Romanian Programmers Keyboard pentru iPad Pro

Salutare. Dupa multe framantari interioare, dupa 23 ani de Windows, am trecut pe un iPad pro pentru acasa, relaxare si uneori pentru munca. Am cumparat si tastatura cover - transformandu-l intr-un laptop, sunt foarte fericit de achizitie.

Insa ce imi lipseste foarte mult este tastatura Romanian Programmers - pur si simplu nu pot functiona in Romana fara acel aranjament. Pe github cineva a creat un cod pentru Mac. Dar nu găsesc nimic pentru iOS. Ar fi EXTREM de utilă o astfel de aplicație. Mai ales acum cu tastaturi cover - Smart sau Magic.

M-ar ajuta foarte mult o solutie la acest disconfort MAJOR. Lucrez cu texte, gasesc iPad excelent pana acum dar nu pot functiona fara diacritice.

Problema mea e ca nu sunt Programator, habar n-am cum si ce sa fac. Ba mai mult, abia ma obisnuiesc cu Apple.

ELI5. Imi puteti va rog explica in pasi simpli cum instalalez cea mai buna si ergonomica tastatura romaneasca - Romanian Programmers? Exista vreun app pentru iPad pro? Multumesc frumos, din pacate fara diacritice!

tldr: cum instalez Romanian Programmers keyboard pe iPad Pro 2nd Gen (2020)?

via google https://keyman.com/keyboards/basic_kbdropr - netestat (nu mai am iPad)

Am incercat adineauri. Nu merge. Rezulta niste litere total ciudate plus tastatura Keyman arata bizar. Alte idei careva?

Bănuiesc că te interesează să folosești layoutul Romanian Programmers în combinație cu tastatura cover pe care o ai. Nu cred că e posibil așa ceva. Ultima oară când m-am jucat cu chestiile astea pe iPad țin minte că nu era posibil ca o extensie software de tastatură (așa cum e Keyman) să interacționeze cu o tastatură hardware.

Dar dacă vrei să scrii folosind tastatura touch de pe ecran, atunci Keyman ar trebui să meargă. Combinațiile de taste sunt descrise aici:

https://help.keyman.com/keyboard/basic_kbdropr/1.1/basic_kbdropr

Da, intuieşti bine.

Vreau să folosesc Romanian Programmers pe tastatura fizică tip cover de la iPad Pro. Deja sunt 2 modele de tastatură cover - Smart şi Magic dar nicio soluție.

iPad e excelent când eşti ff mobil, mai ales acum cu tastaturile astea. Dar mă dezumflă lipsa Romanian Programmers.

Eu am făcut Romanian Programmers + multe alte variante + pt alte limbi. Din păcate, așa cum arată azi, iPadOS nu permite instalarea tastaturilor de tip .keylayout pt macOS. Nici aplicația tipică pt macOS de a crea tastaturi custom, UKELELE, nu are versiune de iPadOS și nici nu pare a avea nici în viitorul apropiat. Are însă versiune Universal, deci merge excelent pe mac-urile cu M1. Mergea și înainte de versiunea binary, dar a rezolvat niște situații punctuale. Și eu sper ca viitorul iPadOS să permită instalarea tastaturilor create pt macOS, nu se știe.

Ce aiurea, sa creezi o tastatura (deloc ieftina) solida fizic si sa nu o poti folosi ca lumea din cauza incompatibilitatii cu limba nativa.

Tu ai creat Romanian Programmers? Felicitari, cea mai buna inventie pentru limba romana.

Nu e invenția mea, am adaptat stilul adoptat de alții, modelul imediat a fost polona, dacă nu mă înșel. Cu UKELELE poți adapta ușor orice tastatură dorești și o poți face oricît de complexă, din păcate fișierele .keylayout nu pot fi instalate pe iPadOS, deocamdată cel puțin.
P.S. Tastaturile de tip „programmers” au la bază ideea de a avea la nivelul O și 1 tastatura U.S., iar apoi să pui caracterele cu diacritice de la nivel option/alt încolo. Nu e mare lucru, din păcate iPadOS este foarte rigid aici. Există niște tastaturi alternative, dar pt uz lingvistic ori dialectal, nu pe zona „programmers”.

iPad OS are tastatură românească. Eu mă descurc foarte bine cu ea, e la fel ca cea de pe macOS. Ai încercat-o? Evident, nu e ca Romanian Programmers, dar dacă ții morțiș să scrii cu diacritice te obișnuiești repede cu ea.

Probabil că nu voi avea altă opțiune decât să-mi reprogramez creierul cu butoane noi. Destul de dezamăgit de faza asta.

Pe de altă parte e foarte aiurea tastura Romanian default pe Smart keyboard sau pe Magic keyboard de la iPad Second Gen. Tastele desemnate pentru diacritice sunt de trei ori mai mici decât o tastă normală, alt inconvenient major față de aranjamentul Romanian Programmers keyboard.