Personalizare macOS + aplicații [colțul hacker-ului]

N-o fi macOS la fel de îngăduitor ca Linux la personalizare, dar m-am gîndit să deschid acest subiect pentru cei care vor, totuși, să exploateze moștenirea *nix a sistemului.

Eu, în general, sînt sceptic la a face modificări majore în sistem, pentru că am pățit-o de vreo 2 ori cînd, cel mai probabil din cauza mea, am interacționat prea “agresiv” cu Mail.app și Spotlight și a trebuit să reinstalez sistemul.

Totuși, dacă există “hackeri” sau alți pasionați pe aici, hai să împărțim ce mai aflăm și, mai ales, testăm. Mă refer atît la personalizări făcute aspectului sistemului, cît și la înlocuirea sau modificarea aplicațiilor standard.

Aș putea începe spunînd că de ceva vreme folosesc Dock-ul ascuns și că mă enervează la culme faptul că 2-3-5 pixeli în partea de jos a ecranului sînt inutilizabili, ceea ce mă face să vreau mereu să am un wallpaper cu partea de jos neagră. :slight_smile:

Dar, în fine, trecînd la partea mai serioasă, de vreo 2 luni folosesc Emacs și sînt foarte bucuros. Încerc de mai mult timp să-mi duc activitatea în plain text, cît mai mult posibil și, de cînd am început să studiez și unele lucruri de programare, shell scripting și Unix, Emacs rulează, ca să zic așa. Am înlocuit și Terminal cu iTerm2, în special pentru libertatea de configurare. Dar am în vedere tmux și byobu cînd o să am timp de mai multe teste.

Mi-ar plăcea, de asemenea, să învăț mai multe despre wget, curl, w3m, mutt, ssh și alte comenzi care m-ar putea ajuta să umblu pe Internet, email și servere din plain text. Dar mai e mult pînă departe.

Ce am aflat azi și poate (mai) interesează pe cineva:

  • Übersicht, o aplicație tare faină pentru widget-uri pe desktop;
  • NerdBar, care vă poate înlocui bara de meniu cu una mai flexibilă și cuprinzătoare;
  • kwm, pentru cine invidiază i3.

Dacă ați testat oricare din aplicațiile de mai sus sau aveți propriile povești și preferințe, haideți să le împărțim aici.

Marea problemă este că, mai la orice update, asemenea aplicații dau peste cap sistemul și, de multe ori, nasol. Am avut și eu cîndva pasiuni d-astea. În Linux, fac parte, să zic așa, din filosofia sistremului. în macOS nu fac parte. Este și motivul pt care macOS este un sistem stabil și ferm pe picioarele lui.
Așadar, pt asemenea experiențe, pui Linux pe o partiție și te „joci” acolo cu diverse interfețe ori alte alea, n-aș face asta pe macOS. Poate pe Windows, nu știu.

Cred că, cu ceva cunoștințe (destul de avansate, presupun), se poate păstra un echilibru stabil.

Da, eu intenționez să mă mut definitiv pe Linux în 1-2 ani, poate, după ce studiez bine, să nu mai orbecăi prin sistem. Cumva de acolo mi-a venit curiozitatea și voi instala cît de curînd într-o mașină virtuală.

Dar, actualmente, și pe macOS cred că se pot face diverse jucării. Să schimbi (sau să instalezi și rulezi alternative) la window manager e cam mult, probabil. Însă unele jucării pot fi inofensive. Despre astea, în special, mă gîndesc să discutăm.

Sigur, temerarii care au mers și mai departe, sînt rugați să ne povestească.

Observație: Nu vorbesc numai de chestiuni estetice. Am dat exemplul convertirii la Emacs și pot adăuga și zsh, deci mă refer și la chestiuni de productivitate, în cel mai general sens.

Uite, un adevărat izvor nesecat de resurse (cîteva și pentru macOS) tot găsesc pe /r/unixporn. Ultima „fiță“ care mi-a venit e să caut să folosesc un player de muzică în terminal. :smiley:

Dacă vrei să treci pe Linux este cu totul altceva, acolo e normal să faci așa ceva, face parte din sistem și din comportamentul sistemului. Nu cred că o vei face.

Merită să ai un mic sistem (nu instalat pe o partiție sau într-o masină virtuală) cu linux prin casă - poate fi si un Raspbery PI (nu recomand in mod special).
Observație imporantă - nu instalezi pe el interfața grafică. Acces exclusiv prin ssh de pe mac.

N-ai idee cate-i poti da să facă - și este si un mod plăcut și optim de mai invăța câte ceva.

Doar ca să-ți trezesc interesul: nu cred că te costă mai mult de 50 lei o mică automatizare care sa-ti permită fraza: Hei Siri ! Care-i temperatura de afară sau Hei Siri ! Stinge te rog veioza.

Mersi de idei.

Printre altele, citisem săptămîna trecută despre variante de a-ți face propriul cloud și, în loc de NAS, găsisem o sugestie foarte la îndemînă: să-ți cumperi o carcasă de server, în care să bagi o adevărată unitate centrală, cu mai multe harduri. Pui OS pe el (Linux, fără GUI, de preferat) și-l ții mereu conectat la net, accesîndu-l prin ssh. Are multiple avantaje, față de un NAS, începînd cu prețul și flexibilitatea.

Nu-s mare fan hardware, la facultate, singura restanță a fost la electronică (așa că varianta RPI și alte automatizări nu mă prea atrag), dar aproape că nu e zi să nu fiu impresionat de lumea *nix și toate uneltele așa-zise “primitive” de prin anii 60-70. La partea software mă refer, în special.