Părerea mea e că, atunci cînd simți că ți s-au amețit destul de tare datele, să faci clean install. Adică să formatezi hardul și să instalezi sistemul de la zero, nu cu restore din Time Machine. Eu, unul, n-am făcut niciodată restaurare din Time Machine și nici nu m-aș baza pe asta, decît dacă vreau să moștenesc din posibile probleme, sînt pe mare grabă sau fac restaurare din primele backup-uri, nu din cele ulterioare, pe unde se vor fi infiltrat probleme.
Din cîte știu, iCloud păstrează pozele în librărie temporar, 30 zile, dacă nu le descarci tu manual (sau să activezi iCloud Photo Library). Observă că în iOS, dacă ai o poză în Photo Stream, care să nu fie în Camera Roll, nu poți face mare lucru cu ea pînă nu o descarci local.
Ca să iei pozele din iPad/iPhone în Mac, conectezi dispozitivul iOS la Mac, deschizi iPhoto sau Photos și o să vezi că ar trebui să-ți apară toate pozele din dispozitiv, cu opțiunea să imporți tot ce e nou. Făcînd asta, se vor descărca în librăria locală. Care pe Mac e “ascunsă”, cumva. Adică ai în ~/Pictures ceva fișier photoslibrary sau iPhoto library, nu mai știu cum îi zicea. Pozele-s prin pachetul ăla, dar greu de accesat (click dreapta > Show Package Contents și pune-te pe căutat). De aceea, eu nici nu mai fac backup la poze în Photos, ci cu Dropbox: am bifat backup automat (în Carousel, aplicația lor care vede pozele și filmările din Dropbox) și, oricînd sînt pe WiFi și cu dispozitivul la încărcat, se urcă automat tot ce e nou într-un folder Dropbox/Camera Uploads, de unde le pot accesa frumos, ca pe orice fișier.
Alternativ, dacă ai poze în iPhoto sau Photos și n-ai chef/pricepere să scotocești după ele pe hard cum ți-am zis mai sus, pune-te și le exportă. Le selectezi din Photos/iPhoto și dai Export unde vrei tu.
Chestia cu Others pe hard mă depășește, însă eu mereu am grijă (mai ales dacă folosesc Time Machine) să dau următoarea comandă, imediat ce instalez un sistem: deschizi Terminal și scrii:
sudo tmutil disablelocal -yes
Bagi parola și vezi dacă s-a schimbat ceva în Storage (eventual după un restart). Comanda asta dezactivează backup-ul local (că-și mai face el niște “copii de siguranță” și pe hardul intern) și șterge ce a apucat să backup-uiască local pînă acum. Dar, în mod normal, astea ar trebui să apară la Backups (cu roz, de obicei). Others ăla habar n-am de la ce o fi, dar nu strică să faci și ce am zis mai sus.
Time Capsule n-am folosit, dar probabil că face backup orar:
Eu, unul, mă bazez, cum ziceam, pe backup și restore manual, deși apreciez ideea Time Machine. Am mare parte a fișierelor esențiale în Dropbox și, cînd îmi mai amintesc, le pun și pe un hard extern, iar la restaurare, fac clean install și aduc înapoi manual ce-mi trebuie, chiar dacă-mi ia mult mai mult.