Versiunea veche a lui Adobe Reader de acum cateva luni inca puteam face semnatura electronica si inca puteam modifica documentele din pdf, dar cu noua versiune doar daca faci upgrade adica sa platesti abonament lunar sau anual care nu sunt dispus sa platesc deoarece eu il folosesc foarte rar Adobe, dar acuma am nevoie neaparat. Imi puteti cum pot face sa mearga Adobe sau daca vreti va dau documentul ca sa il modificati. Daca imi puteti spune alte programe care merge formatul pdf, dar sa fie compatibil cu laptopurile Apple si cu sistem de operare OS X Yosemite.
Preview care vine direct cu sistemul.
Adobe Acrobat Reader este (și a fost mereu) gratuit, dar nu-l poți folosi pentru modificarea documentelor PDF (cred că totuși poți adăuga comentarii). Abonament trebuie să plătești doar pentru Adobe Acrobat (Pro sau cum îi mai spune astăzi), cu care poți modifica documente PDF.
Adobe Reader este un program gratuit pe care puțini în folosesc în OS X, deoarece multe alte aplicații pot face ceea ce face Adobe Reader. Cred că undeva e o confuzie terminologică, deoarece Adobe Reader nu permite modificare de documente. Adnotări însă da, poți face cu mai multe aplicații, eu folosesc Preview care vine cu sistemul, dar ai și altele, cum ar fi Skim (gratuit). Dacă prin semnătură înțelegi adăugarea unei semnături la propriu, asta face și Preview.
Asa este cum spui tu, dar nu stiam cum sa spun si am scris semnatura electronica.
Dacă devii ușor-ușor OS X user, Preview va deveni aplicația de bază pt așa ceva. Adobe Reader mi se pare o aplicație prea încărcată, greaoaie… Totul ține însă de obișnuință, fiecare aplicație ale șpilul său.
Continui un pic discuția, să nu mai încep un subiect nou, pentru că m-am lovit și eu astăzi de anumite funcții de editare PDF pe care Preview nu le face prea bine. Mă refer la adnotări cu “mîna liberă”, care sînt greoaie, mai ales dacă scrii mic (chiar și cu o tabletă grafică). În plus, posibilitatea de a edita propriu-zis un PDF, adică să identifice fonturile și paragrafele și să poți scrie în ele mi se pare interesantă și mi-ar fi de folos. Plus exportul în HTML și/sau ePUB.
Acrobat Pro e mult prea scump, iar Skim mi-a făcut figuri prin faptul că nu mi-a păstrat și nici exportat o serie de măzgălituri cu mîna liberă pe care le făcusem. Și mi se pare și un pic greoi, nu tocmai intuitiv - pînă alegi culoarea și tipul de linie, pînă desenezi un text box și-i schimbi fundalul sau conturul…
În fine, o alternativă pro la Acrobat aveți?
Eu am studiat azi:
- PDFpenPro. Înțeleg că e o aplicație cu tradiție, care face bine treburile, dar nu are export în HTML sau ePUB. Plus e foarte scumpă varianta pro, chiar și cu reducerea edu… Pe de altă parte, compania e respectată, iar TextExpander de la ei e, probabil, “flagship”-ul.
- Wondershare PDFeditor (văd că nu le merge site-ul acum). Ce-mi place e că oferă inclusiv OCR cu detectarea limbii române (am testat cîndva, într-o versiune anterioară și a făcut treabă bunicică), iar prețul, cu reducerea edu e bun. Plus companionul de iOS, gratuit, cu sincronizare în cloud (nu neapărat iCloud). Ezit pentru că am citit multe păreri despre dezvoltatori cum că nu ar fi de încredere, că falsifică review-uri, că instalează spyware și trimit spam etc. Nu am experiență cu ei și nu știu cît de actuale și adevărate sînt aceste afirmații. Știți ceva, aveți vreo părere? A, și constat că nu există full screen (pe Mac), dacă nu greșesc. Iar acum am ascuns toolbar-ul și nu există vreo comandă de a-l recupera, nici măcar prin repornirea aplicației.
Aveți alternative? Am căutat pe net, pot continua să fac asta, dar m-ar interesa păreri din experiență. Sau măcar la mîna a doua, de la cunoștințe.
Nu cred că găsești ceva mai bun decât PDFPenPro.
În general îți recomand să nu te bazezi prea tare pe exportul automat din PDF în alte formate. Astăzi am avut de exportat un PDF în format Word. Am folosit Acrobat, care e tăticul tuturor programelor de acest gen. Inițial am zis că a făcut o treabă excelentă, dar la o privire mai atentă am descoperit că a convertit aiurea niște dash-uri și mi-a băgat spații suplimentare între cuvinte (probabil acolo unde spațierea era ceva mai mare din diverse motive). Deci tot a trebuit să iau textul la pigulit și astfel nu mi-a salvat foarte mult timp față de metoda țărănească cu copy/paste.
Iar asta s-a întâmplat la exportul aproape-plain-text. La ePub sau HTML probabil că lucrurile se complică și mai tare.
PS: Dacă ai puțintică răbdare cred că vei da peste o promoție care conține PDFPenPro. Fac discounturi foarte des, mai ales în bundle-uri.
Mulțumesc pentru răspuns.
Eu am testat Wondershare cu documentul ăsta, care are destule poze, text formatat ș.a. Exportul în ePub și HTML a fost rezonabil. Nu gata de utilizare, dar nici să trebuiască să refaci tot, poate 2/3 din treabă a fost făcută.
Dezastruos a fost la un PDF simplu, dar cu diacritice. Poate că e de înțeles.
E posibil să apară reducere la PDFPenPro, că văd că la TextExpander doar ce au introdus una de 45%.
N-ai vrea să vezi ce dezastru a făcut Acrobat la exportul fișierului ăluia în HTML. A păstrat toate ecuațiile ca text dar le-a formatat complet aiurea. Iar Acrobat nu știe să exporte ePub, dar nu e de mirare. Oricum exemplul dat de tine e practic inexportabil, la câte chestii are în el.
Problema altor aplicații este că merg bine doar cu ele însele. Skim, așa e, face adnotări invizibile altor aplicații. Mai sînt PDF Clerk Pro, PDF Lab, PDFPen. Pînă la urmă, tot cu Preview rămîn, face adnotări vizibile și în Windows și/sau în alte aplicații. Dacă PDFPenPro va fi la un discount, cred că merită din plin, mi-a plăcut și mie.
Am pățit o chestie cu Preview care era să mă coste mult, la propriu. Am cerut o factură prin e-mail la o companie aeriană, pentru decont. Și mi-au trimis o chestie care părea scrisă pe genunchi, un mini-tabel, dar fără înscrisuri oficiale (ștampilă, antet, chestii). Le-am telefonat, apoi scris nervos că aia e o păcăleală de factură, nu mi-o acceptă nimeni la decont. Am explicat ce mi-ar trebui și am rugat să regleze. Au retrimis, surpriză sau nu, aceeași chestie, la fel de sumară. Ei insistau că aia e tot ce pot face, are ce am eu nevoie. Apoi m-am plîns la o cunoștință cu Windows, care a zis că-s eu chior, e tot ce trebuie pe factură. Și am deschis apoi cu Firefox și Chrome (nu aveam alt cititor PDF) și - ce să vezi - documentul arăta cu totul altfel. Tabelașul ăla era, dar au început să apară antetele tot ce era nevoie.
Nu mă prea pricep la tehnologia de (de)codare PDF, sigur e o chestie tehnică la mijloc. Dar, ca fapt divers, iată că Preview mai poate da rateuri cu unele PDF-uri, la comunicarea între sisteme de operare. Bine, probabil soluția ar fi să folosesc Adobe, nu cred că mulți (mai ales firme) folosesc altceva, atît pe Windows, cît și pe Mac.
Da, rar (de tot), unele PDF-uri făcute cu Adobe ori cu alte aplicații de Windows apar corupte în OS X, presupun că și invers e valabil. Am mai scris despre Skim, un PDF procesat cu Skim poate avea părți invizibile dacă e deschis în Preview. Rule of thumb: dacă un PDF pare ciudat, corupt ori incomplet, trebuie verificat cu Adobe Reader, eventual cu altă aplicație. Posibil ca vina să o poarte aplicația de bază, nu știu, care nu a respectat codul PDF ca la carte.
Eu am descarcat un PDF care nu avea decat titlu in Preview in rest pagini albe, iar deschis cu Adobe se vedeau toate paginile asa cum era normal. Dar a fost numai unu.
Nici eu n-am mai pățit cu altul. Sau cel puțin așa cred, nu am mai făcut comparații. Și nici la ăla nu făceam, dacă nu era așa important.
Da. Frustrant sa tot primesti acelasi raspuns fara sa iti dai seama unde e eroarea.
Da, e o situație foarte rară, dar se mai întîmplă, nu am reușit să aflu de ce.