Program citare Harvard OS X 10.9-10.10

Salut, caut un program bun de citare Harvard pentru Mac.

Am găsit: https://itunes.apple.com/gb/app/easy-harvard-referencing/id694990973?mt=12 și alte soluții online (gratuite sau cu bani).

Ce sfaturi aveți?

Caut și eu de ani buni. De-a lungul anilor, am adunat biblio peste biblio, în format rtf, am scris mii de pagini de lingvistică, mai ales și aș avea nevoie de o aplicație. Ele există, de ex. Bookends, Sente, Reference Miner (comerciale) sau BibDesk (gratuită), mai sînt și altele. Pt biblioteci digitale, mă oprisem asupra iDocument, pînă am constatat că, la urma urmelor, e mai comod să-mi organizez cărțile pr căprării și, la o adică, să le caut prin Spotlight. Ca atare, după vreo 2-3 ani de iDocument, am exportat totul, am rearanjat și folosesc construcția mea.
Harvard referencing este un mod de a cita, similar/identic metodei MLA, de tip
Nume de familie [virgulă] nume de botez [pauză] anul apariției [punct] titlul lucrării[punct] [pauză] localitatea de apairție[două puncte] editura. Sînt mici variante dacă ai un studiu într-un volum sau e un volum colectiv, unde trebuie citat editorul/redatorul principal etc.
Dat fiind că nu am găsit nicio aplicație care să-mi importe impresionanta listă bibliografică format rtf și să o pot continua după import, nu am folosit nici una dintre aceste aplicații. Mulți cred că o aplicație de acest fel te face să scrii automat o lucrare, îți iei doctoratul apăsînd pe buton și gata. eu nu am găsit aplicația asta.
Pun aici niște modele. Discuția asta am avut-o repetat la noi la facultate, despre cum să cităm bibliografia. Harvard/MLA mi se pare cea mai comodă metodă, dar nu e unica. Există publicații care preferă metoda clasică prin note de pagină sau note finale (foarte nepractică) etc.
Tu ce cauți, de fapt? Harvard referencing este o metodă de citare, ca și MLA (practic identică) etc. etc.
Aplicația citată de tine, conform descrierii, scanează codul de bare și emite citatul conform Harvard. Nu e rău. Dacă ai sute/mii de asemenea cărți, e OK. Dacă vrei să citezi ceea ce chiar citești, nu are mare relevanță, căci pierzi mult mai multe ore să citești o carte bună/importantă decît să scrii bibliografia, durează maximum un minut per titlu.

Model bibliografic.pdf (91.3 KB)

Mersi pentru exemplele postate, o să mă uit peste ele.

Anul ăsta dau licența (cam târziu pentru vârsta mea, dar mai bine mai târziu decât niciodată). Cadrul universitar coordonator mi-a recomandat/ semi-impus modelul Harvard. Nu că aș avea ceva împotriva sistemului ăsta de citare, dar ca să înțelegi de ce mi s-a pus pata pe Harvard.

Problema pe care o am este că găsesc informații contradictorii. Inclusiv despre Harvard. Mă refer la citarea în text, nu în lista bibliografică (acolo n-am ajuns încă să caut diferențe, dar sigur există și acolo de la un ghid la altul).

De exemplu:

La citarea în text (primul tabel, prima linie) se spune că trebuie pus (Autor, An, p.20): http://www.staffs.ac.uk/assets/harvard_quick_guide_tcm44-47797.pdf
La fel și aici (pagina 3, primul rând): http://management.ase.ro/Media/Default/Page/GHID%20DE%20ELABORARE%20A%20LUCRARILOR%20DE%20LICENTA.pdf

Dar în https://workspace.imperial.ac.uk/library/Public/Harvard_referencing.pdf (și altele) găsesc modelul (Autor, An:p.20) cu : în loc de , între an și pagină.

Văd că nici unii nu pomenesc de apud. Se folosește sau nu în sistemul Harvard?

Citarea unor surse online sau articole științifice e un coșmar. E articol dintr-o bază de date gratuită sau dintr-o bază de date pe bază de username/parolă, se citează diferit.

Ca să sintetizez, am 2 probleme.

  1. Am găsit așa ceva https://www.citethisforme.com/. Este o soluție online, dar fac naveta, mai lucrez în tren pe laptop și nu am semnal tot timpul la telefon/modem 3G, așa că aș prefera o soluție offline asemănătoare, care să-mi genereze atât citarea în text cât și lista bibliografică. Faptul că găsește cartea pe baza ISBN-ului este un ajutor imens.
  2. Nu știu pe care ghid de citare să mă pot baza 100%.

PS: Am înțeles că pentru Word există plugin-uri pentru Harvard. Există și pentru Pages ceva asemănător?

Există o regulă în lumea universitară: faci cum îți spune conducătorul de lucrare! E simplu. DAcă nu-ți spune sau îți spune „fă cum crezi că e mai bine” atunci fă cum vrei sau cum ți se pare mai bine.
Pe net vei găsi sute de variante, nu există un model unic. Altfel, te duci la sursă:


Termenul „apud” nu face parte dintr-un sistem de referință, înseamnă „lautorul x)” și se folosește cînd nu ai acces direct la sursa citată, dar care e citată de altul. De ex., ai citit la autorul x, care îl citează pe autorul y cu un citat și vrei să-l citezi pe acest y, dar nu ai acces la cartea/lucraea lui. Atunci spui „apud X…” (cu lucrarea respectivă). Există multe alte asemenea abrevieri: cf = confer „compară cu, confruntă cu”; ibidem = tot acolo (se repetă locul citat); idem = la fel, același lucru; același autor; s.a. = sine anno, fără an (cînd nu se știe anul publicării, sînt și asemenea cazuri) etc.
Pe net găsești destul referințe și la Harvard, și la MLA și la ce vrei. Ce înseamnă „100%”? Un conducător de lucrare, dacă e maniac și absurd, e mai important decît ce citești tu pe net, faci cum zice el/ea, că doar el/ea îți dă nota.

Un ghid de citare, în mintea mea, este o listă cu regulile de citare: unde se pune autorul, anul, pagina, semnele de punctuație între ele. Și pentru bibliografie la fel. “Regulile” astea, deși este vorba de același sistem de citare, văd că diferă de la ghid la ghid, ghiduri de la universități mari (vezi exemplele de mai sus care se bat cap în cap de la Imperial College London și Staffordshire University). Nu pot fi amândouă corecte! La asta m-am referit când am spus un ghid pe care să mă pot baza 100%.

Legat de apud: știu ce înseamnă, dar în exemplele din ghidurile de mai sus, nu este amintit deloc. Când vine vorba de o situție în care ai putea folosi apud, se dau următoarele sfaturi:

  1. Caută sursa originală
  2. Exemple de genul: După cum arăta X (an) citat de Y (an) …

Am cumpărat din AppStore “Easy Harvard Referencing” și o să-mi cumpăr și www.citethisforme.com (online) pentru că e mult mai ușor de lucrat cu el (aștept bursa, pentru că e mai scump).

Sunt paranoic cu tot scandalul cu Ponta și nu vreau să am probleme peste ani pentru că în loc de : am pus , sau invers. Dar ai dreptate, o să fac exact ce-mi zice coordonatorul.

PS: Văd că studenții universităților (foarte) mari/cu bani au acces gratuit la RefWorks (inclusiv după ce termină facultatea), altfel costă 100$/an.

Iar eu ți-am explicat deja că nu există așa ceva. Nu există reguli, există niște norme, care sînt urmate relativ consecvent odată adoptate, dar nu sînt identice. Semnele de punctuație au mici variații de la țară la țară, chiar dacă, în esență, regulile de citare sînt aceleași.
apud nu poate fi amintit în acele ghiduri, deoarece nu ține de normele de citare bibliografică, ci de cele de redactare/scriere; este o convenție.
Ca să vezi cum stă treaba, uite aici un link la cîteva documente eventual utile ție (și altora, evident):
https://copy.com/wAMpJ4t0TStSHegX

P.S. E simpatic linkul, o să mă uit pe el.

…altfel, dacă te bagi în politică, de un scandal nu scapi oricum, indiferent cum vei folosi Harvard sau MLA referencing.
Ba da, pot fi ambele corecte, deoarece fiecare adaptează niște norme generale la un specific local. Mulți fac așa, au normele lor interne, deși – pe ansamblu – sunt bazate pe Harvard ori pe MLA.
Evident că ce spune îndrumătorul e cel mai important, deoarece el/ea recomandă nota finală.

Mersi pentru documentele atașate. M-am mai dumirit cum stă treaba cu sistemul de citare și, după ce am mai vorbit cu diferiți profesori, am ajuns la concluzia:

  1. Indiferent ce sistem aleg, trebuie să fiu consecvent de la începutul lucrării până la sfârșit
  2. Fac ce îmi spune coordonatorul (cel mai important, ceea ce mi-ai recomandat și tu).
  3. Nu intru în politică :smile:

Nu are legătură cu topicul, dar îmi spus necazul: din păcate, mă lovesc de altă problemă: bibliografia. Mai exact, accesul la baze de date și cărți online. Universitatea noastră are contract cu câteva baze de date, dar foarte puține articole științifice sunt gratis și cele interesante sunt, de obicei, cu bani. Bani mulți pentru mine și pentru oricine nu a câștigat la loto(10-20-30$ articolul). Când ai nevoie de 20-30 articole cel puțin și încă pe atâtea cărți (care sunt și mai scumpe), te iei cu mâinile de cap.

  1. Evident, un sistem are o coerență internă.
  2. Asta trebuie să fie clar tuturor.
  3. Mă rog, dacă intri în politica agreată de profesor poate pica bine, mai ales dacă el/ea însuși/însăși e politician. :smile:
    Păi eu am pierdut multe sute și mii de ore în bibliotecă cu funduțul pe scaun. Eu am apucat timpuri cînd nu exista tehnica actuală.
    Chestia cu plătitul e o problemă în multe țări, sincer să fiu nu știu exact cum stăm la acest capitol, pe domeniul meu (umanist) accesul e rezonabil. Nu găsești chiar tot de ce ai nevoie, dar o rezolvi cumva.

Faptul că găsești tot felul de variante este firesc. Numitorul comun al tuturor acestor soluții este unul: identificarea rapidă și neambiguă a unei lucrări. Asta înseamnă: autor / autori (sau editorul principal, dacă e volum colectiv), titlul, localitatea de apariție, anul, editura (asta nu era obligatorie acum ceva timp, acum este). Dacă e periodic, numele și datele de identificare, adică locul apariției, anul și numărul publicației.
Tendința principală a fost, odată cu informatizarea societății, ca bibliografia să poată fi adusă la un numitor comun, cu o modalitate cît mai simplă și cît mai clară de citare; evitarea notelor de pagină; evitarea citării unei referințe undeva anterior (e dificil de găsit, dacă apare undeva departe, cu x pagini în urmă).
Atît timp cît bibliografia respectă aceste cerințe, detaliile pot fi variabile și discutabile. De ex., există publicații care nu folosesc citarea titlurilor în cursive; altele le spațiază; și tot felul de asemenea bibileli în mare parte inutile, dar care țin de estetica publicației.

Mersi. Am discutat și cu prof. coordonator și m-am liniștit.

Mi-am azi făcut cont (cumpărat varianta “forever”) la www.citethisforme.com și am avut noroc pentru că au reducere 50% de BlackFriday (7 lire în loc de 14). Pentru cât de util este, 40 de lei merită din plin. Am o bibliografie cu caractere de genul “ö” și “ü” care îmi mănâncă zilele. Cu programul ăsta: drag and drop, adaug pagina/paginile și gata (pentru in text) și la sfârșit download bibliography (trebuie doar să modific “and” în “și” când sunt mai mulți autori).

Acum am însă o altă problemă și, folosind Pages, poate te-ai lovit de ea: în anumite situații, cu aliniere Justify (din margine în margine), îmi pune virgula pe următorul rând ca prim caracter, în loc să o lase pe rândul anterior pe ultima poziție.

Am încercat din Format/More toate variantele: keep lines on the same page, keep line with next paragraph, prevent window and orphan lines, etc. Am activat/dezactivat hyphenation. Degeaba.

Ai vreo soluție pentru asta?