(re)instalare sist operare mac pro

Salut,
De putina vreme am un mac pro early 2008, e cel din link:
https://everymac.com/systems/apple/mac_pro/specs/mac-pro-eight-core-2.8-2008-specs.html
Dotare:
-ram de 32 GB,
-hdd de 1TB, ssd de 120GB
-2 placi video (cea originala + NVIDIA GX1050T (2GB).
Cand l-am primit, avea instalat High Sierra (prin patch). Mi-am pus user nou, etc. Nu am reusit sa pun ID-ul meu apple, am vorbit cu fostul detinator, spunea ca nu mai “e agatat” de contul/ID-ul lui, la el nu mai apare. Cand intram in apple store, imi aparea implicit ID-ul lui, textul mai estompat, sters. Nu se putea schimba ID, sau nu stiam eu cum sa o fac. Doar se putea completa parola, evident ca nu o aveam, nici nu am cerut-o. Fostul proprietar mi-a sugerat sa fac o noua instalare.
Am incercat toate combinatiile de taste la pornire: reset SMC, etc, chiar si reset din butonul de reset de pe placa de baza. Cred ca am gresit atunci, durata procedurii de BOOT fiind mai mare decat eram eu obisnuit, nu am avut rabdare si am oprit-o, iar am reluat-o.
Eram sigur ca fiind o scula deosebit de bine proiectata, nu se va strica, asa a fost. Nu am mai reusit sa pornesc cu ssd-ul initial. Pana la urma am pornit mac-ul cu un ssd cu el capitan scos dintr-un macbook pro A1226(an 2007) pe care aveam dual boot, e instalat si windows10/32 prin boot camp.
Functiona bine, doar ca nu imi vedea placa video suplimentara NVIDIA, nici adaptorul wi-fi tp-link (usb) cu so el capitan. Aici mi-am pus ID-ul apple fara probleme, etc. Pe w10 vedea tot, placa video NVIDIA, adaptorwi-fi pe usb, mai putin tastatura originala apple care e pe BT. Am o tastatura pe fir/usb, nu ma deranjeaza.
L-as fi lasat asa dar am dorit sa pun windows 10/64, nu am reusit.
Am zis atunci sa incerc recovery, sa pun el capitan care e sistemul cel mai nou suportat.
Am intrat in meniul de recovery (CMD+R, am incercat si varianta ALT+CMD+R), am selectat ce mi s-a cerut, a inceput procedura, la sfarsit a aparut eroare, restartare. Am scos ssd-ul cu el capitan+w10, am incercat doar cu hdd montat. Acelasi rezultat.
Unde gresesc, de ce nu merge?
Trebuie din nou reset cand schimb ssd-ul?
Imi doresc macar o instalare el capitan(pe curat), daca reusesc, incerc si w10 prin boot camp.
Ma puteti ajuta cu un sfat?

Orice oprire de instalare, așa cum ai făcut, a dus la coruperea partițiilor pe disc. Cel mai simplu și mai rapid este să creezi un boot disk USB și să instalezi de pe ăla.
Ai scris un text prea lung, cu multe părți irelevante. Din câte știu, ai alt mac pe care să faci un boot disk.

Multumesc, o sa incerc din nou.
Asa cum am mai scris, graba m-a facut sa gresesc in ce am facut pana acum.
Am inca un memstick cu lion, l-am creat pentru un macbook mai vechi pe care-l am in colectie. Am incercat sa fac boot de pe el, nimic, ecranul ramane negru, am asteptat si 3-4 minute dupa semnalul sonor chime. Ar trebui sa astept mai mult? Sau am uitat eu, modelele mai vechi de mac nu fac boot decat de pe unitatea optica su de pe discul intern?

Orice mac intel face boot și de pe USB. Despre acel ecran negru nu mă pot pronunța, trebuie să apară opțiunile de boot la pornire dacă apeși tasta Option/Alt, nu așa procedezi? Sau cum faci? Descrie clar pașii.

Cattus, esti amabil ca de obicei, multumesc.
Am incercat sa intru in boot manager avand in usb un memstick de instalare LION. Stiu ca e bun, l-am mai folosit. In mac era doar hdd de 1tb, 2 partitii formar osx jurnalizat. Ecranul monitorului a ramas stins, am asteptat 5 minute.
Problema am rezolvat-o altfel, ca un necunoscator.
Am pus iar in mac ssd-ul cu el capitan+w10/32 (pe care aveam instalat el capitan de anul trecut pe un macbook) si hdd de care am pomenit. Am folosit carbon copy cloner, am clonat el capitan ssd->hdd. Am ales din preferinte sa fac boot de pe hdd, am oprit, am scos ssd, am repornit si acum am el capitan pe mac pro.
Fiind un hdd cu buffer de 32, e acceptabil. Ssd-ul pe care doream sa-l folosesc initial are sata3, mac pro nu sie decat sata2. Nu stiu daca merita sa mai bag bani in “monstru” pentru a cumpara adaptor sata3 pe PCIe.
Am mai scris pe aici, nu sunt utilizator zilnic de mac, incerc sa fiu, pentru mine deocamdata mac-ul a ramas doar un hobby, ma acomodez greu.
Mac-ul de care povestesc e pentru mine cea mai puternica scula apple cu care m-am jucat, nu-mi permit sa fac investitii. Am cateva macbook-uri, sunt vechi.

„Problema am rezolvat-o altfel, ca un necunoscator.”
Am prins ironia, deci acum e OK, da?

s
Scuze, nu am intentionat sa fiu ironic, am fost sincer. Nici nu mi-am dat seama ca poate fi interpretat ca o ironie.
Am spus necunoscator deoarece asa ma consider.
Nu am aplicat metoda recomandata de tine deoarece mi s-a parut mai usor sa clonez decat sa creez un stic de boot. Aveam stick cu lion, nu a pornit desi e compatibil.
Daca nu mergea cu clonarea, intentionam sa fac asa cum mi-ai recomandat. Cand am citit mesajul, deja incepusem clonarea, am asteptat sa se termine.

Mie-mi plac ironiile, a fost OK, fii liniștit.

Am lucrat in reprize, timpul nu mi-a permis sa ma ocup cum as fi dorit.
Acum am instalat el capitan si windows 10/64 prin bootcamp.
Ce probleme au ramas nerezolvate:
• -tastatura magic keyboard BT, nu se poate conecta prin w10. O detecteaza, incearca sa se conecteze dar nu se conecteaza, am asteptat aproape 10 minute. Banuiesc cauza, probabil fisierele descarcate pt bootcamp erau pt w7, am selectat instalarea celor compatibile cu w10. Din cauza ca am instalat w10 in 2 pasi: prima data w7 apoi actualizare la w10. Posibil la o alta varianta de bootcamp sa contina si driverul pentru magic keyboard ( in windows 7 tastatura functiona).
Unde gasesc toate versiunile de boot camp? La cautare pe site apple, sunt trimis automat la versiunea Boot Camp 5.1.5769. E ultima?
• -Placa grafica NVIDIA GTX 1050/2GB nu e recunoscuta de el capitan, o sa o rezolv prin update la high sierra cu patch dude1. Stiu ca in HS merge.
• -Nu reusesc sa intru in Boot Manager prin apasarea tastei Option (⌥) sau Alt, comutarea intre cele 2 sisteme de operare o pot face numai sub sistemul de operare, prin bootcamp panel, selectare disc initializare. Nu reuseam nici cand am primit mac-ul (avea instalat high sierra ). Nu stiu care-i cauza, am banuit tastatura BT, am pus una cu fir prin usb, este tastatura de pc, totusi tasta ALT are aceeasi functie. Nu am reusit nici asa. O cauza?

Există un update la bootcamp care rulează în Windows, din câte țin minte (nu am mai instalat recent) își face acolo niște update-uri, dacă e cazu. Posibil să se tragă de la faptul că, inițial, și-a tras fișierele pt W7, dar ar trebui să-și găsească update-ul rulând bootcamp în Windows, apare acolo undeva când cauți aplicațiile.
Ultimele două puncte din mesaj indică faptul că sistemul nu s-a instalat bine sau tastatura respectivă nu comunică bine cu sistemul. O tastatură USB ar trebui însă să funcționeze, greu de ghicit de ce nu ar merge.
P.S. Mai încearcă și cu altă tastatură