Recomandare stabilizator tensiune - mac mini

Salutare! Imi puteti, va rog, recomanda un stabilizator de tensiune pe care l-as putea folosi pentru un Mac Mini?

Nu ma pricep, vad ca unele sunt cu releu, altele cu servomotor…

Il voi folosi doar pt. mac mini. Mersi!

Simplu stabilizator sau UPS (uninterruptible power supply)?
Mini are un consum foarte mic, deci orice stabilizator de 100-200 lei este suficient. Dacă vrei, totuși, UPS, prețurile sunt de pe la 250 lei în sus, de ex. așa ceva.
Eu am stabilizator simplu pt o centrală cu gaz la țară, dar acolo era musai, variațiile de curent o dereglau și dădea erori frecvente. Pt mini ți-aș recomanda, totuși, un UPS

2 Likes

Da, merg pe varianta UPS-ului. As lua ceva compact, fara display.

M-am gandit la varianta asta: https://altex.ro/unitate-ups-cyberpower-bu600e-600va-schuko/cpd/UPSBU600E/.

Daca as conecta la el mac mini-ul, monitorul, un lampadar si un ceas digital de birou, supora oare? Mersi!

Păi faci suma consumului. Presupun că lampadarul are bec cu consum redus de maxim 20 W, deci nu ai cum depăși 600 VA, cât scrie acolo. Doar că nici unul dintre obiectele menționate nu are nevoie de stabilizator, poate – eventual – monitorul.
UPS este util pentru aparate care se pot deteriora în caz de oprire bruscă a curentului sau se pot pierde date de pe HDD/SDD sau aparate scumpe care se pot deteriora în caz de supratensiune. Și mie mi s-a bulit un Apple Airport, relativ scump, în urma unei supratensiuni. Am reclamat la Enel dar, desigur, nu m-au despăgubit. Din fericire, a fost singura pagubă.

da, eu am un “wire management” destul de complicat. de asta imi era mai suor sa introduc tot prelungitorul in care sunt echipamentele mentionate anterior in ups decat doar monitorul si mac mini-ul.

Vad ca exista si prize cu protectie la supratensiune.

Da, dar nu are rost să pui și UPS și o asemenea priză. Mai toate aparatele de azi au protecție internă la supratensiune, de aceea m-am și mirat că s-a ars acel router wi-fi.
Tensiunea de rețea are într-adevăr variații mari, după cum văd pe display-ul stabilizatorului pt centrala pe gaz. Uzual, este sub 230 V, dar sare și peste 235, uneori – probabil – și peste 250, când se pot arde unele aparate.

Acuma, că tot am vorbit: cred că-mi voi lua și eu un UPS pt mini al meu, deși nu des, curentul mai pică, mai ales la țară. Acum ceva ani, la primele generații de SSD-uri, s-au raportat pierderi de date dacă pica brusc curentul. Astăzi, cred (și sper), situația este mult mai bună, dar un UPS nu ar prinde rău.
Văd că alții nu și-au expus părerile, poate o fac acum. Să-mi iau un UPS pt mini? Au fost vreo 2-3 căderi bruște de curent de când îl am și nu a avut nicio problemă.

Daca te hotarasti sa-ti iei, astept opinii ulterior legate de ce urmeaza sa cumperi.

Eu nu ma grabesc inca.

Eu recomand ups. Cele mai destepte au integrata si o protectie eficienta la supratensiune.
Azi sculele sint mai destepte, electronica ii poate spune ssd-ului sa se opreasca in ms, pina se descarca condensatorii sau alte dispozitive ce stocheaza energia. Daca nu o face, esti pe cont propriu.
Nu stiu cum functioneaza mac mini, vorbesc de alte scule.
Mai conteaza si tipul de file system si cum se comporta ssd la pierderea alimentarii.
Sint foarte multe variabile, mai bine ia un ups.
Referitor la defecte, intrebarea nu e “daca” ci “cind”.

Da, evident, de aceea se face backup, backup, backup.

…iar evenimentul nefericit se produce in timpul backup-ului.
:slight_smile:
Deci minim doua backup-uri.

Ha, eu am trei. Chiar dacă s-ar întîmpla nenorocirea chiar în timpul back-ului, aș pierde – să zicem – munca recentă, nu de săptămâni ori de luni întregi.
Am pățit-o odată pe cînd erau încă dischetele, munca (o traducere la care lucrasem 6 luni) a fost recuperată de pe unicul print pe care făcusem corecturile.