Am întîmpinat ieri, absolut din senin, niște probleme foarte serioase în OS X, care m-au făcut să fiu nevoit să reinstalez. Simptomele au fost:
Nu am mai putut folosi Spotlight, în niciun fel, nici măcar pentru search în Finder, iar iconița clipea în bara de meniu;
Toate aplicațiile făcute de Apple (mai puțin Finder) dădeau crash: cum deschideam, primeam imediat “… quit unexpectedly”;
Nu mai aveam permisiune să fac nimic, nicăieri. Am încercat să salvez un fișier text pe Desktop, mi-a zis că n-am permisiune.
Am repornit, reparat discul de sistem, permisiuni, nimic. Am intrat în Safe Mode, erau aceleași probleme. Așa că am fost nevoit să reinstalez, nu puteam face mai nimic, nici măcar să caut pe net eventuale diagnostice și sugestii.
Nu știu care a fost problema, pînă la urmă, nu am aplicații piratate, nici “enhancers” sau “curățătoare”, în afara AppDelete. Am scanat și cu EtreCheck, totul OK.
În fine, dacă aveți idei de ce s-ar fi putut întîmpla ceva de genul ăsta, aștept ipoteze, măcar să-mi fac o idee, că eu nu cred că i-am greșit cu nimic
Paranoia din titlu se adresează următoarei chestiuni. Încerc să mă ating cît mai puțin spre deloc de aplicațiile de sistem și comportamentul default. Ce am făcut, totuși, acum este:
Să ascund iconița de Spotlight în Bartender;
Să folosesc PathFinder ca browser implicit de fișiere, dar fără să dau quit Finder sau altceva. Doar cînd am “Reveal in Finder”, acum apare în PathFinder;
AppDelete era pornit tot timpul, ca atunci cînd șterg ceva, să caute automat eventuale resturi.
Credeți că vreuna dintre practicile de mai sus ar putea fi dăunătoare, în general? E vorba de aplicații serioase, cu recenzii bune, licențiate, actualizate recent și pe care le folosesc de luni bune fără vreo problemă. Foarte probabil exagerez, dar nu-mi explic situația.
Era bine dacă ai fi putut să arunci o privire în Console, poate găseai acolo explicația problemelor. E greu de ghicit ce s-a întâmplat pe computerul tău. Înclin să cred că s-or fi stricat niște fișiere de sistem pe undeva. Mai putea să încerci o reparare a discului din single user mode.
Am reparat discul startup boot-înd de pe un disc extern. Știu că am mai avut discuția asta o dată și mi se spusese că dacă boot-ezi din altă parte decît de pe discul de startup și faci reparații e același lucru (ca efect) cu single user mode.
Uite că în Console nu m-am gîndit să mă uit chiar atunci. Dar mă uitasem cu maxim o zi înainte cînd am avut o altă ciudățenie, anume m-a delogat și mi s-a prezentat Login Window, brusc și nu era nimic în neregulă.
Iar de PathFinder și ascunderea lui Spotlight în Bartender, există motive să mă feresc?
Uneori se intampla fara vreo vina a utilizatorului. Se pot corupe fisiere in doua directoare foarte sensibile: /System/Library/Frameworks sau /System/Library/CoreServices (unde cred eu ca ti s-a intamplat problema). Singura solutie este reinstalarea, din fericire nu e nevoie de o formatare prealabila, installerul “vede” ca acele fisiere sunt corupte si le inlocuieste, cu permisiunile rezolvate. Din pacate nu exista nimic altceva care sa se bage si sa repare acolo, deci trebuie sa sacrifici timpul necesar reinstalarii. Repet, se poate intampla dupa un update esuat sau cand o aplicatie (inocenta de obicei) schimba ceva pe acolo. Nu poti reporoduce exact problema, decat de exemplu daca muti Finder.app din CoreServices pe Desktop si apoi il pui inapoi si restartezi, dar nu ai avut nici un motiv sa faci asta. Oricum, atat Spotlight.app cat si Finder.app se afla in CoreServices. Pathfinder utilizeaza multe resurse, e frumos, e util dar cocosaza sistemul. M-as dezvata sa-l folosesc. Sunt browsere de fisiere dual pane ieftine, unele si moca. Eu personal nu am devenit dependent de asemena browsere, folosesc uneori Forklift pe care l-am castigat gratuit intr-un bundle si cu care manipulez rar doar fisiere ascunse, fara a fi nevoit sa le fac vizibile in Finder. In rest, imi place Finder nativ.
Dar de ce spui că PathFinder cocoșează sistemul? Înțeleg că se bagă destul de adînc, încercînd să înlocuiască Finder, dar nu mi-a (supra)încărcat niciodată procesorul sau memoria. Și îmi place mai mult decît Finder, nu pentru navigarea în fereastră dublă, ci pur și simplu parcă mă mișc mai bine în el și-l pot personaliza mai mult.
Eu am incercat PF de cateva ori si de fiecare data imi mergea mai greu. Nu se baga adanc in sistem, dupa dezinstalare merge perfect. PF este totusi o aplicatie veche, nu cred ca interfereaza, doar ca eu m-am obisnuit cu Finder si acolo gasesc ce am de facut natural.
Ultima versiune (7) e apărută recent și pare a fi foarte rapidă. Probabil că tu îl știai mai demult sau poate e și dependent de sistem comportamentul. Eu încă nu i-am găsit decît un bug extrem de nesemnificativ, pe care l-am raportat și mi-au promis rezolvare. În rest, funcționează impecabil.
Concluzionez că e vorba de preferințe, nu că ar avea PF vreo bubă.
Legat de fișierele de sistem de care zici, din CoreServices și Frameworks, ai vreo recomandare generală (în afară de a nu umbla nicicum la ele) sau vreun alt comentariu care m-ar ajuta să am mai multă grijă de ele?
Am înțeles povestea cu reinstalarea sistemului fără formatare, o știam. Dar acum nu m-a deranjat prea tare reluarea de la zero. Plus că, neștiind cauza, a eliminat chiar toate posibilitățile.
Cand am zis ca PF este o aplicatie veche, m-am exprimat gresit, adica m-am referit la faptul ca au experienta in lucrul cu sistemul OS X. Cat despre CoreServices si PF, nu te atingi de ele si grija mare cand instalezi plugin-uri (daca o faci) pentru Finder, Dock, Spotlight si ce mai e acolo. In rest conteaza si norocul. Poti sa fii cel mai grijuliu utilizator din Univers si sa ai ghinionul unui update cu bube. E vorba doar de o alterare a permisiilor si gata. Singurul care stie sa repare bubele din acele zone este installerul de OS X. Am patit de 3-4 ori problema de cand sunt utilizator de OS X, iar simptomele erau diferite: uneori crapa unele aplicatii Apple, dar nu restul, alteori (in Snow Leopard) crapau doar aplicatiile PPC, in Mavericks si Yosemite icoanele de pe desktop apar si dispar in bucla (Finder crapa si se reinitializeaza apoi crapa iar s.a.m.d.). Te uiti in Console si vezi erori in acele path-uri, stii ca trebuie sa reinstalezi peste. Tot ce pierzi este timpul pentru reinstalare. De aia e bine, ca masura de siguranta sa ai si ultimul combo update pe undeva. La Mavericks, dupa update iti dadea voie sa downloadezi din nou installerul din App Store, care era updatat la ultima versiune. In Yosemite pare a fi un bug, iti zice ca ai instalatat ultima versiune si te intreaba daca esti sigur ca vrei sa-l downloadezi din nou, spui da si nu face nimic. Te sfatuiesc sa pui bani deoparte si sa cumperi ultima versiune de DiskWarrior (5.x). Chiar face minuni. A fost singurul care a rezolvat problema in prima versiune de Yosemite (10.10.0) cand Windowserver papa 60-70% din procesor fara sa fac nimic. DW a gasit integritatea directory-ului la 6 pe o scara de la 0 la 10. Dupa ce am reparat directory nu am mai avut problema. Si asta pe 3 Mac-uri. DW iti face un stick butabil in care incarca o clona de Recovery disk in care include si utilitarul DiskWarrior.