Problema lag

Va salut,

Vin cu o problema care pur si simplu si-a batut joc de nervii mei, si anume lag-ul care apare atunci cand redimensionez o fereastra (browser, adobe crap, eclipse/visual studio) sau cand scollez un pdf/pagina web demanding.

Spec-urile sunt:
MBP Retina 13, Mid 2k14
CPU 2.6 GHz i5
Mem 8GB 1600 DDR3
SSD 256GB
Graphics Intel Iris 1536MB
macOS Mojave 10.14 Beta

Dupa simptome pare a fi un GPU issue dar totusi sper ca nu-i chiar atat de imbatranita jucaria incat sa fiu nevoit sa-l dau. Sunt atasat de el.

Va rog, in caz ca v-ati confruntat cu probleme de genul si ati gasit o solutie, da-ti-mi si mie un hint. Va raman profund dator!

ps: Mentionez ca aceeasi problema am avut-o si cu Sierra/High Sierra instalat.

Mojave este o versiune de test pre-release. Asta fie o raportezi ca bug, fie folosești High Sierra. Nu se folosesc OS-uri prerelease pt uz curent, asta o faci doar dacă ai gustul aventurii, tu văd că te-ai enervat înainte de termen.
Dacă ai avut-o și cu H.S., atunci discutăm altfel: ce utilitare/aplicații ai instalat și care, probabil, pornesc la logare? Este cauza probabilă, mai toate asemenea comportamente se datorează unei aplicații/unui utilitar. Un mod simplu de a-ți da seama dacă asta ar fi cauza, este să creezi un user nou, te deloghezi și te reloghezi în noul user. Posibil ca problema să dispară, caz în care, cert, e vorba de o aplicație care pornește la logare și care nu mai pornește pe noul user. Pot fi și aplicații care însă pornesc pe orice user.
P.S. Ca rule of thumb: dacă un calculator are o problemă, aceasta nu se rezolvă făcând upgrade, cu atât mai puțin la un sistem pre-release. Upgrade-urile se fac pe un sistem curat și fără probleme.

am incercat crearea unui nou username, delogarea de pe cel curent si logarea pe cel nou, insa problema persista.
ar fi o varianta buna o reinstalare a sistemului de operare? nu m-am lovit pana acum de problema asta drept sa fiu

Evident, o reinstalare de la zero, cu formatarea discului. Posibil să ai și o problemă hardware. În funcție de modelul de mac, AHT se face diferit, vezi aici.

am efectuat AHT, no trouble found. marea problema este la redimensionarea ferestrelor si la scrolling-ul in aplicatii gen adobe reader, photostop sau editoarele de cod.

ATunci repune sistemul de la zero, cu formatarea discului. Oricum nu poți face downgrade de la Mohave la H.S. Apropo: de ai instalat Mojave? Sperai să rezolve problema?
O cale fără reinstalare ar fi să verifici ce aplicații pornesc automat la logare și să le dezactivezi/ștergi. Aplicațiile care creează probleme sunt cele din categoria MacKeeper care umblă la sistem sau altele. Dacă nu ai defect hard (AHT poate să nu fie absolut relevant totdeauna, mai ales pe teste scurte), este singura explicație.
P.S. Majoritatea celor care reclamă probleme de acest fel se jură că nu au instalat nimic deosebit, de regulă nu spun totul sau, pur și simplu, au impresia că o aplicație/un utilitar nu poate avea asemenea urmări. Ba da și nu rareori.
P.S. 2. Oricum, o reinstalare de la zero te-ar lămuri: dacă sistemul curat merge bine, cum este normal, atunci este clar: cauza este o aplicație/un utilitar, de regulă din categoria MacKeeper. Dacă și după o instalare de la zero, cu formatarea discului, face la fel, atunci cauza poate fi pe zona hardware, poate placa grafică. Nu mă pricep la hardware, am pățit și eu cu placa grafică de două ori.

De când are acest simptom - îl poți asocia cu un eveniment de genul: update, instalare ceva aplicație, etc ?

Categoric nu-i. Eu am unul din 2011 care (are si el bubele lui) dar lag == 0.

El zice că AHT i-a dat pozitiv. Dacă după o instalare de la zero totul este OK, atunci e clar o aplicație gen MacKeeper. Dacă face la fel, poate fi placa grafică. Mai toți care au scris aici despre asemenea simptome au avut un utilitar rebel care producea necazul.

cred ca simptomul asta a fost de cand l-am cumparat, dar n-as putea sa bag mana in foc. acusi am un an, dar am sesizat mai tare in momentul in care mi-am trecut tot lucrul pe el si am inceput efectiv sa programez.

Cum se procedeaza pentru reinstalarea sistemui de operare? Exista un hard reset ca la telefoane sau va trebui sa merg mai deep la format?

Cel mai simplu și mai rapid este să-ți faci un stick boot cu High Sierra, butezi din el și, înainte să instalezi, intri în Disk Utility și formatezi discul. Apoi revii la installer. S-a mai discutat problema și aici. Altfel, ai aici detalii cum faci sau aici.
În cazul tău, este relevant să razi discul, să vezi dacă este vorba de niscai aplicație. Dacă faci o reinstalare simplă peste cea veche, nu se șterge nimic și problema persistă. Oricum, nu poți face downgrade de la Mojave la H.S. „din mers”, trebuie un disc curat. Dacă spui că a avut problema „de la bun început”, atunci posibil să ai o hibă hardware. Mai e în garanție? Presupun că nu. De ce nu te-ai dus cu el la garanție imediat ce ai observat problema?

e ciudat, pentru ca “hiba” asta hardware ma astept sa apara si in cazul in care lansez un joc (in mod normal e mai demanding decat redimensionarea unei ferestre sau scrollingul unui pdf), lucru care nu-i chiar asa.
Raportat la performante, reusesc sa joc 2-3 joculete in conditii bune.

cum as putea sa fac un gif ca sa explic pe viu problema?

Nu are rost să mai explici, trebuie să te apuci să izolezi problema. Eu sper să fie un utilitar. Fă un install de la zero și după aia mai vedem.

o intrebare cu raspuns destul de simplu.
cum descarc standalone imaginea cu hs sau beta-ul mojave?

nu le gasesc nicaieri, ori caut eu prost.

păi mojave de unde l-ai tras prima oară? de pe zona developer. Dar nu pune Mojave, installerul de H.S. îl găsești în AppStore, după logare. Apoi faci boot flash, cum ți-am spus.
Ai tăcut 2-3 zile, eu credeam că ai rezolvat.

Mojave l-am luat după ce m-am înregistrat ca developer in programul de beta testing. Nu am avut timp de el, astăzi am încercat și m-am trezit ca nu știu de unde sa descarc o imagine cu hs. E noutate pentru mine.

Incerc sa ma ocup de el și revin cu un feedback. Multumesc înzecit pentru suport.

Te-ai dus prea repede la Mojave, pune H.S. și vezi cum stă treaba.

in caz ca are vreo relevanta, am sa las asta aici.
se poate observa clar problema mea.

Referitor la install, nu pot descarca HS din store, probabil se considera downgrade iar butonul get este blurat.
Alta metoda de download exista? Ma bate rau situatia

Un sistem mai vechi se poate descărca, chiar dacă este neinstalabil direct pe un sistem mai nou. Unde apare ceea ce spui, la Purchased? Caută în AppStore prin Find și descarcă-l. Eu nu pricep încă de ce ai trecut la Mojave. Deși am instalat H.S., el îmi apare ca downloadabil:

Acest link: Get macOS High Sierra te duce direct in pagina de download.
Dacă butonul de download nu este activ verifică în tab-ul Purchased din AppStore.

I-am dat eu link de unde sa-l descarce. În mojave nu apare tab-ul Purchased. Pare incompletă interfața appstore