Problema MBP mid 2012, nu recunoaste usb la Boot

Am un MBP mid 2012 la care am o problema: Daca am un USB Bootabil cu Sierra sau orice versiune de OS X suportata de mac (facut corect, l-am testat si pe alt mac), daca pornesc laptop-ul cu tasta “alt” apasata, pur si simplu nu imi afiseaza USB-ul. In schimb, daca am un DVD, pe acela il recunoaste.
Ce e de facut?
Cum pot face mac-ul sa imi vada USB-urile la Boot?
Le vede cand si cand la Startuup Disk, iar in sistem le vede mereu (sitck-urile USB)

Nu știu dacă e vreo problemă evidentă sau clară, dar ce aș încerca eu este (tot mid 2012 am, dar nu contează):

  • Să scot și să reintroduc stick-ul USB în același port sau în celălalt cînd sînt în fereastra de selecție a mediului de boot. Deci apeși alt, te duce la selecție, nu apare, scoți și reintroduci, fie în același port, fie în celălalt.
  • Să testez stick-ul și port(urile) în sistem; nu știu, conectează stick-ul ăla și diverse dispozitive la porturile USB, folosește-le îndelung și vezi dacă mai “sughiță” vreunul, se întrerupe conexiunea sau mai știu eu ce nu face bine.
  • Să pun pe alt stick sau alt mediu (hard, card SD (?) ); poate nu-i place fix ăla pe care îl ai, din cauza unui bug, chiar dacă pe alte Mac-uri merge și e făcut “corect”, naiba știe;
  • Dacă vrei musai să instalezi sistemul, fie faci upgrade, fie, dacă vrei pe curat, rulează Internet Recovery (și apoi upgrade) sau fă de pe un DVD, dacă tot ai. :slight_smile:

E drept că uneori mi s-a întîmplat și mie să nu-mi vadă stick-ul la boot, dar s-a rezolvat scoțîndu-l și reintroducîndu-l sau cel mult cu un restart.

Poți rula o verificare a sistemului, fie cu Apple Hardware Test, fie cu EtreCheck, fie cu ambele.

L-am scos si reintrodus pana mi-a venit rau :smile: , tot nu il vede.
Porturile sunt testate si sunt OK.
Am sa incerc zilele astea cu un card SD sa vad daca merge.
Ma pun acum sa ii fac AHR si celalalt test si voi reveni cu rezultatul.
Cat despre Internet Recovery, asta am folosit pana acum, dar e incomod sa stergi hard-ul, sa pui ML iar apoi upgrade. (Dureaza semnificativ mai mult decat un clean install de pe un USB).
Multumesc frumos de sfaturi, apreciez. :blush:

Edit: Testul a iesit OK.
Nu am probleme.

Atunci o fi vreun bug dependent de configurație, eu, unul, habar n-am. Deși, dacă zici că ai încercat și alte stick-uri (bootabile, deci tot în încercarea de a instala OS X, presupun), e ciudat.

Du-l la un iStyle sau instalează de pe DVD (nu știu dacă și cum se poate face DVD bootabil cu Sierra) și să sperăm că a fost ceva trecător.

Pe mine mă depășește, mai departe.

Sunt din iasi, nu am aici nici iStyle nici Noumax.
Sa inteleg ca nu am ce ii face …

Eu, unul, nu știu ce să te sfătuiesc. Ai zis că de pe DVD merge. Dacă ții musai să faci update, fă așa. Dacă nu, mai așteaptă păreri, mai documentează-te, încearcă alt stick sau suport extern…

@StefanCH bagă stick-ul, asigură-te că e vizibil în Finder, apoi System Preferences > Startup Disk > selectezi stick-ul > Restart. Vezi dacă merge așa.

Acea generație de MBP are un EFI software update. Este instalat? Uzual, astea sînt detectate acuma, vezi ce model exact ai și verifică (e ușor cu baza de date Mactracker) dacă ai aceste firmware updates instalate, sînt esențiale în secvențe ca cea descrisă. Eu aș zice că ai sărit acel firmware update, presupunînd – desigur – că acel boot USB flash e bine făcut, cum spui.
Acea generație are cîteva variante de EFI firmware update, nu spui exact ce model ai, deci fă-o și vezi care e situația.

Acel firmware update imi apare in app store doar cand am ML instalat pe laptop.
Ce ziceti, sa ii pun ML si sa instalez EFI Update?
Sau mai e vreo alta metoda, fara App Store?
Date mai multe despre Mac va voi oferi cand ajung acasa.
Va multumesc inca o data pentru ajutor.

Acel firmare update este ABSOLUT NECESAR, de ce nu l-ai făcut pînă acum?
Da, el indică faptul că Apple a lansat produsul cu unele probleme, pe care le corectează ulterior în acest fel.

Urmînd link-ul de la @Cattus_Thraex, ajungi direct la pagina de download, care nu trece prin App Store, deci îl poți pune oricum.

De asemenea, colegul are dreptate, update-ul de EFI este esențial, trebuia făcut. Eu am uitat să-l menționez.

Am vazut pe internet ca e destul de riscant, se poate ca mac-ul sa nu mai porneasca ulterior.
Trebuie indeplinite anumite creiterii?
Gen sa fie conectat la AC Power?

Bineînțeles, orice instalare de sistem și de asemenea operații se face cu notebook-ul conectat la priză și cu bateria plină. Da, este riscant pt aparate cu alimentare care nu au UPS, dacă pică cumva curentul în momentul critic, poate fi nasol, nu e cazul la tine. Nu mai fi așa sperios, oricum un firmware update TREBUIE făcut, acest lucru este nenegociabil.
P.S. Dacă trebuie să faci un F.U. pt un mini ori un iMac, de ex., și nu ai UPS, atunci nu faci asta cînd afară e furtună, fulgeră, așadar e risc mare de oprire a curentului. Te mai rogi și la D-zeu, mai ajută uneori :slight_smile:

Mersi frumos de raspunsuri, apreciez mult! :smile:
Revin cu rezultatul. :wink:

Rezultatul va fi bun și vei putea instala și Sierra din flash USB.
ATENȚIE: un firmware update poate dura mult, SUB NICIO FORMĂ SĂ NU OPREȘTI FORȚAT CALCULATORUL ÎN TIMPUL OPERAȚIUNII, necazurile pe care le-au avut unii s-au datorat și unor asemenea gesturi nătîngi. Aștepți cuminte să termine operația și să revină în sistem. În acest timp, vei putea bea o cafea, o bere, iei prînzul etc.

Am intrat pe pagina pusa de @Cattus_Thraex , am descarcat acel pacheta dar cand sa dau sa il instalez primesc eroare din screenshot-ul atasat mai jos. Aveti idee de ce?

Păi am adăugat ulterior clar că trebuie să descarci acel F.U. pentru EXACT modelul tău, sînt mai multe pt generația aia, eu am ales unul care am presupus că se potrivește pt al tău, nu ai precizat CARE model din 2012 în ai. DAr aceste F.U. le identifică AppStore sau, cum spuneam, le descarci de pe site-ul Apple prin Mactracker.
Există 3 modele care pot fi toate caracterizate prin sintagma „MBP mid 2012”, poate fi un model mai vechi ori mai nou, cum ai identificat că e MPB mid 2012? Dacă ai rMBP, atunci F.U. e ăsta.
Dar revin și întreb: de ce nu-l lași pe AppStore să-ți identifice ce F.U. trebuie? Presupun că l-a afișat, dar nu l-ai descărcat.

Am facut acum downgrade la ML si instalat F.U
Instalarea a durat mai putin de un minut, fapt care ma mira.
Acum descarc sierra si fac un stick bootabil sa vad daca merge.
Mersi inca o data de ajutor, apreciez mult rabdarea acordata.

In continuare, dupa ce am facut F.U nu imi recunoaste USB-urile la Boot.
Chiar nu stiu ce sa mai fac.

Am instalat mactracker si de acolo dowloadant F.U specific mac-ului meu:


Primesc fix aceeasi eroare ca cea de mai sus:

Alte idei? Cum as putea sa o scot la capat?

@tudor , nici in start-up disk nu il vede.