Nu știu cât de adevărat e zvonul, dar se pare că de la 1 ianuarie 2015, în Rusia vor fi interzise toate dispozitivele care au iCloud. Asta înseamnă iPhone, iPad și probabil Mac-uri (nu știu ce vor face cu PC-urile care au instalat clientul de iCloud pentru Windows). Din câte spune sursa citată, legea nu este făcută neapărat împotriva Apple, ci e aplică și restul furnizorilor de servicii cloud care nu au servere în Mama Rusie.
Păi nori au acuma toate, într-o formă sau alta. Războiul poate fi financiar și de control al informațiilor, lucru care se va acutiza pe fondul reluării războiului rece.
Nu e zvon, au dat o lege potrivit căreia datele personale ale cetățenilor ruși pot fi ținute online numai pe servere aflate pe teritoriul Rusiei.
Acum câteva săptămâni cineva îi întreba pe cei de la Digital Ocean (pe forum) dacă au cumva intenția de a deschide un data center în Rusia, pentru că altfel omul zicea că va fi nevoit să-și mute siturile la un hosting rusesc de la 1 ianuarie.
Cum spune si Tudor, e vorba de serviciile de cloud, nicidecum de interzicerea idevice-urilor care folosesc cloud.
…the actual law that will come into operation on January 1, 2015, demands that cloud data storage that originates from Russia stays in Russia. In other words, companies will be required to have localized cloud servers on the territory of Russia, and this includes Apple (as well as any other company that has anything to do with the cloud). The previous conception, that it’s an anti-iPhone law, was completely wrong.
Normal, nu e anti-Apple, e anti-democrație. Putin vrea să aibe sub control toate siturile rusești.
Clar, războiul serviciilor, parte componentă a noului război rece, tradus prin ‘chill relations’ în mass media de limbă engleză. ‘chill war’ sună a ‘cold war’
Ce mi-e că e la ruși, ce mi-e că e la americani. Dacă era la americani, citeau aia tot. Dacă e la ruși, citesc rușii. Într-adevăr, dacă serverele sunt la ruși e o problemă pentru companiile străine sau pentru cele autohtone care se opun regimului. Din punctul de vedere al băgatului nasului, nu e nicio diferență. E diferență la ce fac cu informațiile dobândite, americanii nu le folosesc (încă) să bage la pușcărie pe cei care li se opun, deși și asta e discutabil.
Cred că nimeni, absolut nimeni nu mai are cumva iluzia că informațiile așa-zis confidențiale sunt confidențiale. Orice pleacă pe sîrmă și/sau în aer e „bun public” al serviciilor de informații, oficiale sau neoficiale. Decizia Rusiei are o componentă de sîcîială, nu că ei nu ar citi informațiile oricum.
E mare diferență. Rușii te pot călca oricând dacă deranjezi pe cine nu trebuie, nu se limitează doar la citit.
Da, sigur, așa este.