Imi pare rau. Urata situatie. Stiu cum e. Despagubiri…nu, doar o mica amenda. Nesimtire “ca la noi”.
Explicația e totdeauna mai simplă: nu au piese pe stoc, le comandă și vin greu. Nu ar fi normal, dar asta este situația. România a devenit o piață mare de iPhone, deci nu ar trebui să se întîmple așa.
Joi, dupa 6 saptamani jumate de asteptare mi-am primit telefonul. Am aflat intre timp de ce a intarziat atat de mult. Se pare ca atunci cand l-am predat angajatul l-a pus din greseala in cutie cu telefoane venite de la service si nu in cutia cu telefoane care trebuiesc trimise la service asa a stat telefonul 3 saptamani in magazin mai exact 23 de zile si 19 zile in service. Evident ca garantia internationala a fost prelungita doar cu cele 19 zile cat a stat in service, restul de 23 “nu se poate face nimic, a fost o greseala neintentionata” a spus managerul dand din umeri, iar eu nu am decat sa raman cu banii dati si garantia pierduta.
Eroarea umană este umană, dar faptul că s-a transferat asupra clientului eroarea angajatului nu este deloc în regulă și nu este nici legală. Garanția se prelungește cu cît a stat la ei, nu cu cît a stat în cutie, ce spune flăcăul ăla este o idioțenie. Du-te înapoi la șeful magazinului și reclamă.
Tocmai acesata e problema ca asta mi-a spus managerul magazinului nu un simplu angajat. Nici macar nu mi-a cerut scuze a dat doar din umeri spunand ca ei nu pot face nimic. Atata nesimtire si ignoranta nu am vazut la nicio firma de calibrul istyle. Deocamdata incerc sa dau de managerul general pe Romania si astept raspuns de la ANPC iar daca nimic nu se intampla o sa fac o sesizare si la Centrul European al consumatorilor. Nu sunt genul care face sesizari pentru orice mi se pare nedrept dar de data asta au exagerat cu nesimtirea si sent dispusa sa merg pana in panzele albe pentru a-mi face dreptate.
Da, din păcate nesimțirea nu se tratează cu aspirină și piramidon, iar cele 3 săptămîni de stat în cutie, scăzute din garanție, nu știu dacă merită stresul și efortul. Dar asta tu o știi mai bine.
Dacă managerul era de bună credință, putea să spună: Ne cerem scuze bla bla… Oficial nu avem ce face, dar dacă în 3 săptămâni de la expirarea garanției aveți vreo problemă, vi-l reparăm pe banii magazinului.
Dacă este așa cum spune păgubita, se pare că managerul vrea să-i ia apărarea acelui flăcău care a pus produsul în altă cutie decît trebuia. Posibil ca Apple să aibă reguli dure, de ex. să fie dat afară dacă se află mai sus, atunci managerul a vrut să fie mai blînd. În fond, 1-2 săptămîni de garanție în minus nu înseamnă mare lucru.
Păi tocmai de-aia am spus că, dacă sunt probleme, să se repare pe banii magazinului, nu pe garanția Apple.
Din acest motiv păgubita, dacă este înarmată cu răbdare și rezistență la stres, poate continua. După părerea mea, va fi victorie a la Pyrrhus. Și eu aș reclama la ANPC, cum am mai reclamat (nu pe iStyle, deocamdată nu am avut motive, am doar motive să nu mai trec pe la sediul central), măcar pt a nu deveni un obicei.
Nu mor eu după cele 3 săptămâni de garanție e vorba de modul in care își tratează clienții o companie care se vrea premium. Dacă era un magazin mic nu imi puneam mintea cu ei dar sunt ditamai franciza iar in companii de genul clientul primește minimul de respect ceea ce in cazul de fata nu se aplica. Le-am făcut sesizare la ANPC pentru ca au făcut o greșeală pe care nu s-au grăbit sa o rezolve și nici sa își ceara scuzele de rigoare apoi au urmat o serie de umilințe nu mi s-a răspuns la telefoane, sesizări, am fost mintita ca s-a făcut sesizare la managerul general și ca voi fi contactata și multe altele…azi am fost sunată de cei de la Apple care și-au cerut scuze pentru aceasta experiența neplăcuta, m-au liniștit ca investighează cazul meu și deși nu e vina lor mi-au oferit un voucher de 60£ pe care îl pot folosi pe situl lor din UK. Nu am apelat la Apple pentru asta ci pentru ca ei sa înțelega ce fel de marketing la fac cei de la istyle…
iStyle nu prea are legătură cu Apple, au un contract de reprezentare. Nu cred că Apple se chinuie prea mult cu fostele țări comuniste, au piață prea mică în comparație cu babani precum China, Japonia ori Coreea de Sud. Dar să vedem ce spune ANPC, să ne ții la curent cu un rezumat, te rog.
iStyle loveste din nou.
Sunt utilizatorul unui Iphone 7 Plus 128GB Jet Black cu o vechime de vreo 3 luni, achizitionat de la iStyle. Dupa vreo 1.5-2 luni am observat o problema la el: gap intre ecran si carcasa pe laterala dreapta a telefonului. Cam cum zic astia aici: https://forums.macrumors.com/threads/iphone-7-gap-at-the-top-of-screen-does-it-affect-water-resistance.2002620/
La inceputul saptamanii curente l-am dus in service la iStyle, predandu-l catre magazinul din Baneasa. S-a intocmit documentatia aferenta care specifica ce nu e in regula cu el si ca nu prezinta zgarieturi / lovituri. Ieri primesc e-mail si SMS ca reparatia e gata si sa ma duc sa-l ridic din magazin.
Acolo, supriza! Nu numai ca problema nu e rezolvata (ba chiar parca pare mai rau, ca si cum display-ul ar fi presat in carcasa) ci acum telefonul prezinta cateva zgarieturi pe display / carcasa care in mod clar nu erau acolo la momentul predarii.
Dupa o discutie extrem de interesanta cu cel din magazin care incerca sa imi returneze telefonul (si care raspunde cu Nu Stiu la orice intrebare, inclusiv daca lui i se pare ca e remediata problema raportata) am refuzat ridicarea lui din service pe motiv ca nu este remediata problema + telefonul prezinta zgarieturi pe suprafata sa. Aceste au fost inscrise pe prima pagina a contractului de servicii cu data si semnatura pentru ca se pare ca nu exista alta modalitate (sau nu se stie daca exista, de parca eu ar trebui sa stiu procedurile lor interne). A urmat raspuns in engleza si romana la e-mail-ul primit de la service continant notificarea ca reparatia este gata in care le-am comunicat ca nu s-a remediat nimic + telefonul prezinta zgarieturi pe suprafata care nu erau prezente la momentul predarii.
Raspunsul primit astazi este ca ei au rulat toate testele functionale si telefonul este in parametrii, motiv pentru care l-au returnat (desi problema invocata pe hartia care insoteste telefonul era alta si nu avea vreo legatura cu functionalitatea telefonului). Cat despre zgarieturi, mi-au zis ca reprezinta urme normale de folosinta si mi-au solicitat poze care sa ateste ca dispozitivul nu prezenta aceste urme la momentul lasarii in grija iStyle Baneasa.
Cam pana unde poate merge bataia de joc pe banii (multi) platiti de client??
Le-am raspuns ca in conformitate cu documentul care insoteste telefonul, telefonul prezenta o anumita problema ce nu a fost remediata si NU prezenta nici un fel de zgarietura sau urme de lovituri pe suprafata sa.
Avand in vedere acestea, vreau sa ma indrept catre ANPC & Apple Customer Support pentru ca mi se pare efectiv scandalos ce se intampla. Stie cine cum sa-i contactez pe cei din urma? Telefonul este singura varianta?
Multumesc, am intrat deja la ei si am facut ce documente sunt necesare, trebuie sa la scanez si voi face totul online.
Eram curios de modalitate de contact Customer Support Apple.
@BogdanM te rog să spui ne scrii pașii urmați și cursul întâmplărilor. Eu sunt interesat despre cum este gestionată situația atât de către cei de la Apple, cât și de iStyle și ANPC.
Te susțin!
Update.
Telefonul este tot la iStyle.
M-am adresat catre Apple Support si discut de luni dupa-amiaza cu cineva de la Apple Distribution Europe.
Exista 2 subiecte de discutie
- Damage in service:
Apple support a reusit sa intre in contact cu iStyle (dupa ce am ajutat-o cu date de contact) si cei de la iStyle normal ca isi sustin versiunea, nu au facut nimic, semne normale de uzura, clientul este de vina. A zis ca a ridicat problema catre superiori, sub garantia apple nu poate face nimic decat sa transmita feedback-ul meu mai departe. Nu poate fi constrans iStyle in nici un fel sa-si asume vina sau sa ia o masura sau alta si nici daca recunosteau nu aveau ce sa le faca. - Gap-ul reclamat initial:
A cerut catre istyle poze cu telefonul pentru a vedea problema reclamata. Acestia au trimis o sumedenie de poze insa doar intr-una se poate distinge ceva-ceva (fie sunt alte unghiuri ciudate, fie au pozat altceva gen cant, spate, fie sunt slab focalizate, fie nu e lumina, etc). Mi-a cerut sa ma uit pe ele si sa-i arat unde e problema. Am gasit o poza in care se vede ceva-ceva si am incercuit. Nu a fost edificator, a ramas sa ma duc in magazin si sa fac poze la telefon acolo, poze evident de o calitate mai buna. Le va trimite la centrul din Irlanda sa isi dea cei de acolo cu pararea. Daca confirma ca nu e in regula se va schimba telefonul sub garantie, daca nu, raman cu el asa + zgarieturile facute de service.
Nu am apelat inca la ANPC, am vrut sa vad ce rezolv cu Apple. Nici sa nu va ganditi sa lasati orice device la iStyle fara sa faceti poze din toate unghiurile posibile inainte. Asta in magazin la ei, si eventual sa se vada ca e in magazin la ei sa nu conteste apoi ca au fost facute inainte sa fie predat si stricat intre timp. Chiar si asa este posibil sa nu se repare defectele cosmetice aparute din neglijenta, iStyle nu se angajeaza la asa ceva prin contractul de servicii pe care il intocmesc la primirea telefonului. Cel mai bine, evitati complet.
Imi pare extrem de rau ca am sponsorizat iStyle cu ~20000 RON anul asta.
Update nou.
Luni, 18.09, m-a sunat persoana de la Apple Support sa-mi spuna ca pe baza pozelor transmise Apple Support a luat decizia sa se inlocuiasca telefonul si ca a facut ea comanda de telefon care va trimis catre reseller-ul indicat de mine. Astazi am primit e-mail de la Service Istyle ca au primit telefonul de replacement si ca pot veni sa-l iau.
Zis si facut, astazi am mers si l-am luat. Nu a venit in cutie (pentru ca am deja una + accesorii care este la mine) insa a venit imbracat in folie, asa cum vine si in cutie.
Problem solved insa nu ar fi fost posibil fara interventia Apple Support, iStyle din pacate nu au facut nici un demers pentru a rezolva ceva.
Păi și la ei e ca la noi: dacă nu faci scandal, nu fac nici ei gesturi generoase.