Salutare tuturor.
Este prima mea postare pe acest forum, asa ca, mai intai va spun… bine v-am gasit!
Problemele mele acum…
Din 2013 detin si utilizez un macbook pro 15", fabricat “mid 2012”, CPU 2,3 GHz Intel Core i7, RAM 4 GB 1600 MHz DDR3, Grafica Intel HD Graphics 4000 1536 MB si rulez pe el actualmente macOS Mojave 10.14.6 (18G2022)
-Prima neregula… de mult timp, peste 2 ani, se misca destul de lent (in special raspunde greu dupa deschiderea lui si mai ales dupa startare/restartare). Posibil sa fie datorata celor doar 2x2GB memorie RAM? (nu i-am facut nici un upgrade hardware)
-A doua problema, cea care vizeaza si subiectul topicului, wi-fi-ul…
Am net fix de la digi (500Gb fibra) si folosesc ONT-ul acestora doar pt conversia semnalului, adica este trecut in mod bridge si utilizez dupa el un router de la ubiquiti (EdgeRouter X), router care nu emite si wi-fi. Wi-fi este obtinut de la un router mai vechi TP-Link (model: TL-WR841N , ver:11.1) setat ca Access Point, pe care il am “intepat” in unul din cele 4 porturi disponibile pe EdgeRouter X.
Stiu ca a functionat super multumitor in apartamentul meu o buna bucata de timp, apoi, de la un moment dat am sesizat ca a inceput sa raspunda f. greu, sau deloc, dincolo de orice zid care desparte locatia accesspoint-ului de macbook. In sufragerie unde este instalat nu am probleme. Pe telefoane nu e sesizabila problema, desi parca si pe acestea imi pare oarecum slabit raspunsul (sau poate e doar o impresie) TP-Link-ul il am in sufragerie si cablul care il leaga de router are cca 9ml (cat5).
Ce ma sfatuiti sa verific? Am reconfigurat accesspoint-ul degeaba… (ofer orice informatie suplimentara de care este nevoie)
Merge „greu” de doi ani și tu abia acum reacționezi??!! Simptomul „merge greu” poate avea multe cauze, de soft și de hard.
spațiu liber puțin pe disc, ce HDD ai și cât e liber?
disc obosit; dacă ai HDD, un upgrade la SSD ar mari foarte mult viteza.
Nu cred că e de la RAM
Chestia cu viteza wi-fi este altă problemă, cum merge cu alte aparate?
P.S. În general, sistemele de operare din ultimele generații sunt optimizate pt SSD-uri, nu pt HDD-uri deși, în unele aparate, Apple încă mai punea HDD-uri până anul trecut!
Un MBP din 2012 cu SSD la bord și 8 GB poate funcționa foarte bine, suportând frumos și ultimul sistem de operare! A fost o generație foarte bună, upgradabilă, robustă. Părerea mea este că i se trage de la HDD, este suficient un SSD pt a-l face o rachetuță zglobie. Un MBP 2019 costă peste 6000 de lei, o sumă pe care mulți nu și-o permit.
Problemă identificată. Cablurile antenei rupte complet in interiorul carcasei din plastic negru care acoperă balamalele. Mai recepționa doar cu capetele de fir rămase.
Problema este întâlnită oarecum des la acest model datorită specificului dispunerii cablurilor in acea zonă.
Dacă tot am scris, ce ram si ce ssd îmi recomandați pt acest model?.. Eventual surse?
La datele descrise in primul post adaug: model A1286
SN:C02K9377DV33
Orice SSD care are preț bun și raport bun capacitate/preț. Cred că la ora actuală, raportul optim este la SSD-urile de 1 TB.
La RAM, trebuie să iei compatibil mac, pcgarage avea într-o vreme specificații clare pt cele dedicate mac-urilor, vezi cum stau acuma.
P.S. Ca că vezi ce tip exact ai nevoie, descarcă Mactracker, o bază de date a tuturor produselor Apple. Pt modul de schimbare, vezi pe ifixit.com, identifică exact de model ai și vezi acolo pașii.
Am reusit provizoriu sa lipesc cele trei cabluri rupte si acum e ok RSSI (asta pana imi soseste noua antena)
Am urmatoarele specificatii vizavi de memoria RAM in Mactracker:
Built-in Memory
None
Maximum Memory
16 GB (Actual) 8 GB (Apple)
Memory Slots
2 - 204-pin PC3-12800 (1600 MHz) DDR3 SO-DIMM
Minimum Speed
–
Interleaving Support
Yes
Ce sa inteleg?.. la Maximum Memory scrie 16 GB (actual). Adica chiar daca Apple zice 8 Gb, actualizat ar merge 16Gb? Actualizat ce?.. scuze daca inteleg aiurea.