu e clar revino. Tot nu ai expus clar care e situația actuală a mac-ului: există un singur user (soția)? mai mulți (și tu și ea?)… Soția ar trebui să exerseze un pic cu sistemul de operare, în principiu este mai simplu și mai prietenos decât Win dar, evident, obișnuința face și ea parte din ușurința în exploatare.

Multumesc mult,
Am urmat toti pasii, acum vreau sa sterg contul sotiei dar nu pot. si contul ei are o bifa la fel ca al meu, ambele conturi sunt setate ca administrator.

Ca să ștergi contul soției (nu te grăbi) trebuie să fie DELOGATĂ din contul ei (ambele conturi pot rula paralel, deși doar unul este activ), iar tu LOGAT în contul tău. Contul soției se poate șterge dacă e dellogată, iar tu logat în contul tău. Când spui „are bifă” presupun că vrei să spui că în dreapta sus este logată și soția și tu. Intră în contul ei și dă „log out”, vei intra în ecranul de logare, te loghezi tu (și numai tu), apoi te duci la sys pregs/users and groups, selectezi pe contul soției și faci clic pe butonul minus. Ești sigur că trebuie să te grăbești? Dacă ștergi contul ei nu mai poți recupera nimic ulterior.

Mulțumesc mult.
Am recuperat totul, ca doar erau toate datele mele pe HDD.
Eu îl cumpărasem ei, ii făcusem contul, totulnprwgatit pentru ea dar nu-i place macul.
Pe scurt, dacă știe un drum merge pe acela chiar dacă exista aluatul care scurtează de 50km. Cred ca am spus totul

DEci totul OK, da? Deci azi am făcut cel puțin o faptă bună, Buddha mă va primi în regatul lui.

Totul Ok, merci. Atunci ne vom vedea in regatul lui Buddha.

Stai, stai… ce faptă bună/fapte bune ai realizat în ultimul timp? Faptul că i-ai luat macul soției nu ia în considerare…

Asta nu-i nimic. Sunt in razboi total cu sotia. Buddha ma va primi caci am donat 30.000 euro in timpul pandemiei si am intrat in faliment. Dar sotia nu ma iarta.

Oops… De vreme ce ai donat atâta bănet presupun că ai mult mai mult de atât. Dar, cum spun, Buddha se uită, vede, analizează și decide.
P.S. Cât timp a folosit soția jucăria asta? Eu cred că un mac este mult mai prietenos cu utilizatorul decât Windows. Orice lucru se învață, trebuie să te obișnuiești cu el.

Pai daca am intrat in faliment, de unde bani!!!
Acum problema este ca … de 2 ore tot sterge contul sotiei nu mai termina. Se pare ca tine mult la el. este blocat. daca vreau sa inchid fereastra utilizatori, nu ma lasa, spune ca este ocupata.

Hai să revenim la mac-uri… E mai liniștită discuția.

Aplicația Preferințe sistem este ocupată și nu poate fi închisă.

Adică nu poți închide sys prefs? Hm… Poate ronțăie ceva, posibil să ai o problemă de sistem. Lasă-l în pace și, dacă nu se rezolvă, închide-l forțat. Ai sus în stânga comanda prin maus sau prin combinația de taste Option [alt]-Command [fluturaș]-esc, apoi restart al calculatorului.

Multumesc din nou. Totul s-a rezolvat.
Seara buna

Salut. Eu am o nelămurire și o observație din toată discuția.
Nu se putea rezolva treaba cu iCloud-ul și telefonul prin Sign Out din System Prefs / iCloud? Și apoi sign in cu un cont de-al tău?
Observația ar fi că datele, fișierele se salvează în home folderul user-ului. Probabil ai observat asta. Structura e de tipul /Users/Cont1, /Users/Cont2.
Oricine vrea să păstreze datele ar trebui să le copieze înainte. Probabil cea mai bună metodă e backup cu Time Machine și apoi folosit Migration Assistant. Nu știu dacă MA face migrări și din alt folder de pe disc. Altfel ștergerea contului vechi va șterge și datele dacă bifezi asta.

Multumesc mult pentru ajutor. Rezolvat totul in modalitatea descrisa de tine.

Pe scurt: 1. setările de sistem, agenda, parolele etc. se salvează automat în iCloud dacă sunt bifate aceste opțiuni; 2. Fișierele mari, care se află uzual în Documents, se salvează în iCloud dacă se face opțiunea asta, eu mi-am dezactivat-o, la reinstalare durează mult sincronizare – aceste fișiere le salvezi „ciobănește” pe un disc extern sau pe mai multe discuri externe (recomandabil, eu așa fac, Doamne ferește).
Ca atare, dacă pe un calculator nou (propriu-zis sau cazul tău), faci un user nou și introduci datele de iCloud, vei avea în câteva minute setările tale de sistem și baza de date sincronizate așa cum erau la data respectivă. Restul, adică ce-am spus la #2 mai sus, le iei dintr-un backup. Probleme apar în cazul acelor persoane care nu au activat backup minimal pe iCloud și nu fac backup de fișiere. Sigur că dacă li se bulește jucăria/SSD-ul pierd tot, altfel nu se pierde nimic, Big Brother veghează atent.