Photos la bani mărunți

De 3 zile folosesc intens Photos pentru a-mi finisa vreo 600 de poze recente, făcute de Paște. Dat fiind faptul că anterior folosisem iPhoto, cred că pot compara lucrul. Cu Aperture nu am multă experiență, am constatat doar că permite batch enhance, funcție foarte utilă cînd ai de procesat un mare număr de scanuri de filme. Cu scannerul meu modest, eu toate nevoie de un quality enhance, lucru pe care toate aplicațiile Apple îl fac foarte bine. Dacă las la o parte acest lucru precum și faptul că nu permite contiguous și non-contiguous selection la Faces, mie Photo mi se pare mai prietenos și mai rapid decît iPhoto. Funcția trim este combinată cu cea de înclinare fină a pozei; finisarea pozelor prin reglarea expunerii, contrastului, luminozității și a echilibrului de culoare, precum și nivelul de alb/negru sînt foarte bine gîndite. Pe ansamblu, Photos permite un lucru mai rapid și mai coerent.
Dacă ar rezolva problema acelor selecții continue și discontinue la Faces și dacă ar adăuga și funcția batch enhance, așa de utilă uneori (totdeauna la scan de filme vechi), cred că Apple s-ar putea lăuda cu o aplicație efectiv bine făcută, coerentă și mai rapidă decît iPhoto. Ca să faci aceleași operații, apeși de mai puține ori pe maus.
Concluzii: o aplicație bine făcută, per total mai bună și mai rapidă decît iPhoto. Unele funcții sînt sub Aperture. Aceste lipsuri de finisare a unei aplicații noi se înscriu pe linia grabei și a superficialității cu care Apple a început să-și trateze clienții un pic mai pretențioși, care vor mai mult decît să se joace și să vorbească ore întregi la telefon. Lipsurile semnalate s-ar putea rezolva ușor într-un viitor update/upgrade. Sînt curios dacă echipa Apple va face acest lucru și, dacă da, în cît timp.

Photos incepe sa ma enerveze. Daca inainte uploada imagini intr-un album pe Facebook (Mergi pe contul tau FB, creeze acolo un nou album, apoi te intorci in Photos si uploadezi pachetul de imagini in albumul nou creat acolo (daca ai creat albumul in FB, tot atata efort este sa uploadezi imaginile direct acolo). Mai nou nu mai face nici asta, FB neaparand in meniul “share”, chiar daca extensia este selectata. Daca exista undeva vreo setare, aia este foarte ascunsa, total contra spiritului Apple. Photos a ajuns sa aibe o singura utilizare, Face share prin iCloud. Atat.

Zicea cineva pe un forum că share-ul pe Facebook din Photos are o limită de poze pe care le poți urca simultan. Selectează o singură poză și dă-i share, s-ar putea să-ți reapară Facebook ca opțiune.

Am mai descoperit un detaliu care nu-mi convine: la pozele scanate, îmi pune data scanării. Normal. aș dori însă să modific global data tuturor pozelor dintr-un album și observ că nu pot, numai bucată cu bucată. Păi la câte poze am, ar însemna să fac numai asta. Știți vreo metodă de a face un „batch change date?”. Poze din 1996–2000, scanate în martie-aprilie 2015, îmi apar cu data recentă.

Cam multe limitari, deja imi este mai usor sa incarc imaginile direct in FB. In Flickr zice ca incarca, arata bara de progres si spune ceva de genul “publishing # images”, dar nu apare nimic in final. Deci, si in Flickr incarc imaginile direct.

Și încă o mică hibă non-critică: dacă am un snop de, să zicem, 600 de poze, și le trag într-un album, nu este niciun semn că s-ar încărca biblioteca. Vezi că aplicația muncește dacă selectezi albumul și vezi cum gradual se umple cu poze. De asemenea, niciun indiciu că procesul s-a încheiat, îți dai seama dacă te uiți sus și vezi dacă nr de poze din folderul original corespunde cu numărul din biblioteca Photos.
Stîngăcie de programare.

Selectezi pozele → Image → Adjust Date and Time

Da, am verificat acum: limita de poze care pot fi urcate simultan pe Facebook este 50. Dacă selectez 51 de poze, dispare opțiunea de share pe Facebook.

A, da, eu eram pe aria Faces… acolo nu merge decît bucată cu bucată. Pe albume, merge selecție globală, mersi.

Am terminat de procesat două serii de cîte 550 poze fiecare, aproximativ. Sînt toate poze noi, făcute de Paști și după aceea. Mie unul Photos mi se pare mai confortabil de folosit decît iPhoto. Funcțiile de procesare sînt mai bine puse, trecerea de la o funcție la alta mai lină și cu distanțe mai mici ale mausului. Recunoșterea Fețelor este mai bună, deși nu extraordinară, foarte des trebuie să pun numele manual, chiar la poze clare și apropiate în timp. Cea mai deranjantă pt mine este lipsa funcției „batch enhance”, așa de utilă la scanarea filmelor vechi. Probabil pt așa ceva voi folosi Aperture cît va fi posibil. Poate, între timp, bagă și funcția asta în Photos.
Tudore, nu faci undeva un colț cu poze din călătorii/delegații/conferințe (mă rog, peisajele de acolo, nu conferințele în sine!)… De Paști am făcut un traseu superb, de 3000 km și parcă aș face schimb de idei/trasee. La vară, dacă sîntem sănătoși, vreau să facem nordul Dobrogei, nu am fost de mult, apoi să trecem la Brăila și, dacă mai avem timp și bani, să mergem spre zona ta și să trecem în Ardeal spre Sighișoara prin Vatra Dornei.

Cu aplicația Snapheal instalată (lăudată îndestulat), în Photos (și Aperture) apare o extensie care permite să rulezi Snapheal direct din Photos. Așa cum spuneam, folosesc Snapheal pt a înlătura elemente nedorite și urîte, preponderent sîrme, din poze. Nu se pot obține rezultate perfecte mereu, dar am reușit, cu puțină răbdare, să fac fotografii frumoase distruse de sîrme și de alte obiecte, cum ar fi semnele de circulație într-un centru istoric.
Nu sînt expert în poze, pur și simplu fac poze de călătorie și apoi le procesez un pic. Photos + Snapheal oferă tot ce am nevoie. Am reușit astfel să recuperez cîteva poze frumoase din Sighișoara și, recent, din Tallinn.
Oricum, nu îmi pare rău că am banii pe Snapheal, face parte dintr-o suită de aplicații dedicate pozelor. Nu știu ce fac celelalte, nu am nevoie de ele.

Da, Snapheal mi se pare și mie poate cea mai reușită din suita aia. Deși Intensify și Tonality mi se par excelente „pe hîrtie”, în practică, am constatat că introduc zgomot masiv, atît prin preset-uri, cît și prin manipulări nu foarte discrete (nici exagerate). Poate de-aia au și băgat și promovat Noiseless, care-și face treaba foarte bine, dar ideal ar fi fost să nu ai nevoie de el.

Eu, unul, nu recomand nimănui suita. Cine are chef de editat mai serios, Affinity Photo e imbatabilă, Pixelmator mi se pare un AP “dumbed down”, iar pentru cine vrea preset-uri și cîteva edit-uri de bază, am descoperit Polarr. Doar că se mișcă foarte greu cu fișiere RAW.

Acum, de curînd, am descoperit și suita On1, dar cu asta (ca și cu Affinity, de fapt), mergem spre zona profi.

Știu că intenția discuției era Snapheal, ca “one trick pony”, dar am zis să mă lungesc, poate mai folosește cuiva. :slight_smile:

Cea mai ucigătoare de poze este po sîrmă care se plimbă de la stînga la dreapta peste exact ce e frumos. Singurul păcat al lui Snapheal este că nu are o funcție specială gen „remove wire”, dacă ar avea-o, ar fi – cert – mai bună decît o funție generică de „remove unwanted things in a picture”. Dacă vor gîndi un algoritm numai pt sîrme, vor bate orice e pe piață, aș da sute de euro pe așa ceva (ptiu, sper să nu citească ce scriu aici!).

Păi dup-aia o să vrei și pentru stîlpii care țineau sîrmele, firme luminoase, semne de circulație și multe altele. Așa că mai bine las-o așa, cu unealtă generică. :slight_smile:

Da și nu… sigur că vreau și pt alea, alea merg oricum. Sîrmele au o situație aparte, deoarece sînt subțiri, uneori suprapuse și necesită, deci, o anume dexteritate de a le înlătura. Un algoritm pt sîrme presupune un clic la un capăt, apoi un clic la celălalt capăt, apoi șters; singurul șpil ar fi sîrmele intersectate, pt care aplicația ar trebui să aibă o rezolvare aparte. Snapheal a reușit performanța să refacă un text ÎN SPATELE unei sîrme (Sighișoara), motiv pt care i-am felicitat, nu mă așteptat la așa ceva, este capodoperă software.
Snapheal se descurcă, în medie, rezonabil cu sîrmele, de la f. bine (peisaje cu sîrme de înaltă tensiune) pînă la nesatisfăcător (peisaje urbane cu multe sărme suprapuse). Una peste alta, mi-a salvat multe poze altfel ratate, dar nu a reușit să rezolve situații unde m-aș fi așteptat să fie bine ori f. bine, și asta pe sîrme în mediu urban, unde situațiile sînt diverse.

Ai dreptate, mi se pare fezabil un plug-in sau ceva pentru sîrme. Pînă la urmă, într-un Photoshop, Affinity Photo sau ceva mai serios, poți trasa o linie cu pensula (linie dreaptă, cu unealta de linie), pe care o convertești apoi în selecție și-i aplici “heal”. Selecția se poate rafina, fie prin contur, fie pur și simplu încît să acopere doar zone pur negre (cu o minimă toleranță), deoarece cred că mai toate cablurile de pe lumea asta sînt negre.

Am discutat cu ei pe tema asta și a rămas că se ocupă. Să vedem… sper că i-am convins că sîrmele reprezintă o situație aparte și că ar trebui un algoritm special pt așa ceva, mai ales că este o situație repetitivă și relativ uniformă, depinde doar grosimea sîrmei și, eventual, situațiile cînd se suprapun mai multe sîrme.
Eu am căpătat o obsesie cu sîrmele astea, mai ales în mediu urban, am sute, mii de poze ratate din cauza lor. Pe unele le-am șters enervat, pe cîteva am reușit să le recuperez cu Snapheal, pe altele nu am reușit. Sper că un Snapheal viitor va avea un buton special pt sîrme.
În general, nu procesez prea mult pozele, adică fac ce făceam și cînd eram copil și adolescent cu pozele developate chimic: ceva trim, îndreptare, luminozitate/contrast (astea le făceai din expunere pe hîrtie și din hîrtia normală ori contrast pe care o foloseai). O poză bună e bună de la început, îi mai trebuie doar mici finisări. Șmecheriile și tot felul de efecte, inclusiv pseudo-pozele rezultate din procesări succesive nu mă interesează.

Totuși, ce-și face omul cu mîna lui… Dacă ai avea răbdarea să înveți nițel Photoshop sau Affinity Photo, ți-ai putea face preset-uri și acțiuni pentru aceste scopuri. Affinity nu sînt sigur că are acum suport pentru acțiuni, dar Photoshop, cu siguranță. E drept, pare overkill, dar acordînd o șansă unui program mai profi, ai fi asigurat pentru mult mai multe scopuri.

În fine, fiecare cu preferințele lui. Eu, de exemplu, acum caut un program mai bunicel cu filtre foto, de-alea din 1-2 click-uri, să nu stau să editez cap-coadă o poză, cînd vreau ceva rapid. :slight_smile:

Recunosc, nu vreau să învăț Photoshop, dar aș dori foarte mult ca Snapheal să aibă o fun cție pt înlăturat sîrmele. Fiecare cu păsărica lui, pardon, cu sărma lui.

Photoshop este o jucărfie super-pro, eu nu aspir să fiu fotograf la acest nivel, fac exclusiv poze de călătorie. Nu am fost în prea multe locuri și nu prea departe… dar sînt frumoase și țin la ele.