salut, am un MacBook Pro 2012, care ruleaza os sierra de pe un ssd 250Gb.
am un flash usb bootabil cu snow leopard
un hdd de 1 terra cu conexiune usb.
Intrebarea este daca pot instala si rula snow leopardul de pe stick pe hdd?
fiind din 2012 mac-ul probabil a venit cu lion sau mountain lion. nu am cd-urile originale, l-am luat s.h.
macul merge foarte bine, sunt multumit de el. booteaza in 12 secunde, cronometrat. (ca la masini, de la 0 la 100 km/h), de aceea nu as face un downgrade. dar vreau sa instalez o varianta de protools (le) care nu se instaleaza pe sistemele noi de operare, este strict pt os 10.5 si 10.6. si mi-am zis, daca tot am hardul asta, nu ar fi rau.
mersi
Probabil că merge, dar eu, unul, nu ți-aș recomanda să rulezi Pro Tools de pe un mediu extern. Acum depinde și ce vrei să faci cu el, dar eu, cînd încărcam niște plugin-uri de pe un HDD extern în Logic, dura destul de mult. Acum folosesc un SSD extern și e grozav de rapid.
Ce vreau să zic este că Pro Tools pe HDD extern, conectat și prin USB (chiar și 3.0), cred că va rula dezamăgitor. Vei avea și tot sistemul de operare pe HDD extern, deci va fi un flux continuu de informație și, repet, cred că va lăsa mult de dorit.
Ai așa multe plugin-uri cumpărate care merg strict pe varianta aia? De ce nu vii în prezent, fie cu Pro Tools, fie cu un alt DAW. Reaper e gratis și foarte bun, de exemplu. Nici GarageBand nu e de neglijat, dacă nu faci, într-adevăr, ceva pro.
Dacă totuși nu vrei să renunți, ai aici un ghid, de exemplu. Sînt convins că mai poți găsi destule.
Da, macOS x se poate rula de pe orice disc, intern sau extern. Viteza de rulare depinde de conexiune, va rula mai încet dacă ai USB 2, mult mai rapid dacă ai USB 3, doar că MBP 2012 nu are USB 3, ci 2. Pe generația aia, va merge mult mai repede pe firewire 800, doar că un disc extern pe fw 800 este destul de scump. Foarte rapidă este conexiunea thunderbolt, pe care o ai pe generația aia, doar că trebuie un dongle meseriaș.
Fă un test și vezi cum e.
am inteles de ce nu are rost sa rulez protools de pe hdd extern. aveam o consola digidesign pe care protools first ce l-am instalat nu o vede. e drept ca sunt de prin 2003, asa ca nu mai prea au suport de AVID. totusi pe macbook-ul vechi din 2008 am pus leopardul, am instalat protools le si a mers. e drept ca si slotul firewire era cel de 6 pini, pe cand acum am intr-un capat de cablu un adaptor firewire de la 6 la 9 pini. am citit ca s-ar putea sa fie si problema de adaptor/cablu.
mersi pentru raspuns
ok, multumesc pentru raspuns
există un mic adaptor fw 400 la 800, am în casă un mai vechi mac cu fw 400. nu există nicio problemă cunoscută mie cu acest adaptor.
Păi problema este de viteză. Eu am rulat așa pe cînd făceam teste pt Apple înainte de lansarea oficială a OS. Rost ar avea, așadar, dacă ai nevoie de două generații de sisteme, unul de bază rulat de pe discul intern, altul secundar (sau mai multe, evident) rulat/rulate de pe discul extern.
o sa incerc, sa vedem ce iese. noapte buna.
Atenție la felul cum formatezi discul extern, trebuie mac os extended journaled cu GUID harta de partiționare. Se șterge tot ce e pe disc, așa că salvează tot înainte să pornești la treabă.
da, am citit cateva postari deja si aici pe macforum si pe aiurea, sper sa ma descurc. daca nu, mai intreb.
Nu este niciun șpil, este ca și cum ai instala pe discul intern, pur și simplu alegi pe ce disc vrei să instalezi și merge apoi de la sine.
de ce sa fie lucrurile simple, cand pot fi si complicate?(aici urma un smiley face)
am formatat hdd-ul in os.e.j, in mod normal se vede in finder.
am begat stick-ul bootabil
am bootat cu tasta alt/option in startup manager
dupa minute bune (vreo trei) mi-a aparut doar ssd-ul macului, l-am recunoscut dupa nume. daca dau clic pe el porneste in mod normal, in sierra, dupa care, in finder pot vedea si hdd-ul pe usb
am oprit, am repornit fara hdd, in startup mode, acum se vede atat ssd-ul cat si usb-ul de instalare.
am repetat totul de cateva ori, cu acelasi rezultat.
am zis sa intreb, poate ma stie cineva lamuri?
A, prima data l-a vazut, atunci i-am dat si stergere/formatare, avea pe el doar niste muzica. apoi am vrut sa instalez leopardul, dar nu era decat optiunea de sierra, si nu mai vedeam nici stick-ul, i-am dat restart si a devenit ne-vizibil. (inca un smaily face)
ÎNAINTE să pornești instalarea propriu-zisă, cînd installerul afiează primul text, alegi limba de lucru, apoi alegi Disk Utility. Ar trebui să vezi discul extern cu pricina, îl formatezi cum ți-am spus (macos extended journaled + GUID partition table).
Dacă installerul nu l-a văzut ca disc de instalare, înseamnă că ori nu e formatat mac os extended journaled ori nu e GUID ori ambele. Atenție: ambele condiții trebuie îndeplinite. Dacă discul a fost anterior formatat pt Windows, harta de partiționare nu poate fi GUID, ci MBR (master boot record), această hartă se păstrează, chiar dacă alegi format mac os extened journaled. Doar în Sierra, cred, dacă alegi mac os e.j. se duce automat la GUID (nu-s sigur).
Nevizibil unde? În Finder? În disk utility? în ambele? Fii clar, te rog, toate detaliile astea sînt importante.
ne vizibil in startup mode, ala cu tasta alt/options apasata. ca in rest merge.
Si da, cred ca a fost inainte formatat altfel. acum caut sa vad ce este acest guid partition table si cum il pot refirmata corect.
Îi dai din disk utility formatul și, separat, harta de partiționare GUID, ai acolo o zonă separată, depinde de generația de disk utility.
Trebuie să ai ca în poză: