PROBLEMA HDD

Am o problema pe MAC in sensul ca am un HDD care ba il vede, ba nu il vede. Desi functioneaza perfect pe windows. Este TOSHIBA si merge perfect pe mai multe calculatoare. Mentionez ca pe iMac am si o partitie cu windows. As vrea sa renunt la windows, dar pe HDD am fisiere foarte importante si pe care trebuie sa le folosesc tot timpul. Ce pot sa fac?

Păi acel HDD este extern sau intern? Sau cum adică „ba îl vede ba nu-l vede?”, explică. Că renunți sau nu la W este o chestiune irelevantă, deocamdată. Ce mac ai? Ce sistem rulează? Cum folosești acel HDD?

E un IMac achizitionat in urma cu un an si am instalat pe el si windows. Este actualizat la zi. Cred ca sistemul de operare este CATALINA. HDD-ul este cumparat in urma cu o luna si il folosesc ca un depozit de informatii atat pt MAC cat si pt Windows. De aceea nu inteleg care e problema. Cand am butat pe Windows, a mers impecabil.

Ca sa fiu explicit, ultima oara nu se vedea HDD-ul. Nu am stit ce sa fac. L-am deconectat de vreo doua ori si nimic. Pe partitia de windows, dupa, a mers perfect.

Am uitat sa zic ca e extern.

Păi problema este că, dacă nu dai informații complete și clare, nu lungi, e greu să ghicești ce ai acolo. Acuma aș zice că discul e formatat NTFS, pt Windows. macOS ar trebui să-l vadă, totuși, dar nu ar putea scrie pe el fără un utilitar adițional. Deci varianta sugerată de mine este să pui un utilitar care face un disc NTFS să fie și citit de macOS și să și scrie pe el. Multe sunt comerciale. Ia vezi astea, s-ar putea ca unele să nu mai meargă pe ultimul macOS. Mă refer la alea gratuite:
https://www.macupdate.com/app/mac/62379/ntfstool
https://www.macupdate.com/app/mac/61687/hasleo-ntfs
https://www.macupdate.com/app/mac/51687/mounty

HDD-ul este formatat ex-EAT32. Daca scriu corect. Tocmai ca am incercat un format care stiu ca este compatibil cu ambele sisteme. Gresesc?

Scuze ex-FAT32.

Hm… atunci problema e altundeva, nu-mi dau seama unde din cele ce povestești.

@simbad72 în macOS ai o aplicație numită Disk Utility, cu care poți verifica dacă Mac-ul vede acel hard disc. Încearcă-o și vezi ce-ți arată. Dacă sistemul vede discul, tot de acolo îl poți activa.

Am incercat cu Disk Utility. Cand l-am deschis aparea ca hardul nu este montat. Am apasat pe montare si mi-a aparut ca nu poate fi montat, iar in paranteze era scris ca e o "eroare com.apple.DiskManagement.disenter 0.). Mai poti sa imi dai un sfat? Merci.

Discul este stricat sau controllerul discului. Dar spui că merge OK pe un calculator cu Windows! Pe alt mac poți încerca? Asemenea erori apar numai cînd nu există comunicare între sistem și HDD.

Pana la urma am reformatat din nou diskul, tot in extFat si acum merge perfect. Merci pentru sfaturi.