Probleme cu un MacBook Pro

Buna ziua.

Am nevoie de un mic ajutor:
am un macbook pro 320GB de vreo 4 ani. L-am folosit mai mult pentru filme online, poze, muzica etc.
Nu l-am reintalat niciodata dar i-am facut ultimele update-uri.

Am cateva probleme:

  1. Dupa nu stiu de update banuiesc ca de Iphote sau Photo nu mai imi gasesc toate pozele.
  2. In ciuda faptului ca am 320GB imi spune ca nu mai am spatiu, cu toate ca la o privire atenta nu am prea multe instalate pe el: Office for Mac, muzica aprox 42GB, pozele erau inainte tot cam asa si ceva info personale sa spunem inca vreo 80gb.
  3. Am un time machine cu care se actualizeaza dar nu prea stiu dupa ce reguli.
  4. Cand am luat acest mac am facut fel de copy paste la fostul de il aveam si banuiesc ca anumite documente sunt dublate (am vazut acest fenomen cel mai des la poze)

Merci de ajutor

  1. Dacă pozele nu au fost stocate toate în iCloud, cu care comunică iPhoto și Photos, nu le mai poți recupera, dacă nu le-ai pus tu în altă parte.

  2. Uită-te la situația discului. Mergi în bara de meniu, dă click pe măr > About this Mac și vezi la Storage. Afli acolo ce ocupă cel mai mult. Gîndește-te dacă recunoști situația și revino dacă e cazul.

  3. Cum adică “se actualizează”? Ai un Time Capsule sau un alt NAS care face backup automat fără fir? Sau faci tu periodic, prin fir? Funcționarea Time Machine se rezumă, în esență, la a face un backup inițial, cu tot ce ai pe hard, apoi, incremental, se înregistrează modificările. Dacă ieri aveai un folder, ai făcut backup, apoi l-ai șters de pe hard și azi ai făcut iar backup, o să ai o înregistrare de backup de ieri cu acel folder și una de azi fără el. Cînd intri în Time Machine, vezi axa timpului în dreapta și poți alege cînd să “te întorci în timp”, să vezi cum arăta hardul căruia i-ai făcut backup atunci. Apoi dai Restore, dacă vrei ca momentul respectiv să fie adus în prezent, deci să ai pe hard exact ce aveai atunci. Alternativ, poți să restaurezi doar anumite foldere.

  4. Înțeleg că vrei să elimini dublurile? There’s an app for that!® :smile: Se poate face și manual, dar eu folosesc Gemini (l-am prins gratis la un moment dat) și mi se pare excelent.

Succes!

Servus Adrian,

Multumesc pentru raspuns.

  1. Nu le-am salvat in Icloud. Am o mare parte pe tableta, dar de obicei tableta lua info din Mac. Aici poate ma ajti cum sa invers sa transfer pozele din Ipad in Mac.

  2. Situatia discului spune ca 170gb este cu others (Dzeu stie ce o insemna asta), dar vestea buna este ca vede 32GB poze (care nu sunt in cele 2 foldere si nici de gasit). Si filmele reprezinta mult si anume 70gb ceea ce este imposibil.

  3. Time capsule de la Apple il folosesc. Update-urile se fac automat intre Mac si el via internet (cred). Cand l-am setat am facut-o via telefon (de fapt mai mult am setat internetul si restul nu mi s-a parut f important…pana acum :frowning: ).

4.Am luat o aplicatie de sters duplicatele dar nu merge. O sa o incerc pe asta dupa ce recuperez pozele.

  1. Am incercat intr-un magazin sa rezolv puncteele de mai sus dar sugestia lor a fost sa il sterg si rescriu de pe time machine. Ma gndesc ca este o solutie gresita ca atunci cand fac update o sa fie probabil la fel.

Merci frumos pentru ajutor.

Părerea mea e că, atunci cînd simți că ți s-au amețit destul de tare datele, să faci clean install. Adică să formatezi hardul și să instalezi sistemul de la zero, nu cu restore din Time Machine. Eu, unul, n-am făcut niciodată restaurare din Time Machine și nici nu m-aș baza pe asta, decît dacă vreau să moștenesc din posibile probleme, sînt pe mare grabă sau fac restaurare din primele backup-uri, nu din cele ulterioare, pe unde se vor fi infiltrat probleme.

Din cîte știu, iCloud păstrează pozele în librărie temporar, 30 zile, dacă nu le descarci tu manual (sau să activezi iCloud Photo Library). Observă că în iOS, dacă ai o poză în Photo Stream, care să nu fie în Camera Roll, nu poți face mare lucru cu ea pînă nu o descarci local.

Ca să iei pozele din iPad/iPhone în Mac, conectezi dispozitivul iOS la Mac, deschizi iPhoto sau Photos și o să vezi că ar trebui să-ți apară toate pozele din dispozitiv, cu opțiunea să imporți tot ce e nou. Făcînd asta, se vor descărca în librăria locală. Care pe Mac e “ascunsă”, cumva. Adică ai în ~/Pictures ceva fișier photoslibrary sau iPhoto library, nu mai știu cum îi zicea. Pozele-s prin pachetul ăla, dar greu de accesat (click dreapta > Show Package Contents și pune-te pe căutat). De aceea, eu nici nu mai fac backup la poze în Photos, ci cu Dropbox: am bifat backup automat (în Carousel, aplicația lor care vede pozele și filmările din Dropbox) și, oricînd sînt pe WiFi și cu dispozitivul la încărcat, se urcă automat tot ce e nou într-un folder Dropbox/Camera Uploads, de unde le pot accesa frumos, ca pe orice fișier.

Alternativ, dacă ai poze în iPhoto sau Photos și n-ai chef/pricepere să scotocești după ele pe hard cum ți-am zis mai sus, pune-te și le exportă. Le selectezi din Photos/iPhoto și dai Export unde vrei tu.

Chestia cu Others pe hard mă depășește, însă eu mereu am grijă (mai ales dacă folosesc Time Machine) să dau următoarea comandă, imediat ce instalez un sistem: deschizi Terminal și scrii:

sudo tmutil disablelocal -yes

Bagi parola și vezi dacă s-a schimbat ceva în Storage (eventual după un restart). Comanda asta dezactivează backup-ul local (că-și mai face el niște “copii de siguranță” și pe hardul intern) și șterge ce a apucat să backup-uiască local pînă acum. Dar, în mod normal, astea ar trebui să apară la Backups (cu roz, de obicei). Others ăla habar n-am de la ce o fi, dar nu strică să faci și ce am zis mai sus.

Time Capsule n-am folosit, dar probabil că face backup orar:

Eu, unul, mă bazez, cum ziceam, pe backup și restore manual, deși apreciez ideea Time Machine. Am mare parte a fișierelor esențiale în Dropbox și, cînd îmi mai amintesc, le pun și pe un hard extern, iar la restaurare, fac clean install și aduc înapoi manual ce-mi trebuie, chiar dacă-mi ia mult mai mult.

Există aplicații pt a identifica fișierele duplicat, dacă te duci pe macupdate.com și scrii „duplicate” la căutare ai destule. Eu n-aș avea însă încredere în așa ceva, trebuie să faci ordine singur, pas cu pas în fișiere.
Nu-mi place Time Machine tocmai pt că salvează alandala, ocupînd de circa 3 ori mai mult spațiu decît o aplicație inteligentă de backup. Acum o juma de an și-aș fi recomandat iBackup, mi-a dat însă unele erori ciudate în 10.11.x, deși încă sper să fie cea mai bună pt așa ceva. Alternativa ar fi backupList+, bine scrisă și ea. Oricum, aș recomanda-o ca mai bună decît Time Machine.
Ca atare, ia iPhoto și iTunes la puricat, șterge tot ce crezi că e în plus ori duplicat, faci backup și eliberezi discul.
Poate e timpul pt un SSD ori măcar pt un SSHD.

Servus Cattus,

Multumesc pentru sfaturi.

O sa il iau la puricat si dupa o sa copiez pas cu pas pe un HDD info, pozele si muzica. Si ce aplicatii mi le doresc.

Ai idee cand reinstalez care sunt pasii de urmat? Cum pot face sa fie si mai sigur si mai usor?

Multumesc.

O zi faina.

Primul lucru cînd te apuci de așa ceva, indiferent de metodă, este să ai backup al tuturor datelor pe un disc extern, mai exact PE CEL PUȚIN UN disc extern, depinde de importanța pe care le-o dai.
Instalarea default a lui OS X este acuma fără ștergerea partiției, care are avantajul că pune un sistem alături de cel vechi, copiază informațiile, apoi îl șterge pe cel vechi. Dezavantajul este că preia și fișiere corupte. Este cea recomandată dacă totul merge bine și faci upgrade de la un sistem mai vechi la o nouă generație.
Dacă sistemul pare obosit și apar erori, atunci se recomandă ștergerea discului și pus totul de la zero. Pentru asta ai nevoie de un stick USB de 8 GB pe care să pui un installer bootabil pe care îl faci cel mai ușor cu DiskMaker, spune acolo cum procedezi, e simplu. S-a mai vorbit aici despre asta, caută prin arhivă și vei găsi destul material. Pe secvența „totul de la zero”, trebuie să rulezi Disk Utility înainte de rularea installerului proriu-zis, ștergi discul, închizi DU și pornești instalarea. Dacă însă sistemul tău rulează bine, nu are rost să faci asta, tu ai necazuri cu multe duplicate și cu fișiere care crezi că ocupă prea mult spațiu și de care vrei să scapi. Dacă faci backup global și le pui la loc, nu ai rezolvat nimic.

Poate ușor offtopic, dar trebuie să adaug că eu am fost de fiecare dată foarte mulțumit de Gemini. A fost prima și singura aplicație de găsire a dublurilor pe care am testat-o, dar s-a comportat exemplar de fiecare dată! Concret, are un motor destul de inteligent care caută și în conținutul fișierelor, mi-a găsit documente duplicat care nu aveau același titlu căutînd în conținut și mi-a găsit poze duplicat care nu aveau același nume.

Adaugi fișierul în care vrei să scaneze și-ți arată pentru fiecare rezultat ce versiuni a găsit, ordonate descrescător după data adăugării și le marchează distinctiv cu roșu cele pe care recomandă el să le ștergi (cele mai vechi, de obicei).

Apoi din ce a găsit el alegi dacă vrei să ștergi manual, adică să iei una cîte una și decizi ce variantă ștergi, sau are un Smart Erase care șterge ce crede el - cum spuneam, de obicei, cele mai vechi.

Eu m-am bazat aproape exclusiv pe recomandările lui pentru a șterge niște poze și documente și nu a dat greș niciodată.

Dar, desigur, îi dau dreptate lui @Cattus_Thraex, într-o situație atît de importantă, e bine să iei manual la puricat. Aș folosi un Gemini sau alternative cînd vreau să mai fac curățenie într-un folder, așa, mentenanță, cum se spune.

Nu aș avea niciodată încredere într-o aplicație, mai ales dacă am multe fișiere și, mai ales, importante. Un fișier mai vechi nu este neapărat cel care trebuie șters. Dacă discul s-a supraaglomerat cu dubluri, înseamnă că ori utilizatorul nu este ordonat ori se teme să șteargă o versiune mai veche pe principiul „lasă să fie acolo, nu se știe niciodată”. Ca atare, singurul mod sigur de lucru este ca tot utilizatorul să o ia ușor la puricat.
Eu am situația asta după ce am folosit (mare eroare) SynMate pt a-mi sincroniza Contacts cu un telefon Android. Mi-a dat totul peste cap, ca atare o iau acuma manual, am așa de multe dubluri, unele parțial dubluri (adică numai unele date sînt duplicate) încît nu am încredere într-o selecție automată. E mare haos chiar după ce am dat „merge data”. Nu e chiar situația lui, dar nici departe nu e.

De exemplu ai aici:

Buna seara,

Multumesc pentru info.

In week endul asta il iau la puricat si saptamana viitoare il reinstalez.

O sa citesc cum se intaleaza si ce am de urmat.
Sper sa te mai pot deranja/cere ajutor inainte sa ma apuc de proces pentru a iesi bine.

Merci inca o data.

Seara faina.

Fă exact ca acolo, pt El Capitán e la fel, doar ai nevoie de ultima versiune de DiskMaker. În rest, e simplu: un flash USB formatat Mac OS Extended Journaled și partiție GUID (așa-l face default El Capitán, pe sistemele mai vechi trebuie să fii atent, dar cred că DiskMaker îl face el oricum). Dacă ai backup, fii fără teamă, merge ușor. Citește și problema cu data, care s-a discutat zilele trecute, eu nu știam că dă necaz așa mare pe El Capitán.