PDF edit => puzzle vectorial

Dacă vreau să scriu un text științific, cel mai adesea folosesc LaTeX, care scoate PDF. Dacă am conținut puțin de ecuații, diagrame etc, îmi plac mult aplicațiile iWork.

Încerc să găsesc un echilibru, situație concretă: prezentările sînt destul de laborios de făcut cu LaTeX (beamer), iar de animații sau alte efecte nici nu poate fi vorba fără cunoștințe foarte serioase.

Așa că mi-a venit următoarea idee, cu aplicabilitate mai largă: cunoașteți vreo metodă de a transforma un PDF (făcut cu LaTeX, să zicem) într-un obiect vectorial, desigur, cu acuratețe cît mai mare?

Dacă nu folosesc cine știe ce bullets sau obiecte grafice specifice LaTeX și am toate fonturile instalate system-wide, mă gîndesc că aș putea lua un fișier PDF făcut cu LaTeX sau prezentare beamer și l-aș muta simplu în Keynote, să zicem. Aș lua paragrafele și le-aș pune ca obiecte vectoriale (căsuțe text), diagramele ca grafică vectorială și totul devine un puzzle.

E fezabilă treaba asta, cu acuratețe bună? Iar dacă da, ce aplicații și proceduri recomandați?

Poți să imporți direct pdf în Keynotes și să faci croop pe elementul de care ai nevoie. Dacă ai nevoie de mai multe elemente din același pdf îl multiplici ținând apăsată tasta alt și faci croop și pe celălalt element.

Sau deschizi pdf-ul în illustrator sau programul similar al celor de la affinity și faci copy/paste în Keynotes.

Sau captura de ecran cu cmd+shift+4

2 Likes

Uite că la asta nu m-am gîndit, nu știu de ce. Avînd deja PDF-ul, care e format vectorial, îl pot pune în Keynote și să fac crop/masking pe porțiunile dorite. Mulțumesc!

Am încercat cu Affinity Designer (nu am Illustrator) și, ori e vina mea, ori a lor, dar fonturile mi le-a stricat de fiecare dată (nu le găsește, deși le am instalate), iar diagrame sau alte elemente grafice, tot le-a abramburit.

Probabil că asta e procedura normală, pînă la urmă, trebuie să-l mai bibilesc eu.

Mă gîndeam poate există o variantă „minune” care descompune ca o pagină web, cu “assets”, să pot extrage de acolo figuri și alte elemente grafice. De fapt, chiar mă gîndeam cu pandoc să testez conversia pdf > html. Sau direct tex > html.