Recomandari router wireless

Salut, urmează un post lung din dorința de a da cât mai multe detalii în legătură cu situația mea.

Am următoarea situație: net de la UPC, 100 Mbs down și 7-8 Mb/s up, un router Cisco (de la UPC) cu antene interne care emite 2.4 Ghz sau 5 Ghz (nu poate simultan 2.4 și 5).

În apartament am

  • 2 televizoare (unul wired și unul wireless)
  • 1 laptop 2.4 Ghz b/g/n
  • 1 laptop 2.4/5 Ghz b/g/n/ac
  • 1 imprimantă wired/wireless (b/g/n)
  • 2 - 3 telefoane (2.4/5 Ghz), unul știe și ac
  • 1 tabletă (2.4 Ghz/5 Ghz) b/g/n
  • 1 Chromecast care nu poate decât 2.4 Ghz b/g/n

Din cele de mai sus rezultă că îmi trebuie neapărat un router wireless dual band (2.4 și 5 Ghz simultan), de preferință ac, dacă tot dau niște bani. Mă pot lipsi de ac dacă am o altă variantă mai bună (calitate/bani).

Problema este Chromecastul, care este poziționat cel mai departe de router-ul actual: 10m cu 2 pereți de cărămidă între. Când dau drumul la cuptorul cu microunde sau pornesc adaptorul bluetooth pe care îl am conectat la unul din televizoare, viteza netului devine execrabilă.

Mai am un hard extern WD Passport, USB 3.0, 2 TB și un Seagate USB 2.0 de 1TB pe care îl folosesc cu TimeMachine. Măcar unul din ele aș vrea să-l pot conecta la router.

În funcție de cât poate routerul ăsta, am două variante:

  1. Varianta ideală: îl pun lângă routerul actual conectat prin fir și îl folosesc doar pe ăsta pe wifi. Pentru asta trebuie să fie foarte puternic în 2.4 Ghz ca să nu am probleme cu Chromecast-ul.
  2. Trag un cablu prin toată casa până în camera unde am Chromecast-ul, televizorul pe wifi, imprimanta, laptopul și telefonul cu ac, tableta și îl pun acolo. Celelalte dispozitive le las conectate la routerul UPC și cele enumerate le conectez la ăsta nou pe alt SSID.
  3. Aștept (mult și bine) să bage UPC-ul în zona mea Fiber 500, la care dau un router dual band ac.

Ce router îmi recomandați pentru varianta 1, ce router pentru varianta 2? Limită de sumă: (aprox.) 500 RON

PS: Pot să pun și o schiță cu aranjarea în spațiu dacă ajută cu ceva.

L.E.: Am cumpărat de la Emag un router/ap/repeater Edimax (unul cu 2 antene de 9 dBi fiecare). E o porcărie. Pus lângă cel de la UPC, semnalul e aproape la fel de puternic, vreo 2-3 dBi diferență deși ăla vechi are antene interne. Erau buni și ăia 3 dBi în minus, dar nu poate menține constant rata de download. Pe Speedtest/Fiberspeedtest, graficul arată de parcă e un fierăstrău, pe când cel vechi e brici. Momentan e pus în repeater mode, dar nu sunt mulțumit.

Decât să-ți bați capul căutând cel mai puternic router (fără să ai vreo garanție că-l vei găsi sau că va funcționa în situația ta), mai bine trage cablul până în camera aia și apoi folosești orice router vrei.

Momentan am un AirPort Extreme din generația anterioară, dar am folosit și routere Asus cu foarte bune rezultate.

Problema e că am destul de multe terminale, unele numai 2.4 Ghz, altele și 5 Ghz, altele și AC.

Din tot ce am încercat până acum, nimic nu bate routerul Cisco de la UPC, nici ca putere semnal (deși are antene interne) și nici ca stabilitate. Dar routerul ăsta nu poate dualband și atunci trebuie să-l țin în 2.4 Ghz. În plus, UPC-ul a dezactivat portul USB, din motive de securitate zic ei. Probabil ca să nu instaleze lumea DD-WRT sau ceva asemănător (are curent în el dar nu poate fi folosit la nimic).

Am încercat să vorbesc cu ei și să-mi dea în chirie routerul pe care îl au la Fiber 500. Tot un Cisco, dar dualband AC. Din păcate nu există opțiunea asta și chiar dacă s-ar putea, ei spun că nu ar funcționa pentru că este setat pentru Fiber 500, nu pentru Fiber 100 cum am eu. În zona mea (Predeal), mai durează până vine Fiber 500.

Colac peste pupăza, am văzut că portul USB al routerului Airport Express (ultima generație) nu poate fi folosit decât pentru imprimantă. Deci adio TimeMachine sau NAS cu modelul ăsta iar Airport Extreme (cel înalt, cu AC) este peste puterile mele financiare.

Așa a „rezolvat” Apple problema? Să nu poți pune un disc extern?

Dacă vrei să mergi pe varianta AirPort Extreme, caută pe Okazii modelele anterioare (generațiile 4 și 5, alea pătrate, late). Le găsești la prețuri mai decente și merg binișor, sunt dual band, poți pune HD etc.

In tabelul comparativ de pe site-ul Apple scrie clar: în dreptul Airport Express doar imprimantă, la Airport Extreme și Time Capsule hdd.

Înțeleg ca tu ai modelul mai vechi de Airport Extreme, cel patrat. Știi sigur ca merge hdd conectat la el si ca e dual band? Daca da, poti sa-mi dai codul ca sa-l caut dupa el? Am găsit de vanzare A1143 si A1034

Nu gasesc o lista cu modele vechi si specificatiile lor.

Eu am modelul pătrat luat acum vreo 5 ani, merge cu 2 imprimante și cu 1-2 discuri printr-un hub usb alimentat. Totuși, eu nu văd unde se specifică faptul că noile generații nu suportă asemenea periferice puse simultan, nici în prezentarea generației mele nu se specifică așa ceva, inclusiv faptul că pot merge simultan printr-un hub USB. Teoretic, Apple susține că modul cum folosesc eu routerul wi-fi nu e „cușer”, adică nu ar trebui să pun hub USB și să conectez 2 imprimante și 1-2 discuri, totuși merg perfect.

Eu am A1354, deci generația a patra. E dual band (simultan), merg HD-urile conectate, merge chiar și cu Time Machine.

Se referea la Airport Express, nu Extreme. La alea portul USB e numai pentru imprimantă.

A, pardon… Corect. Alea au imprimantă și mufă audio, am avut și d-ăla, unul s-a stricat, cu al doilea am uitat ce am făcut, l-am dat cuiva.

Eu folosesc un dlink dual band cu AC la 2 mac (din care unul cu AC), 2 iphone, 1 ipad si un NAS (cu imprimanta atasata). Am avut si Airport extreme acum ceva vreme care din pacate s-a dus. Am decis ca un router obisnuit e destul de bun pt a gestiona reteaua locala. Si e si mai ieftin. Plus ca furnizorii de cablu aveau relatie slaba cu echipamentul de retea Apple. Restartam frecvent extreme-ul in reteaua rds. Suport ioc de la ei. Acum poate s-au mai schimbat lucrurile.

Poți sâ-mi spui modelul d-Link, te rog, și distanțe/pereți între el și echipament, semnal, etc?

Am văzut pe Wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/AirPort_Extreme ) că în afară de ultimul Airport Extreme (6th gen, cel înalt), nicio altă variantă nu suportă IPv6 pe PPPOE (router mode). Poate de acolo aveai problemele, dar nu știu în ce configurație îl aveai pus.

Am căutat Airport Extreme 4th și 5th gen și diferențele de preț sunt de la simplu la dublu (la mâna a doua). 4th gen e 300 de lei și 5th gen e 600 de lei. Din ce scrie pe net diferența de performanță (pe hârtie) este o putere de 2.8 mai mare a antenei care s-ar traduce în aceeași putere de semnal la o distanța de 1.6 ori mai mare. În realitate nu prea se vede. http://appleinsider.com/articles/11/06/23/apples_tweaked_airport_extreme_has_better_wi_fi_signal_with_2_8x_power_boost

dlink DIR-865L. Distanta maxima dintre router si aparate e de cca 8-9m prin 2 pereti BCA. Semnal la distanta maxima e intre 2-3 linii (maxim e 3) pt tableta si iPhone si cam maxim la mac-uri. Am avut semnal si in fata blocului la cca 30 m pe iPhone (nu am testat distanta ci am vazut linia de semnal cand intram in masina).
Sunt ceva review-uri pe net. Raportul pret calitate m-a facut sa-l iau (calitate din cele citite). L-am luat undeva pe la 400 lei parca si la vremea aceia cam toate AC depaseau 500 lei.
Are IPv6 din cate imi aduc aminte.

Mersi. Încă mai caut. Sper să fie ceva oferte de sărbători.