Probleme cu videourile 4k

buna. stie cineva de ce nu mai pot selecta pe youtube claritate la video 4k? tin sa precizez ca pana acum mergea. tocmai am achizitionat un gopro hero 6 si am facut un video 4k la 60fps si nu merge bine. vroiam sa vad daca pe youtube am aceasi problema la filmarile 4k, dar surpriza nu mai pot selecta 4k decat 1440p. am mai intampinat aceasta problema cand a trebuit sa dau update la java, dar acm cica la java am ultimu update si tot nu merg videourile 4k (inainte mergeau, acm nu pot sa imi dau seama de ce nu merg)

Ce înseamnă „înainte” și „până acum mergea”? Care e punctul de referință față de prezent? Ce anume ai făcut/instalat că după aceea nu a mai mers? Ce înseamnă „nu merge bine”, descrie un pic, ca să priceapă lumea care te-ar putea ajuta.

Pana acm mergeau si filmarile 4k fara probleme. Ma uitam pe youtube la ele. Selectam claritatea maxima 4k. Acm pot pune maxim 1440p. Am mai patit la fel inainte dar atunci am rezolvat prin simplu fapt ca am dat update la java. Acm la java nu pot da update ca este exact ultimul. Iar in legatura cu filmarile de pe
Gopro, merg sacadat. Le pot vedea dar merg sacadat. Sigur e ceva de la mac pentru ca nu pot vedea nicaieri filmarile 4k.

Ai repetat ce ai spus prima oară, eu te-am întrebat momentul DUPĂ CARE spui că se comportă ALTFEL decât înainte de acel moment. Ce anume ai făcut? spui „selectam” cândva în trecut, când totul era OK. De regulă, asemenea comportamente sunt generate de un ceva, de multe ori utilizatorul nu-și dă seama, ai instalat ceva, ai făcut o setare etc. Astea nu apar „din senin”, încearcă să reconstitui momentul când a apărut fenomenul și ce anume ai făcut înainte. În ce aplicație apare? cum folosești youtube? în Safari? Poate ai instalat o extensie de Safari, ia vezi ce ai pe acolo și deselectează-le pe rând. Folosește și alt navigator, face la fel? Nu cred că cineva ți-ar putea da o soluție dacă nu dai detalii minimale.

Nu pot sa imi aduc aminte exact. Probabil am sa il duc la un service apple probabil ei stiu…

Deci reluăm:
– ce aplicație folosești?

  • ai testat și alte aplicații similare să vezi comportamentul?
  • dacă e vorba de Safari, ai dezactivat extensiile, cum am sugerat?
    Dacă ceri ajutor, te rog să răspunzi la întrebări cât mai clar și cât mai succint. Nu pune alte întrebări înainte să răspunzi și să faci ceea ce se sugerează. Eu nu-s guru în domeniu, încerc să ajut, cu condiția să am niște informații minimale. Cred că și alții, mai pricepuți ca mine, au nevoie de același lucru.
    P.S. La ce service crezi că te-ai putea duce între 31 dec. și 3 ian.? Nu vrei să încerci să rezolvi singur o problemă, totuși, simplă și la îndemâna ta? Dacă nu izolezi cauza, o vei repeta dacă altcineva, să zicem, ți-ar rezolva problema fără să pricepi ce s-a întâmplat.

Cred ca am gasit ceva despre aceasta problema. Sa fie adevarat?

Păi eu ce-ți spusei? Încearcă alt navigator, ai atâtea la dispoziție: Chrome, Roccat, Opera etc. etc. Dar dacă ÎNAINTE de acel moment foloseai tot Safari, posibil să fie de la o extensie. Hai, pune-te pe teste și izolează cauza.

Ai avut dreptate. Am instalat chrome si merge perfect. Dar filmarile cu gopro tot am problema cu ele. Merg sacadat (intrerupt). Am sa mai caut pe internet poate gasesc ceva despre asta. Mersi mult si scuze deranjul.

Nu e vorba de scuze, este important că te-am ajutat cum să rezolvi singur o problemă ale cărei detalii le știi doar tu. Nu e problemă de service, ci de aplicație, eventual de sistem de operare. Nefiind o problemă la care să mă pricep în mod deosebit, nici nu pot intra în detalii.

Ce 1nseamnă să cumperi un lucru și să n-ai habar cum funcționează. Mi-a fost suficient sa dau 2 clickuri și sa aflu că Hero 6 (spre deosebire de celelalte anterioare) foloseșeste noul codec h.265 cunoscut ca HEVC în compresia filmarilor. De-aia nu poate reda mac-ul fiindcă decompresia o face procesorul (nu motorul video), care nu face față la 4k 60fps. Uite aici link-uri să studiezi.
Era de bunăvoință să ne spui și ce mac ai că îți mai dădeam sfaturi dacă era cazul.
https://gopro.com/help/articles/Question_Answer/What-Video-Format-do-GoPro-Cameras-Record-in
https://gopro.com/help/articles/block/hevc

PS. Dacă ai fi cumpărat “vechiul” Hero 5, ăsta foloseste codecul standard de 10 ani h.264 (cunoscut și ca AVC) pe care îl poate decompresa și un mac prăfuit de 8-9 ani. Bine mai e discuție și cu rezoluția în funcție de generația plăci video.

Tocmai ca am studiat. Si am macbook pro cu retina, 2.7 ghz, intel core i5. Si inainte sa iau camera am studiat putin si daca ai versiunea High Sierra poti face exportul in format HEVC. Am reusit sa exportez si asta dar pentru un filmulet de 5 sec, trebuie sa astept enorm de mult sa il puna pe mac, nu vreau sa ma gandesc cat trebuie sa astept pentru o ora de filmare 4k 60fps.

Generația de core i5 CONTEAZĂ. De ce nu spui exact care e modelul de macbook?. Cu ce program faci exportul? Mai exact cât dureaza cele 5 sec de export? Ce marime are fisierul de 5s? Cu ce program deschizi fisierul video?

Din păcate, aproape toți cei care cer ajutor nu oferă detalii, nici măcar detalii esențiale. Modelul exact al macului și generația de macOS sunt esențiale. Apoi RAM-ul și aplicația/aplicațiile folosite. Nu dau detalii nici după ce îi întrebi în mod repetat, de multe ori se supără…

Băiatul e într-o confuzie mare. Nu face deosebire între a salva/exporta un fișier și rularea lui efectivă. Păi poți să salvezi un blu-ray și pe un pentium 3 dar să rulezi…:weary:. Altă problemă e cu rezoluția. Cu HEVC poți să comprimi în orice rezoluție incluziv 320p. Dar un 4k 60fps necesita putere de decompresie de 8 ori mai mare decât full hd la 1080p 24fps cât are un blu-ray. Apoi HEVC poate fi comprimat pe 8 biți sau 10 biți (la AVC h264 nu exista opțiunea asta) ceea ce iarăși complică povestea. Procesoarele de anul trecut Skylake au motorul video doar pe 8 biți, doar cele de anul ăsta Kabylake au pe 10 biți. Procesoarele mai vechi de 2015 nu au deloc susținere hardware pt HEVC. Asta așa ca să scriu pe scurt…

Sunt la munca de dimi pana seara si nu am avut timp sa raspund la mesaje! Apreciez si imi cer scuze. Am sa revin cu toate detalile deseara.

MacBook Pro (Retina, 13-inch, Early 2015)
2.7 GHz Intel Core i5
8 GB 1867 MHz DDR3
Intel Iris Graphics 6100 1536 MB

Cam asa arata macu…

Configurația macbook-ului tău NU permite rularea filmarilor în HEVC 4k 60fps indiferent de SO sau player-ul folosit din cauză ca nu are decodare hardware în motorul video din procesor. Iar la decodare software direct prin procesor nu face față. Cel mult la rezoluția full hd 1080p dar și la rezoluția mică o să lucreze la maxim.
De-asta spuneam că era mai bine dacă alegeai Hero 5. Vezi dacă Hero 6 nu are opțiunea sa-ți alegi modelul de codec de compresie pe undeva prin meniu. Ca la ip7/8/X unde poți să alegi h264 sau HEVC.

Multumesc frumos!! Schimb si macu :))