Problemă la Limbă și Regiune pe El Capitan

Nu am sesizat problema din prima, doar atunci când am vrut să mai adaug o tastatură (germană) și atunci mi-a dat eroare. Eroarea s-a repetat și atunci când am încercat să schimb limba sistemului. Am citit undeva că ar fi fost mai bine la trecerea pe El Capitan sa am setat engleza (ca limbă a sistemului), ei bine eu am avut româna și de aici și problema. Puteți să-mi sugerați vreo soluție, cum remediez problema?
Mulțumesc.

Nu ar trebui să fie nicio problemă, dar trebuie să ne spui pas cu pas cum și ce ai făcut. Ce eroare? Ce scrie în eroarea aceea? și ce ai făcut anterior acelei erori?
Descrierea e prea vagă, nu dai absolut niciun detaliu.

Anterior erorii nu am facut nimic. Adevărul e că nu știu sigur de când nu mai vrea să schimbe limba sistemului de operare, dar cert e că îmi dă aceeași eroare fie că vreau să șterg/adaug o tastatură, fie că vreau să schimb limba mac-ului. Am crezut că problema va fi remediată de cei de la apple prin următorul update, dar uite că nu s-a întâmplat :frowning:

FIX același lucru am pățit în weekend, dintr-o dată. :slight_smile: SysPref dădea crash în tab-ul de Language and Region, plus Input Sources de la Keyboard.

Uită-te și în log-urile din Console (deschide aplicația Console.app și vezi în bara din stînga la User Diagnostic Report, caută System Preferences și vezi log-ul crash-ului de acolo). Mie la motive dădea ceva de genul “Segmentation Fault: 11”. Am citit și la alții, care spuneau că au identificat o aplicație responsabilă, de la caz la caz, un joc, o nu-știu-ce. Așa că dă și tu search în log să vezi dacă zice de ceva.app (în afară de SysPref).

Ce am făcut eu: cum problema se întîmpla inclusiv în Safe Mode, am creat un nou cont de utilizator, cu permisiuni de administrator și m-am logat acolo, unde totul era bine, deci trebuie să fie ceva în fișierele de utilizator. Am tot șters din ~/Library/Caches și ~/Library/Preferences (ceea ce te sfătuiesc să încerci și tu, caută cele asociate cu com.apple.systempreferences) și tot nimic.

Așa că am fost nevoit să-mi restaurez întreg folderul ~/Library, pentru siguranță, dintr-un backup Time Machine. Atenție, însă: dacă ai așa ceva și vrei să faci asta, fă-o cu Migration Assistant sau cumva pre-boot, pentru că dacă o faci live, adică fiind logat în contul tău de user, folderul se va restaura în forma “din fabrică”. Dacă oricum ai instalat de curînd sistemul și n-ai prea umblat pe acolo, n-ar fi mare pierdere, oricum.

Dacă nu ai backup de TM, nu știu, sincer, pentru că, cum spuneam, eu nu am putut identifica exact problema, dar sigur e ceva în ~/.

Da, crearea unui cont nou permite testarea problemelor legate de interferențele care pot apărea între sistem și unele aplicații, cum este probabil și cazul semnalat.

Este puțin probabil ca acel crash să fie provocat de o problemă de sistem, cel mai probabil de aplicații non-Apple care, dacă nu rulează în engleză sau în enleză + alte 3-4-5 limbi de circulație, ori fac crash ori conduc la probleme de sistem. Un caz experimentat de fi-mea a fost că Sims 2 nu rula dacă era activată tastatura de română (cea Apple, nu a mea), am reclamat și au recunoscut că așa este, aplicația era prost scrisă.

Pentru mine a fost complet misterioasă treaba. Nu am nicio aplicație dubioasă, sînt aceleași pe care le folosesc de foarte multă vreme, iar tastatura, da, o am pe română.

Fix înaintea momentului crashului, instalasem AutoPairs, pentru că am văzut că BBEdit nu are așa ceva. Dar după ce am restaurat sistemul, am instalat iar AutoPairs, l-am folosit în BBEdit și n-a fost nicio problemă.

În fine, motivul de care spui nu-mi trecea prin cap să fie atît de afurisit, dar e de reținut.