Probleme cu El Capitan

Salut, am observat azi ca totul imi merge foarte greu, se misca greu, cu lag mai ales cand sunt pe net. Nici pana acum nu imi mergea fantastic, si regret ca nu am ramas la Yosemite dar asta e acum. Ce ma sfatuiti sa fac? Instalez/dezinstalez etc…

Multumesc :slight_smile:

„A merge foarte greu”, în general, când e vorba de un sistem de operare este prea vag, deci soluțiile nu pot fi decât idei. Poate fi așa, într-o ordine oarecare:

  • disc cu prea puțin spațiu liber (circa 10 %, deci la 500 GB circa 50 GB liberi);
  • una sau mai multe aplicații care blochează sistemul, de regulă aplicații care pornesc automat la start, mai ales cele care nu au fost actualizate
    – disc pe care de stricare (ai des rotița morții?)
  • sistem bulit
  • etc.
    „Nici pana acum nu imi mergea fantastic, si regret ca nu am ramas la Yosemite” poate însemna orice. Dă detalii și încercăm să fim mai concreți. Din cele de mai sus, rezultă destul de clar ce trebuie să faci, nu?

Ok, ai dreptate. Rotita mortii imi apare din cand in cand, nu pot spune ca e des, memoria in cea mai mare parte e libera(peste 80%). Legat de aplicatii care se deschid automat la start, nimic iesit din comun ci doar acele standard.

Se mai intampla din cand in cand sa imi sacadeze cand bagam in bara aplicatiile, dar ca mai devreme nu a mai fost. Imi poti recomanda ceva aplicatii de optimizare a sistemului?

Pe locul I aș pune discul „obosit”. Faptul că a apărut acum, nu în urmă cu 3 ori cu 6 luni nu cred că are legătură cu sistemul ci cu faptul că, pur și simplu, e tot mai obosit. Poți testa dacă într-adevăr asta este cauza instalînd pe un disc extern sau pe același disc prin formatare totală (ștergere). Dacă discul e pe ducă, este f. posibil ca instalarea să nu se poată produce.
Rotița morții nu este neapărat legată de discul obosit, evident, dar – după cele ce spui – mi se pare cauza cea mai probabilă. Trebuie să izolezi cauza și să procedezi ca atare.
Tocmai am pus în MBP soției un SSD, după ce discul vechi dădea semne evidente de deteriorare, deci am oarecum proaspăt în minte procesul.

Aș pune și eu un SSD pe un Macbook alb din 2008, dar nu știu dacă merită. Adică investesc câteva sute de lei și poate peste 1-2 luni îmi crapă placa sau mai știu eu ce. Parcă l-aș face mai rapid, că destul de lent, dar dacă oricum se duce în curând, parcă nu i-aș pune un SSD cu care nici nu mai am ce face ulterior.

Ai grijă să nu iei țeapă cu SSD-ul băgat într-un Mac mai vechi, așa cum am luat eu. Mi-am luat un SSD Intel, SATA III, foarte bun dar cu o singură bubă majoră: nu poate negocia viteze SATA II cu bus-ul de date al Mac Mini-ului meu din 2009 (care nu știe SATA III). Așa că funcționează la viteza SATA I, cea mai mică. Alte SSD-uri SATA III sunt compatibile și cu SATA II, ăsta al meu nu.

Măcar e mai repede decât era înainte HDD-ul?

Eu cred că merită, eu mi-am SSD și în PowserBook-ul din 2004. Evident, nu merge mult mai repede, dar a căpătat viață. Și, da, pt un MB alb ia un SSD sata II. Viteza va fi oricum mult mai bună. Ca alternativă, poți lua un SSHD. Dacă va crăpa cumva, oricum le poți folosi ulterior, fie și măcar ca disc extern.

Heh, PowerBook-ul ăla e cu 4 ani mai în vârstă decât Macbook-ul meu, dacă aș știi că mă mai ține încă 4-5 ani jucăria asta, mâine i-aș lua un SSD. Dar și să-l iau și să-mi cedeze după upgrade, ar fi bani irosiți. Grea, grea decizie.

Da e mai rapid. Eu am pus un SSD intrun macbook 2006 si s-a vazut diferenta bine. Dar am si dublat RAM-ii (4 gb).

Măi băieți, că tot nu am chef de muncă, hai să vorbim. Eu am așa, cronologic:

  • SSD în PB 12 in, model 2004, conexiune PATA; se vede diferența, iar jucăria e pe deplin utilizabilă în caz de nevoie, merge greu doar pe net, căci protocoalele astea noi îs grele; bijuterie de mac, am vrut să-l vînd, nu a sărit nimeni, așa că-l țin eu pt muzeul tehnic;
  • SSD în iMac 24 in, ăla care suportă maxim Lion, viteză excelentă; s-a pus cu un mic adaptor metalic, să stea frumos; sculă f. bună, robustă, config hard ar suporta lejer pe Căpitan, doar că ăia de la Apple au zis ei, atunci, că să nu mai scrie kext-uri pt modele mai vechi, acuma văd că au renunțat la politica asta, măcar atît;
  • SSD în MBP late 2010 c2d și MBP 2001 i5, salt considerabil de viteză, zboară;
  • SSHD de 1 TB în PB alu late 2008 și SSHD în MBP late 2010, salt semnificativ de viteză, compromis rezonabil între SSD și HDD, în sensul că ai spațiu mare de stocare și viteză mai bună ca un simplu HDD.
    Ca atare, pt acel MB alb aș sugera un SSD sata II sau un SSHD de 500 GB ori 1 TB, varianta #2 fiind acoperitoare pt orice evoluție viitoare, dacă pică MB, iei frumos SSHD și-l pui în alt calculator sau în folosești ca disc extern de backup.
1 Like

Așa ceva? Desfac laptopul, scot HDD-ul și pun în locul lui SSD-ul, asta e toată operațiunea? (urmată evident de reinstalare).

Nu mă pricep f. tare la modele, dar cred că trebuie ceva din seria 2,5 inci, nu știu dacă acel model se potrivește frumos în lăcașul dedicat. Adică așa:
http://www.pcgarage.ro/ssd/filtre/general-capacitate-120/
Aceste SSD-uri arată exact ca un HDD, numai că sînt, de regulă, mai subțiri, nu au 9,5 mm grosime, ci 7 mm.

Am uitat să spun că în două MBP-uri am scos unitatea optică, devenită externă (cu un adaptor SATA la USB) și am așa: MBP #1 – SSD la 250 GB + HDD de 2 TB (al meu); MBP #2: SSD de 250 GB + HDD de 500 GB (al soției).
Deci, dacă iei un SSD de numai 120 GB, atunci scoate și unitatea optică, iau un caddy (circa 70 lei) și pui acolo un HDD, care poate fi cel actual sau unul mai capacitiv, depinde nevoi și de buzunar. Asta dacă nu folosești intens DVD-uri, eu mai citesc doar ocazional, rar de tot.

Nu uita să arunci o privire pe iFixit.

Nu e nevoie de așa ceva, un HDD se schimbă f. ușor la modelele mai noi de MBP, cel mai ușor la MB alu late 2008, tragi clapeta bateriei, scoți bateria, deșurubezi un singur șurub, scoți HDD-ul și pui SSD-ul, reînșurubezi, repui bateria, repui capacul. Totul durează 5 min.
La modelele ulterioare, trebuie să deșurubezi tot capacul, e un pic mai migălos, durează ceva mai mult, dar tot f. ușor este.
La modelele mai vechi și la mini e criminal, numai niște sadici puteau gîndi un mod mai complicat de schimba un HDD și RAM-ii, cred că și-au sucit mintea să facă un mod cît mai complicat.

Ah, corect, citisem ceva de un PowerBook și m-am crucit văzînd ghidul de iFixit, de-aia l-am adus în discuție. Pe modelele mai noi e, într-adevăr, așa simplu precum spui. Am făcut-o și eu pe un MBP 2012.

A, păi pe alea nu am curaj să fac eu intervenția, în acel PB, de ex., discul l-a pus un flăcău priceput, care făcuse de multe ori așa ceva. Pur și simplu, trebuie să desfaci toată scula, durează 2 ore schimbatul discului.

Una peste alta, eu cred că merită un upgrade, dacă te decizi să păstrezi jucăria. Fie un SSD + HDD în locul unității optice (mai ales dacă iei un SSD mai ieftin și, automat, de capacitate mică), fie un SSHD de 500 GB sau 1 TB. Eu aș merge pe un SSHD, vei simți o creștere semnificativă de viteză. Chiar dacă s-ar strica jucăria, acel SSHD îl vei putea folosi oricînd ca disc #2 ori ca disc extern.