Probleme aprindere Mac

Buna, am o problema cu Mac-ul. Am dat sa fac update la Yosemite si s-a restartat dar nu s-a mai aprins. Se aprinde ecranul, apare marul si o rotita care se tot invarte. Astept de ieri sa se intample ceva si nimic. Aveti idee ce ar putea avea? Multumesc.

S-a descărcat Yosemite? A pornit procesul de instalare și apoi s-a restartat?

Nu. Mi-a aparut notificarea aia pe monitor cu Restarteaza sau sa aman 1,2 ore etc. Si am dat restarteaza. Stiu ca trebuia sa se descarce Yosemite-ul dar eram atenta la bebe si am facut boacana.

Dacă zici că stă de ieri așa, atunci închide-l forțat ținând apăsat butonul power, apoi deschide-l din nou.

Dacă tot nu pornește, închide-l din nou și repornește-l ținând apăsată tasta Shift, imediat ce auzi sunetul de start, până începe să boteze.

Done. Imi apare la un moment dat si un dreptunghi care se incarca si la jumatate aproape, dispare.

Mi-e teamă că va trebui să reinstalezi de la zero. Ceva s-a întîmplat, fie te-ai grăbit și nu s-a terminat o operație critică, fie pur și simplu ceva nu s-a dus la capăt dintr-un script corupt.
Asta dacă presupunem că totul se trage de la o instalare eșuată.
Nu știu dacă bebe e de vină, operația trebuie să continue singură și să se ducă la capăt. Cred că va trebui făcut un flash de boot, dar pt asta ai nevoie de un alt mac pe care să faci operația.
Dacă ești din București, îți dau eu un flash cu sisemul, dacă nu, trebuie să cauți ceva local.
P.S. Ai chiar aici o problemă similară legată de login, citește și discuția de acolo, tot de reinstalare e vorba, deci cauza e diferită.

Am reusit sa recuperez datele de pe SSD cu disk utility: am copiat partitia pe un hard extern. Apoi am formatat SSD-ul. Am Hardul original de la Mac pe care am inca sistemul de operare instalat. Si l-am bagat acum in pc si functioneaza. O sa incerc sa instalez din nou SSD-ul pe Mac. Ma gandesc, ca poate nu l-a recunoscut cand am dat sa se faca update-ul. Sper sa reusesc ceva

Bineînțeles că funcționează. Acel sistem îl poți lăsa ca disc extern, îi cauți o cutie pe USB, sînt f. ieftine pt USB 2, vreo 25-30 de lei, este f. util pt asemenea secvențe. Același lucru și pt SSD, poate fi pus în cutia aia, instalat și apoi repus înăuntru. În locul unității optice poți pune acel disc mai capacitiv și lăsat pt sistem SSD-ul.
Instalarea pe un SSD se face ca și pe orice disc, deci nu cred că asta ar fi problema.
De fapt, eu cred că nu ai spus tot, acum am aflat că e vorba de un SSD, că există și discul inițial etc. Toate aceste detalii nu au fost spuse. Pe acel SSD a mers sistemul vreodată? Ce sistem? Mavericks? Blocarea s-a produs cînd ai dorit upgrade la Yosemite, da? Dar anterior sistemul a mers pe acel SSD?
Afirmația „Am reusit sa recuperez datele de pe SSD cu disk utility: am copiat partitia pe un hard extern” presupune că există un OS X funcțional în zonă, de asemenea văd că stăpînești problemele de bază ale vieții cu un calculator :slight_smile:

Le stapanesc dar aici m-a blocat. Deci, am schimbat hardul original cu SSD. Ala vechi l-am pus in cutiuta cu usb, Dar nu am sters nimic de pe el. Laptopul nu e blocat. Am avut Mavericks pe SSD si am vrut update la Yosemite. Pur si simplu i-am dat restart si nu a ajuns decat pana la imaginea de la inceput cu marul si e o rotita care se invarte de nebuna. Buuun. Vazand ca nu vrea si gata( l-am restartat de cateva ori bune) , am pus HDD si am recuperat datele copiind partitia de pe SSD pe alt hard extern. Am formatat de pe SSD partitia apoi ( nu stiu cat de bine am facut). Dupa toate astea restartand pc mi-a aparut un folder cu semnul intrebarii in mijloc. De aici m-a blocat fiindca nu reusesc sa ii mai fac nimic. Conectez HDD si sunt doar 2 partitii Macintosh si recuperare nu stiu cum. Aleg recuperare… imi apare fereastra cu back up , reinstalare os x, disk utility si help. Dau reinstalare si imi zice ca a survenit o eroare la pregatirea instalarii si sa incerc din nou aplicatia. Softul fiind Mavericks. Chiar nu stiu ce sa ii mai fac.

? = nu am sistem de operare
Pașii sînt, folosind acel disc cu sistem care merge:

  1. descarci Yosemite ca aplicație de pe AppStore
  2. descarci micul utilitar DiskMaker X 4b4, versiunea beta musai dacă vrei să pui Yosemite,
  3. pui un flash de minim 8 GB
  4. pornești DiskMaker X 4b4 și faci ce spune pe ecran, adică alegi Yosemite și confirmi să facă un boot flash
  5. aștepți să termine
    După aia, cu flashul îm mufa USB, reinstalezi sistemul de la zero pe acel SSD. Faci o singură partiție format Mac OS Extended Journaled (HFS+) și alegi la Options GUID (verifică să fie așa, altfel nu va face boot).
    Instalezi, restart, gata.

Multumesc frumos.

În munca asta cu calculatoarele, un singur lucru este f. important, să ai mereu backup, să ai de unde recupera datele dacă se întîmplă ceva rău, cum e cazul tău. Dacă ai backup, nu se poate întîmpla nicio tragedie, repui sistemul, readuci datele de la ultima salvare și mergi mai departe.
Ai backup?

Nu am back-up. Daca aveam ma descurcam. Dar de acum o sa am.

Asta e cea mai bună concluzie.

Buna.am si eu o problema la deschiderea mac_ului ,din pacate nu stiu ce sa intamplat.seara a mers foarte bine si lam inchis normal,iar dimineața,când i am dat drumul ,se deschide iar după câteva secunde ramane blocat…Si in colt in stânga apare un cerc rotund colorat care arata ca se încarcă.

Încearcă aceeași chestie menționată mai sus: repornește-l ținând apăsată tasta Shift imediat când auzi sunetul de start, până începe să boteze.

Dacă e o problemă de sistem, metoda indicată de Tudor va rezolva, probabil, problema.
Dacă e o chestie de hard, adică probabil s-a stricat discul, nu o va rezolva.
Nu e exclus să fi șters cumva fișiere de sistem care face sistemul inutilizabil. În mod normal așa ceva nu este posibil, mai ales că spui că a mers.
Ia-o pas cu pas și vezi dacă te descurci singură.

Am încercat si mă duce pe un ecran unde apare sa introduc parola calculatorului si dau enter și din nou apare acel cerc Colorat si se iînvârte.dar nici o schimbare…nu stiu ce sa mai fac!!Nu am sters nici un fisier,nici nu ma atenționat ca sa i instaleze ceva sau vreo eroare!!

Ce parolă? Aia e parolă firmware, ai pus o asemenea parolă? Sau altcineva? Știi parola aia?
Problema pare să fi apărut după o oprire seara și tentativă de pornire dimineața. Cîți ani ai? Posibil ca părinții ori altcineva să-ți pus parolă.

Am 27 ani .nu aveam parola când porneam calculatorul .aparea doar mărul si dedesubt o linie neagră care se încarcă in 10 secunde