Pot rula osx de pe un hdd extern?

nu este ceva vital, e doar o curiozitate de-a mea. ma gandeam sa bag hdd-ul inapoi in locul cd-ului si sa pun cd ul pe usb. dar mai intai vreau sa lamuresc treaba care am inceput-o.
deci, iau un stick
si-l scriu cu maverick
(mai sa fie,
facem si poezie)
dar acum ma cheama datoria de sot si de tată,
poate la noapte sa mai incerc o dată

mersi mult, si te tin la curent

Omule, de ce ne pui să tot scriem fără să spui tot? Păi nu se vede clar că acel sistem NU merge pe configurația ta? Pt tine ce înseamnă Ø? Nu înseamnă ca pt noi toți „pe aici nu se trece”?

Te rog să faci EXACT pas cu pas cum ți-am spus, dacă vrei să inovezi, nu mai insista aici, pe bune, pierdem timpul. Am făcut secvența asta de zeci de ori, deci nu are cum să nu meargă dacă se face cum ți-am spus.

scuze, acum mi-e si jena sa mai intreb ceva…
totusi, intr-o discutie pe forum se spune cum sa faci un usb bootabil cu mavericks. bagi stickul, mergi in app store, descarci etc.
in App Store nu am gasit nimic de genul mac os installer, iar despre sistemele de operare anterioare lui sierra, sunt doar manuale de utilizare.
am gasit stick bootabil cu mavericks pe net la 100 lei… totusi, daca se poate l-as face eu.

În appStore vei vedea ceva ca mai jos, în esență sistemele de la data de cînd ai Apple ID încoace și de la Lion încoace (înainte de Lion se distribuiau doar pe DVD). În esență, un boot flash se face la fel de la Lion încoace, este însă importantă metoda. Eu am folosit și Command Line și aplicații dedicate, pt Sierra, anterior mi-a mers bine Lion Disk Maker, rebotezat DiskMaker, parcă, nu mi-a mers pe Sierra.
Ca idee de bază: pui sistemul maxim suportar de mac. Ce mac ai? Suportă Sierra? Dacă da, nu pune un sistem mai vechi, nu are rost. Descarci installerul, descarci aplicația de făcut boot flash, pui un flash de minim 8 GB în mufă, rulezi aplicația, aștepți să termine. Ai acum un boot flash, restart, apeși tasta opt/alt, alegi boot din flashul terminat, intri în installerul propriu-zis; în faza asta, poți folosi disk utility ca să formatezi discul, dacă vrei să o iei de la zero. Începi instalarea, care va merge singură, vei interveni doar la final cu niște setări.

Stiu ca raspunsul la intrebarea din titlul acestui topic e afrimativ, dar ca sa nu deschid alt topic, scriu aici:

Se da MacBookPro 2.3 GHz, 2012 mid, Catalina pe ssd intern. Cum s-ar putea face prin ceva metoda veche simpla pe FW-disk extern un startup disk salvand starea actuala Catalina?
Problema e ca DiskUtility e doar amintirea firava a celui vechi, si nici nu ofera din oficiu optiunea “restore”, dar m-am si ratacit in meniurile de utilizare arhicomplicate atat in DiskUtility, cat si in trial CC Cloner.

  1. Fie clonezi discul intern, fie 2. instalezi sistemul pe discul extern ca și cum ai instala pe cel intern. La instalare, alegi discul extern și se duce el singur la capăt. Prima metodă nu am folosit-o prea mult, o dată cred, pe a doua de câteva ori.
    Dacă dai pe google o căutare gen „how to create an external boot disk in macosx” vei avea o lungă listă de variante.
    P.S. Carbon Copy Cloner este aplicația tipică pt așa ceva dar, între timp, a devenit comercială și nu știu dacă merită să dai 40 USD dacă faci chestia asta doar o singură dată.

Nu merita CC Cloner de cumparat, daca exista alta posibilitate. Ma inclin sa fac clonarea partitiei cu Catalina folosind o versiune CC Cloner de PPC, punand pe PowerBook cu Leopard in Target atat MacBookPro cat si SSD extern. Daca va functiona vot merita recunostinta mare developerii Leopard si CC Cloner, deopotriva.

Păi am stabilit deja asta. Se poate instala „pur și simplu” ca și cum s-ar instala pe discul intern.

Clonarea in practica mea are utilitatea in primul rand pentru economisirea setarilor de la “0”, in eventualitatea in care ar fi nevoie de reinstalarea sistemului. In acest scop pe vremuri aveam partitii clonate din Tiger si Leopard.

E adevărat, numai că instalarea „pe curat”, de la zero, are avantajele stabilității. Clonarea durează, poate, mai mult decât instalarea „pe curat”, deci mare economie de timp nu este.

Discutia nicidecum nu are scopul convingerii unui user ca ceea ce vrea nu-i trebuie de fapt.

Evident, numai că acel user a cerut sfaturi și, ca atare, unii – ca mine – chiar sar să le dea. Este posibil însă că acel user ne face un test de IQ, de fapt nu are nevoie de niciun sfat, caz în care nu pricep de ce îl mai cere.

Nicidecum asemenea parsivitate in intentie sa fac test IQ! Totdeauna ma straduiesc sa formulez si sa cer cu tact, si sa nu fiu grosolan. Parerea mea sincera la obiect e ca ajuta mult o copie full installed startup disk.

Case closed.

Din partea ta posibil. Eu totusi mai sper sa primesc sfaturi utile.

Da, am observat că este o mare aglomerație la dat sfaturi.

Consideri ca ai facut o constatare pozitiva a unei situatii fericite?

Mi-am exprimat deja părerea, nu cred că e nevoie să o repet.

Veste de bucurie pentru stradaniile clonarii sistemului pentru boot prin FW: