Probleme cu un Macbook Pro Mid 2012

Salutare tuturor.
Este prima mea postare pe acest forum, asa ca, mai intai va spun… bine v-am gasit! :slight_smile:

Problemele mele acum…
Din 2013 detin si utilizez un macbook pro 15", fabricat “mid 2012”, CPU 2,3 GHz Intel Core i7, RAM 4 GB 1600 MHz DDR3, Grafica Intel HD Graphics 4000 1536 MB si rulez pe el actualmente macOS Mojave 10.14.6 (18G2022)
-Prima neregula… de mult timp, peste 2 ani, se misca destul de lent (in special raspunde greu dupa deschiderea lui si mai ales dupa startare/restartare). Posibil sa fie datorata celor doar 2x2GB memorie RAM? (nu i-am facut nici un upgrade hardware)
-A doua problema, cea care vizeaza si subiectul topicului, wi-fi-ul…
Am net fix de la digi (500Gb fibra) si folosesc ONT-ul acestora doar pt conversia semnalului, adica este trecut in mod bridge si utilizez dupa el un router de la ubiquiti (EdgeRouter X), router care nu emite si wi-fi. Wi-fi este obtinut de la un router mai vechi TP-Link (model: TL-WR841N , ver:11.1) setat ca Access Point, pe care il am “intepat” in unul din cele 4 porturi disponibile pe EdgeRouter X.

Stiu ca a functionat super multumitor in apartamentul meu o buna bucata de timp, apoi, de la un moment dat am sesizat ca a inceput sa raspunda f. greu, sau deloc, dincolo de orice zid care desparte locatia accesspoint-ului de macbook. In sufragerie unde este instalat nu am probleme. Pe telefoane nu e sesizabila problema, desi parca si pe acestea imi pare oarecum slabit raspunsul (sau poate e doar o impresie) TP-Link-ul il am in sufragerie si cablul care il leaga de router are cca 9ml (cat5).

Ce ma sfatuiti sa verific? Am reconfigurat accesspoint-ul degeaba… (ofer orice informatie suplimentara de care este nevoie)

Merge „greu” de doi ani și tu abia acum reacționezi??!! Simptomul „merge greu” poate avea multe cauze, de soft și de hard.

  • spațiu liber puțin pe disc, ce HDD ai și cât e liber?
  • disc obosit; dacă ai HDD, un upgrade la SSD ar mari foarte mult viteza.
  • Nu cred că e de la RAM
    Chestia cu viteza wi-fi este altă problemă, cum merge cu alte aparate?
    P.S. În general, sistemele de operare din ultimele generații sunt optimizate pt SSD-uri, nu pt HDD-uri deși, în unele aparate, Apple încă mai punea HDD-uri până anul trecut!

Mosule, e Mid 2012, ce vrei sa faci din el, racheta? Umbla la pusculita si treci pe Mac Pro 2019… Parerea mea!

Un MBP din 2012 cu SSD la bord și 8 GB poate funcționa foarte bine, suportând frumos și ultimul sistem de operare! A fost o generație foarte bună, upgradabilă, robustă. Părerea mea este că i se trage de la HDD, este suficient un SSD pt a-l face o rachetuță zglobie. Un MBP 2019 costă peste 6000 de lei, o sumă pe care mulți nu și-o permit.

1 Like