La fiecare lansare de OS X eu fac clean install. Pur și simplu, mi se pare potrivit să o iau „pe curat” și nu mă deranjează să pierd preferințe.
Acum, de cînd avem diverși norișori, backup-ul e ușor. Iar restore-ul…în principiu, tot ușor, dar durează foarte mult.
M-am gîndit să discutăm aici practicile fiecăruia atît de backup, cît și de restore, cu plusuri, minusuri, alternative, întrebări, sfaturi.
Încep eu:
Am cam toate fișierele în Dropbox, am cumpărat un cont de 1 TB și, în afara aplicațiilor, îmi permit să pierd orice altceva de pe hard. Pentru siguranță, copiez periodic, de mînă, și actualizez (sincronizez) acest folder de Dropbox și pe un hard extern.
Acestea fiind zise, pentru aplicații, găsesc extrem de incomod să reinstalez totul, una cîte una, pe curat, chiar dacă am laolaltă link-urile de download și licențele în 1Password, plus cele din App Store. Pe de altă parte, Time Machine n-aș prea folosi, pentru că, teoretic, dacă se face ceva deranj în fișierele asociate unor aplicații, la restore cu TM, deranjul revine.
Așa că întreb: dacă iau și copiez tot folderul /Applications pe un hard extern, apoi îl pun la loc după instalarea pe curat (exceptînd, desigur, aplicațiile de sistem), va fi echivalent cu un clean install al aplicațiilor? Sau cumva cele din App Store, direct la download instalează dependențe și altele în /Application Support ș.a.?
Care ar fi practica cea mai rapidă de restaurare a aplicațiilor („ca noi”, deci fără preferințe) după clean install?