Partitionat 1000 giga

Salut.Am un imac cu 1000giga,si l-am partitionat astfel,disc de la distanta (cred ca e sist de operare),apoi am E,F,D toate la un loc au 1000giga.Pe una sau 2 partitii am poze,video,etc.Acum trebuia sa fac dual boot cu windows 8 pro,si cred ca nu pot sa fac deoarece am partionat hardul.Acum ca sa il fac din nou 1000giga dintr-o bucata cum fac,iar dupa aceea se pierde informatia de pe celalalte partitii,sau ramane pe partitia nou creata.Dupa ce am instalat dual boot cu wind,pot sa redimensionez,din nou hardiskul,deoarece la windows ii dau 150-200 giga,iar restul cred ca e prea mult ca sa il las intro partitie cu osx(mai ales din motive de securitate.merci

Nu, nu mai poți pune Bootcamp dacă te-ai jucat tu cu partițiile.
Poți uni partițiile actuale cu partiția de sistem numai prin ștergere, așa că vei pierde datele.
Dacă pui Bootcamp, nu știu ce se va întâmpla după aia în caz că vrei iar să repartiționezi. Poți încerca, să vezi dacă mai bootează în Windows după aia.

Ok.Dar imi poti explica cum se face,e utilitar disk,selectez machintosh hd si dau restaurare,dar acolo imi va aparea sursa si am posibilitatea sa aleg din butonul imagine si apoi am destinatie in care trebuie sa trag partitia ,si trebuie sa dau restaurare.Este ceea ce zici tu ,sau e un alt mod alt program,daca esti binevoitor sa imi explici.Ok voi sterge si ceea ce am pe celalalte partitii,ca le al salvate pe un hard extern,dar dupa ce voi face acea partitie de 1000 de giga voi putea face dual boot cu bootcamp.Voi putea dupa aceea sa partitionez din nou hardul in mai multe partitii.Exemplu daca aleg ,machintos HD ca sursa(imagine) iar ca destinatie F(o partitie din hard) si dau restaurare,imi zice discul de initializare nu poate fi utilizat ca sursa pentru restaurare.Acum cred ca am unit sau sterg partitia E SI F ,ca vad ca merge ,am pus la sursa E si la destinatie F,dar nu stiu ce rezultat voi obtine.

Am terminat.Numai ca dupa aceea litera F a diventat tot E , iar ce aveam pe partitia E,a devenit si pe partitia nou formata E ,deci nu le-am unit sa dea o partitie de 700 giga cat au amandoua .Deci imi poti explica cum se face daca ai timp,si buna dispozitie.Merci

Din câte mai țin eu minte (că nu m-am jucat recent cu partiționările) se face așa:

  • se șterg toate partițiile cu excepția celei de sistem.
  • se mărește partiția de sistem ca să acopere tot spațiul rămas.

Asta e tot.

Ca regulă generală: NICIODATĂ, efectiv NICIODATĂ nu te apuci de partiționări și repartiționări fără backup. Nu te întreb de ce naiba ai făcut atîtea partiții pt ca acuma să nu știi cum să le gestionezi.
A doua regulă: dacă vrei să faci partiție de Windows cu Boot Camp, trebuie o singură partiție inițială. Unii spun că au reușit cu Disk Utility bla-bla… mie nu mi-a ieșit, Apple zice că nu se face așa, or fi știind ei ce spun.
Sfatul meu: ia-ți un disc extern de minim 1 TB, cît are discul tău intern, faci backup mai întîi, apoi te apuci să te joci cu partițiile cum vrei.
Al doilea sfat: nu mai face atîtea partiții; una la mînă, nu-ți va ieși jocul cu Boot Camp; a doua la mînă: le faci degeaba, mai mult te încurci în ele.
Acuma, na, fiecare cu stilul lui și cu preferințele lui, dar astea se mai și educă un pic.

Pai am invatat de la windows,deoarece era important sa ai ce e mai important gen poze,fisiere,video,in alte partitii decat C,deoarece in caz de reinstalare wind,sau daca wind se busea nu mai boota,macar aveai tot pe celalalte partitii.Aceeasi chestie am facuto si cu imac meu.Acum ca intre timp vreau sa instalez si wind e alceva.Eu am imac de 2 luni,e un cadou pe care mi lam facut de craciun,si deci nu prea stiu ce si cum.Sa zicem ca nu am facut backup,nu mai stiu,cum fac sa lipesc toate partitiile intruna singura ca la inceput chiar si cu riscul de a sterge ce am,nu e important deoarece am salvat de hard disk.Dupa ce sterg-lipesc si daca reusesc sa fac cei 1000 giga o singura partitie,pot face backup?.Daca fac upgrade ,e gratis la yosmite ,si dupa aceea fac backup.Ideea e ca daca fac dual boot,cu 2 partitii una ptr OSX,SI UNA CU WINDOWS, pot sa partitionez partea hardiskului cea pe care voi avea OSX,MACAR IN 2 SAU 3,in ideea ca se intampla ceva cu C cum e la wind sa am o siguranta ca le gasesc pe celalalte partitii.Merci

Bootcamp vrea musai numai două partiții: una cu OS X și cealaltă cu Windows. Dacă te apuci să o împarți pe aia de OS X după ce ai pus Bootcamp, atunci nu o să-ți mai booteze în Windows.

Ar fi cică o șmecherie descrisă aici, dar nu știu dacă funcționează.

Inteles ,dar intrebarea e cum fac sa le lipesc pe toate intro singura partitie de 1000 giga,si inca ceva acu ma jucai un pic ,si parca mia disparut partitiile.in utilitar disk vad o partitie Dla sau cu care nu mam jucat,e un D SCRIS MAI GROS,iar celalalte partitii E sant mai spalacite,si nu le mai vad in computer.Cum fac sa le am fizic sa pot umbla in ele,si daca trec pe yosemite rezolv ceva ,in sensul ca dupa ce am trecut fac repede un backup.

Păi dacă nu e important dacă pierzi date, atunci re-formatează o singură partiție și gata.
Nu înțeleg chestia cu backup NUMAI dacă refaci o partiție, sigur că poți sau ce vrei să spui?
Nu, după ce faci o singură partiție pt OS X, apoi cu B.C. pt windows, nu mai poți merge mai departe cu partițiile, dar oricum nu ai nevoie și/sau nu se recomandă, aici nu ești la Windows, nu se poate buși sistemul încît să nu poți recupera datele. Și chiar dacă ai ajunge la un asemenea stadiu catastrofic, parcă spuneai că începi să faci backup, deci…
Concluzie:

  • nu te mai chinui cu x partiții pt OS X, faci una, pui OS X, apoi rulezi B.C. pt Windows, dacă ai nevoie și de windows
  • ia un disc extern și fă backup

Sigur, poți încerca să mergi pas cu pas și să faci o singură partiție, poți reuși, depinde cît de fragmentat e discul. DAr, repet, asemenea operații sînt precedate de backup. Dacă spui că nu ai mare lucru, atunci reformatează și ia-o de la zero. Asta o faci din flashul de boot de sistem, s-a discutat aici cum se face:

Dacă nu e clar, revino.

Deci imacul meu e unul de 27inch,3.2ghz cu intel core i5,8gb 1600mhz DDR3.Am un hard disk extern Samsung de 750 giga parca,dar sant un pic debusolat,VREAU sa fac din nou 1000 giga , ca dupa aceea sa pot sa o impart sa zicem 700 giga OSX IAR RESTUL DE 300 WINDOWS.Acum ca am 3 partitii cum fac sa le unesc .Dupa ce dau replay la acest mesaj,ma apuc sa vad si sa incerc ce ai zis,asa sper ca intre timp poate primesc un raspuns.Merci

Ca sa nu mai incurc borcanele,si sa fac trec pe alt sistem cel yosemite ca al meu e Maverick-OS X 10.9.5 (13F34),ma ajuta cineva sa lipesc toate partitiile intro singura partitie de 1000 ca la inceput.Dupa ce fac aceasta partitie fac un backup pe un hard disk extern ,si dupa aceea rulez BT ca sa pun windows,dar mai intai nu pot sa fac nimik pana nu lipesc cele 3 partitii intruna singura.

Nu contează modelul mac-ului, procedeul e același. Dacă vrei să încerci readucerea la o singură partiție, trebuie să procedezi așa:

  1. Mai întîi rulezi Boot Camp și ștergi partiția de Windows, dacă o ai.
  2. Apoi, sau e primul pas dacă nu (mai) ai partiție de Windows, rulezi Disk Utility (Applications/Utilities) și o iei de la ultima partiție, de jos în sus, apăsînd butonul minus și eliminînd partițiile una cîte una, iar cînd ai ajuns la ultima, care a rămas singura, tragi cu mausul partea de jos a iconiței partiției pînă ajunge jos și dai redimensionarea partiției.

Eu nu cred că vei reuși, de vreme ce ai rulat B.C. pt windows, apoi ai mai făcut partiții ulterior, dar nu te costă decît timp să încerci pașii de mai sus. Dacă pe parcurs apar erori că nu se poate, nu ai ce face, recurgi la metoda rasului la zero din Disk Utility rulat însă din flashul de instalare ori din partiția de reinstalare.

Dacă reușești, poți face upgrade la Yosemite din Mavericks, asta merge de la sine, important este să ajungi iar la o singură partiție. Pe un lucru normal cu utilitarele astea două, B.C. și D.U., merge ușor, tu însă ai procedat nestandard și împotriva documentației Apple, de aia am îndoieli că vei reuși, dar nu se știe. Oricum, dacă discul e prea fragmentat ori dacă utilitarele nu reușesc să „spargă” partițiile, apar mesaje de eroare și procesul nu va putea continua, deci – în esență – nu va fi nicio tragedie.

Salut.Dand-ruland utilitar disk in romaneste,nu am nici minus ,am in stanga colt sus VERIFICA,INFORMATII,INSCRIPTIONEAZA,MONTEAZA,EJECTEAZA,ACTIVEAZA JURNALIZAREA,IMAGINE NOUA,CONVERTESTE.Asta in partea de sus,poi in centru am prim ajutor,sterge,raid unde vad ca am si plus si minus,si restaurare.

Selectează partiția în coloana din stânga, apoi în dreapta apasă pe tabul Șterge. Vezi ce opțiuni ai acolo.

Am ca si optiune format si alta varianta unde e scris nume,apoi mai jos in stanga este sterge spatiul liber ,ala optiune optiuni de securitate ,si sterge

la prima varianta de stergere a spatiului liber imi da cum sa sterg cea mai rapida sau cea mai securizata,la optiuni de securitate idem ca la prima,iar la sterge ma intreaba sigur doriti sa stergeti partitia E,PRIN STERGEREA unei partitii se sterg datele de pe partitia respectiva…

Deci: dacă te lasă să ștergi partiții, atunci șterge-le pe toate în afară de cea cu sistemul de operare. Apoi mărește-o pe cea rămasă, trage de marginea ei până se întinde pe tot spațiul rămas gol.

Și da, atunci când ștergi partițiile pierzi tot de pe ele, așa că vezi ce faci cu fișierele.

La sters ca si format-optiune sant :mac os extended(jurnalizat)
mac os extended (jurnalizat ,criptat)
mac os extended(sensibil la majuscule minuscule)
ms-dos(fat)
exfat,deci pe care optiune sa dau

Prima, Mac OS Extended (Journaled/jurnalizat), este formatul de bază, default, în OS X.
Ca să lucrezi cu partițiile (adaugi/scoți), uite aici un screenshot cu un disc extern, numit aici Mootzi:

  1. stînga sus: alegi nivelul superior al discului, nu nivelul de mai jos, acolo nu mai ai toate opțiunile din dreapta;
  2. Butoanele + și -, care permit să adaugi ori să ștergi partiții
  3. Opțiunea Partition.