Photos urcă/descarcă din nou pozele în iCloud? Nu disperați!

Pe Mac Mini, acolo unde țin toate pozele în Photos, acum câteva luni am dezactivat iCloud Photo Library. Intenționam atunci să renunț complet la facilitatea asta pentru că pur și simplu nu am conexiuni la internet care să suporte urcarea și descărcarea în cloud a pozelor și filmulețelor pe care le fac pe iPhone (ADSL-ul este îngrozitor de lent, conexiunile 3G/4G au limită de trafic). După dezactivare am rămas cu două seturi identice de poze: unul pe computer, altul în iCloud.

Acum două zile însă m-am gândit să reactivez opțiunea, că nu strică să păstrez totuși un backup la zi al pozelor în iCloud. Între timp pe Mac Mini am mutat librăria pe un alt hard disc și am mai adăugat câteva zeci de poze, deci mă gândeam că resincronizarea computer-iCloud va dura puțin, doar cât să urce în cloud pozele noi de pe computer.

Totuși Photos mi-a făcut o neplăcută surpriză atunci când m-a anunțat că intenționează să urce iarăși cei 20 GB de poze în iCloud. WTF?!

Speriat că mă voi trezi cu toate pozele în duplicat, era cât pe ce să anulez toată operațiunea, însă am avut răbdare și acum pot să vă anunț că:

  • După orice operațiune mai drastică efectuată cu librăria din Photos (mutare, rebuild, stop iCloud sync), programul poate afișa acel mesaj semimincinos prin care anunță că urcă din nou toată librăria în cloud. Nu intrați în panică.
  • Ce se întâmplă în realitate: câțiva daemoni ai sistemului însărcinați cu gestionarea pozelor încep să compare librăria de pe computer cu cea din iCloud, o operațiune care presupune și urcarea sau descărcarea unor fișiere, însă nu neapărat a întregii librării.
  • În cazul meu procesul a durat două zile, timp insuficient să urce 20 GB de date așa cum eronat susținea Photos. Dacă aveam o conexiune cu viteză de upload mai bun, ar fi mers mult mai repede.
  • La final cele două librării arată identic și fără duplicate, deci m-am speriat degeaba: Photos și-a făcut bine treaba.

Deci în cazuri dintr-astea aveți puțintică răbdare și probabil că resincronizarea se va rezolva mai ușor decât vă anunță Photos.