Photos to Disk - export și backup pentru librăria Photos

Din diverse motive am decis să renunț la serviciile Apple pentru gestionarea și stocarea pozelor în cloud, așa că a trebuit să recuperez cumva fișierele din Photos. Funcția de “export originals” disponibilă în aplicație nu m-a mulțumit. Vreau să păstrez de acum înainte pozele într-o structură de directoare organizată pe ani/luni, dar Photos nu știe decât să exporte în directoare corespunzătoare “momentelor”, iar alea au niște denumiri de genul “5 October 2015” sau “Near Bistrița - 22 August 2012”.

Nici trucul cu săpatul manual în librărie din Finder nu a mers. Știam că acolo originalele sunt organizate pe ani/luni, însă nu știu din ce motiv la mine apăreau doar directoarele corespunzătoare ultimilor 4 ani, deși pozele erau toate acolo.

În fine, am găsit o aplicație care poate exporta pozele din Photos așa cum vreau eu, se numește Photos to Disk și poate fi utilă și celor care vor să facă backup periodic al librăriei foto altundeva (pe un alt hard disc, de exemplu), în cazul în care nu vreți să folosiți iCloud Photos.

MI-am mutat apoi pozele în Dropbox, iar pentru gestionare, vizualizare și backup suplimentar voi încerca Google Photos.

2 Likes

Pare interesant. Eu nu-mi țin pozele în iPhoto, cam din aceleași motive. E drept, am folosit export pur și simplu, apoi le stochez cronologic și/sau tematic. De ex., pozele de călătorie mi le pun separat de cele de familie. Dacă e cazul, le pun de 2 ori.
Pt 13 USD aplicația pare OK, e de evaluat.

Eu imi scot pozele din camera in format raw pe un hard extern, cu Finder prin cititor de card. Le prelucrez cu Lightroom si le export pe directoare asa cum vreau eu in ~/Pictures. Dar pentru fiecare set de poze, le fac drag n drop si in Photos, pentru iCloud. Asa imi pot arata portofoliul pe iPad. Dezavantajul este ca am aceleasi poze de 2 ori pe hard si ocupa spatiu. Dar folosesc extensia JpegMini in Lightroom, astfel, toate jpeg-urile create au minimun de informatie la aceiasi rezolutie. Ca si cum faci save for web in Photoshop.

iPhoto avea default chestia asta de la un moment dat. Știu că înainte, în Snow Leopard, foloseam ceva script în Python pentru chestia asta, dar mai nou, în ultima versiune de iPhoto pentru Lion are posibilitatea de e exporta în foldere cu numele evenimentelor. Foarte utilă pentru backup, într-adevăr.

Asta dacă ai avut grijă să editezi frumos înainte numele evenimentelor. Eu nu le-am modificat, așa că au rămas pe default, în format “zi lună an” sau “locație – zi lună an”. Complet aiurea.

Cel mai caștoc e să pui YYYY_MM_DD_Nume eveniment
Le găsești pur și simplu :slight_smile:

Eu folosesc separatorul „minus” -, pentru că, deși „dăunează” la vizibilitate, e navigabil cu alt. Dacă scrii ABC_DEF și vrei să sari între ele și pui cursorul după F și apeși alt, ghinion. :smiley:

Dar da, aia e structura pe care o folosesc și eu, YYYY-MM-DD-Eveniment.