Project Titan

Se pregătește o mașină Apple? Elon Musk, CEO al Tesla, se plânge că Apple îi fură inginerii, oferindu-le condiții salariale mai bune. Au mai existat acum câteva zile zvonuri că Apple ar fi interesată de achiziționarea companiei Tesla, însă acestea au fost infirmate de același Elon Musk.

Da, în ultima săptămână s-au amplificat zvonurile despre „iCar”. Nu prea înțeleg de ce se bagă Apple în treaba asta. Cred că posibilitățile de a inova în domeniul auto sunt limitate din cauza reglementărilor legale. Poți pune pe piață o mașină care să aibe un sistem de direcție bazat pe altceva decât pe vechiul volan? Cum ar fi un joystick, de exemplu? Te lasă legea, reglementările, RAR-ul?

Desigur, dacă Apple vrea doar să scoată un model electric cu mult bling-bling, touchscreens, automatizări mai mult sau mai puțin utile și un preț uriaș atunci asta e altă poveste… Nu e inovație, dar se vor găsi cumpărători.

Ieri am văzut pe Euronews un reportaj mai realist, că Apple va deschide două mari puncte de lucru în Europa, în Danemarca și în Irlanda, parcă (în Irlanda a mai avut).
Dacă Apple se bagă în „automobilul verde”, atunci urmează stilul de lucru al sud-coreeenilor, ăia au companii care fac și automobile, și frigidere, și aspiratoare, și televizoare, și crucișătoare, presupun că și tancuri și kalashnikoave etc., mă rog, de toate.
Strategia asta, dezvoltată după devastatorul război din 1952–1953, avea noima ei acolo, spaima că, dacă ar fi ocupați, să există alternativa unor firme de tip stat, care dă de lucru tuturor cîte puțin.