Problema display secundar mac mini

Salut! Am nevoie de ajutorul vostru…

Am un mac mini pla care tin conectate doua monitoare: unul (cel principal) pozitionat standard, iar celalalt tip potrert/pe verticala.

Problema este ca dupa ce pun mac-ul in sleep ecranele se inverseaza cumva intre ele. Imi apar imaginile intoarse, desi setarile sunt bine facute.

Nu stiu ce s-a intamplat. Totul functiona ok pana astazi. Deci, deschid mac-ul, ecranele sunt pozitionate corect - pun parola, ma loghez, totul ok. Ei, dupa ce-l bag in sleeep si revin, totul se da peste cap.

A mai patit cineva asta? Multumesc!

Păi dacă funcționa OK „până astăzi”, mi se pare logic să te întreb: ce ai instalat astăzi? Face la fel dacă dai restart?

Absolut nimic n-am instalat. Singrul lucru diferit a fost ca au venit tampitii aia de la Enel sa schimbe contorul de curent si nu m-au anuntat si s-a luat curentul - noroc ca salvasem ce lucram. Dar nu cred ca e din cauza asta. Totul functioneaza bine, doar ca am… aceasta problema frustranta. e ca si cum nu salveaza setarile si se schimba monitoarele intre ele…

Desktop arrangement lost after waking fro… - Apple Community - am gasit asta. Dar, pana mea… mi se pare ciudat ca la mine s-a intamplat din senin…si, mai ales, ca nu exista o rezolvare.

Nu e chiar din senin, a fost de la întreruperea bruscă a curentului, poți fi sigur. Dacă și după un restart face la fel, reia setările și/sau rulează Onyx pt optimizare cache.
Înainte de astea, poate faci un safe boot, cum zice aici, dacă ai mac cu M la bord e altfel decât cu apăsarea tastei Shift imediat după pornire, trebuie apăsată după ce ții apăsat butonul de pornire și apar pe ecran opțiunile:

mersi, vad ca si-a revenit, dar nu dupa restart ci dupa ce m-am jucat cu setarile din display. Am verificat in disc utility - cu acea optiune “check health” sau cv. de genul - nu au fost erori la hardware in urma intreruperii de curent.

Am rulat acum si o diagnoza - “no issues found”.

Ciudat… oricum, daca te uiti in link-ul de mai sus, vad ca multi se plang de problema asta.

Mersi pt. sugestii.

All’s well that ends well.

1 Like

tu ti-ai mai luat, pana la urma, ups?

Eu n-am mai comandat dintr-un singur motiv: am un cable management la care am muncit foarte mult. Prelungitorul principal este prins in suruburi sub birou. Este un prelungitor care are protectie la supratensiune (surge protection). Singura varianta ca sa mentin aceasta aranjare a cablurilor si sa nu trebuiasca sa desfac toate clemele/suportii etc. este sa cuplez acest prelungitor cu protectie in UPS.

Or, din cate am citit, asta nu ar fi recomandat. Nu e bine sa conectezi un prelungitor/priza cu protectie la un UPS/stabilizator de tensiune.

Totusi…mac mini-urile n-au o protectie interna la asa ceva? Ce am patit eu astazi a fost ceva banal: e ca si cum as fi scos din greseala cablul de alimentare din priza. Nu a fost o intrerupere cu descarcari electrice/variatii de tensiune.

la fel face… am reinstalat tot sistemul si e la fel.

Deci, am monitorul din stanga pus pe orizontala si cel din dreapta pe potret…

Daca intru in stand by, cand iese din sleep… imi apar inversate. Daca dau shut down si apoi il redeschid isi revine.

Nu inteleg…Ce sa-i fac?

Am gsit ceva pe formurile Apple unde semnaleaza mai multi problema. Ideea e ca, din ce observa, au (ca si mine) minitoare identice. Practic mac-ul nu reuseste sa retina pozitionarea/aranjarea display-urilor.

https://discussions.apple.com/thread/253818977

Am rezolvat prin înlocuirea monitorului…

Aparent era de la monitor. Nu știu dacă am dreptate, dar am citit ca atunci când sunt doua monitoare la fel se poate întâmplă asta.

E un bug ceva… nu-mi explic nici eu - e ca și cum le-ar confunda între ele.

Am un luat un Dell QHD, 2k - de 27 inch.

Posibil să fie de la controllerul monitorului, îmi imaginez că nu toate sunt la fel de bune și nu toate comunică la fel de bine cu sistemul calculatorului.
P.S. Oricum, din cele descrise de tine, urmărind secvențele, aș zice că acea întrerupere bruscă de curent a fost cauza, aparent nu la Mini, ci la monitor.

da, e plauzibil. Mersi pentru suport. Sper sa nu mai facă.

Căderile bruște de curent sau supratensiunile pot crea probleme aparatelor electrice, se întâmplă. De aceea, se recomandă un UPS deși, recunosc, nici eu nu am așa ceva! (deși ar trebui).