Nu, nu voi face un review complet pentru iPhone 6 Plus. Sunt deja o grămadă pe net. Vreau doar să scriu câteva concluzii rezultate după primele două săptămâni de utilizare a unui telefon de tip „Phablet”.
- Trebuie să spun de la început că nu am înțeles niciodată apetența unora pentru telefoane dintr-astea mari. Iar iPhone 6 Plus este uriaș. Pentru mine, care am avut până acum un 4S, a fost un șoc să constat cât de mare e 6+ în realitate. Iată o comparație:
-
Din cauza dimensiunilor, a trebuit să renunț la a mai purta telefonul în buzunarele pantalonilor. Încape, dar dacă buzunarele nu sunt suficient de adânci (și de obicei nu sunt), atunci există riscul de a supune telefonul unor forțe care-l pot deteriora atunci când te apleci sau când te așezi pe un scaun. Acum folosesc jachete sau geci cu buzunare, sau îl țin în rucsac.
-
Nu știu ce au gândit cei de la Apple atunci când au făcut designul cu muchiile complet rotunjite. Da, adevărul e că arată excepțional. Îmbinarea dintre aluminiu și sticlă aproape că nu se simte, atât de bine e finisat totul. Însă asta nu ajută deloc atunci când ții telefonul ăsta mare în mână. Dacă nu ești atent riști să-ți alunece din mână și să-l scapi jos. Recomand celor mai neîndemânatici, celor care au mâini mici precum și celor care vorbesc mult la telefon din mers, să-și cumpere o husă care oferă o aderență mai bună.
-
Și totuși, de ce mi-am luat un phablet? E simplu: pentru mine iPhone 6 Plus este cel mai bun înlocuitor de iPad. După patru ani de utilizat iPad-ul, timp în care limitările iOS și aplicațiile relativ rudimentare nu mi-au permis să-l folosesc cu succes în scopuri productive, am ajuns la concluzia că device-ul portabil perfect este unul cu un ecran suficient de mare pentru a putea naviga sau scrie pe el în condiții satisfăcătoare, dar suficient de mic pentru a-l purta oriunde fără să te incomodeze. iPhone 6 Plus e un compromis bun din acest punct de vedere. E prima oară când pot să scriu decent pe un ecran de telefon (pe 4S tastatura era mult prea mică). Pentru email, internet sau pierdut vremea pe Facebook un iPad nu aduce alt beneficiu decât ecranul mare. Iar dacă totuși vreau un ecran mare și aplicații serioase, atunci am MacBook Pro-ul.
-
Pe de altă parte eu vorbesc foarte puțin la telefon. Dacă funcția de telefon ar fi fost cea esențială pentru mine, atunci nu mi-aș fi luat un 6+. E mult prea mare. 4S mi se pare în continuare că are dimensiunile optime pentru un smartphone care e folosit în principal pe post de telefon. Și mă refer aici inclusiv la grosime și la muchii: fiind mai gros decât 6+ și cu muchii pătrate (nu rotunjite), e mai comod de ținut în mână.
-
Spre surpriza mea, 6+ zice că se conectează la „4G”. Din câte știam eu, aici în fundul țării Orange nu avea acoperire 4G. Ori au extins acoperirea recent, ori telefonul „exagerează”. Cert este că, în comparație cu iPhone 4S care se conecta la 3G, viteza la net este mult mai bună iar 6+ se descurcă perfect cu semnalul într-o zonă în care trebuia să ies afară din casă pentru a putea vorbi fără întreruperi pe 4S.
4G sau nu, realitatea e că acum am o viteză la net pe telefon care e imposibil de obținut pe conexiunile fixe disponibile aici în oraș (din păcate avem doar doi provideri: Telekom ADSL și firma locală de cablu TV).