Problema Macbook port Audio

Salut,
Detin un Macbook pro Retina model 2014 de ceva vreme…

Ieri am constatat ca port-ul Audio ( jack ) pentru casti … nu mai vrea sa lucreze.
Mai exact cand bag mufa de la casti nu reda sunetul, la setari, la Output imi apare ‘’ optical digital out port ‘’ si nu pot accesa butoanele de volum, ramane pe Mute.

Am cautat pe internet , am gasit cateva tutoriale … probleme asemanatoare ale altor utilizatori dar nici o solutie pentru mine .
Resetat NVRAM, PRAM, Reinstalat / schimbat Os ul … Curatat Port-ul audio si … nimic.

Mentionez ca atunci cand scot castile sunetul revine ( in boxe ) si ca nu se aprinde nici un bec rosu in port ul Audio …

Inca ceva…
Am bootat de curiozitate Linux pe el , si ce sa vezi … totul este OK, fara probleme …

Vreo idee … ?

Deci a mers și acum nu mai merge? dar merge în continuare OK pe difuzoarele interne, da? Cea mai probabilă cauză este un contact prost la jack. La faza asta, ori te descurci singur ori te duci la un flăcău priceput. Alternativa ar fi, dacă e OK pe difuzoarele interne, să folosești difuzoare/căști USB sau bluetooth care, la urma urmelor, ar putea fi cea mai simplă și cea mai ieftină soluție.
Da, este o problemă relativ frecventă asta pe care o ai.

Salutare, chiar azi am instalat pe macbook pro mid 2012, windows 10 si am observat ca la Jack-ul audio era o luminita rosie (optical) zic : wow am iesire opticala. Intrebare e de ce pe macOS Mojave nu am…?

La fel ca in cazul meu, Instalasem Linux … se aprinsese luminita rosie … dar totusi reda sunet, in schimb… in OS ul lui nu o facea.

Intre timp … am scapat de laptop, nu am gasit nici o solutie la problema decat o placa audio prin Usb.

bafta.

Pentru că în macOS ieșirea audio digitală se activează doar atunci când bagi un cablu TOSLINK în mufa audio out.

ok, o sa incerc. Ms