Partitii perdute

Buna seara. Am primit de curand un Macbook pro care avea Mac si Windows. Am impartit partitia cu Windows in doua si dupa restart nu mai merge Mac-ul si nici Windows. La bootare nu imi mai arata 3 partiti(mac, windows, recovery hd), doar windows si cind il rulez imi dat ecran albastru. Ce as putea sai fac? Multumesc

 1. Întâi de toate spune-ne cum ai ai împărțit partiția, pas cu pas, ce aplicație ai folosit și cum ai procedat.
 2. „dupa restart nu mai merge Mac-ul si nici Windows” Nu mă mir, este normal.
 3. „ind il rulez imi dat ecran albastru.” Hm… sună familiar.
 4. „Ce as putea sai fac?” Să clarifici punctele de mai sus și, în general, să citești cum se fac operațiile care lucrează prin chirurgie pe sistem, nu-s operații triviale și presupun să știi ce faci și cum faci.

L-am impartit clasic din windows nu am folosit bootcamp. Dupa ce lam impartit a mai aparut o partitie, am dat format, totul ok si am zis sai dau un restart. Cind bootez cu tasta Alt imi arata doar windows, care ma intreaba daca vreau sa repare sau sa porneasca normal. Precizez ca inainte de a ma apuca de el, imi arata la apasare Alt 3 optiuni(mac, windows si recovery hd)

Foarte rău ai făcut, cum am bănuit. Dacă citeai timp de un minut cum se face, aflai că NU ai voie să repartiționezi „din mers”. Un mac rulează frumos un windows, cu condiția să respecți regulile jocului, adică:

 • instalezi macOS (care e deja instalat, de fapt) PE O SINGURĂ PARTIȚIE;
  – rulezi apoi Bootcamp și faci partiția de windows,
  – descarci driverele de windows pregătite de Apple,
  – instalezi windows,
  – rulezi driverele,
  – un nou restart și ai Windows up and running
  NU AI VOIE SĂ TE MAI JOCI CU PARTIȚIILE, gata.
  soluția: instalezi macOS ȘTERGÂND DISCUL (pierzi toate datele), formatezi pt macOS (apropo, e sistem macOS ai), apoi rulezi Bootcamp și pui Windows și… gata. Nu mai faci alte partiții.
  Pentru a instala macOS „de la zero”, ștergând partiția, s-a mai discutat aici. Cel mai rapid lucrezi dintr-un flash USB de minim 8 GB cu un sistem bootabil.

Pentru a recupera date exista utilitare pentru Mac gen Hiren boot cd ? Multumesc

Scoate-i hardu, îl pui la un alt calc cu windows, eventual instalezi driver pentru a citi partițiile mac si salvezi tot

Dacă ai două macuri, le poți conecta în target mode (ai instrucțiuni pe net, depinde de model, fie firewire la firewire, fie thunderbolt la ThB fie FW la ThB cu adaptor). Prin acest mod, discul unuia dintre calculatoare (cel bulit, în cazul tău) devine disc extern și poți face cu el ce faci cu orice disc extern. Dacă nu ai două macuri, atunci faci cum spune Florin.
Ca regulă de bază (rule of thumb): NICIODATĂ nu te apuci de chirurgie pe disc fără backup prealabil, indiferent dacă ești începător sau experimentat.
P.S. Procedura este extrem de simplă: mac-urile se conectează printr-un dintre cablurile menționate mai sus, iar macul dorit să devină disc extern este repornit, iar imediat după chime se apasă tasta T (Target mode). Se ține așa până apare un simbol specific pe ecran, fie cel de firewire, fie cel de ThB. În clipa asta, pe celălalt calculator, pe ecran apare discul din macul pornit în target mode.

Salutare, am instalat IOS pe Mac dar nu reusesc sa pornesc instalarea pentru Windows 7. Vreau sa instalez de pe un stick bootable cu W7 facut in windows. Ma gindesc ca poate trebuie facut acest stick intr-un anumit fel.
Multumesc

Vrei să descrii, pas cu pas, cum ai făcut? Presupun că, în loc de iOS (sistemul pt iPhone și iPad) ai vrut să spui macOS. Singurul lucrul clar este „Vreau sa instalez de pe un stick bootable cu W7 facut in windows”. Nu ne-ai spus dacă acest disk este SIGUR bine făcut, l-ai testat pe un PC și merge?
Informațiile oferite sunt vagi, incomplete, le lipsește esențialul. Revino și încercăm să rezolvăm.

Am instalat macOS. Deschid Boot Camp, bifez instalare Windows si dupa aia imi apare 2 partitii una de MacOS si una Windows pe care pot sa le redimensionez tragind stinga sau dreapta. Apas butonul Install si imi apare mesajul “The installer disc could not be found”.

Înseamnă că sistemul cere un CD/DVD sau acel flash USB nu e bine făcut. Repet întrebarea: ai testat flashul Win pe un PC? Ești SIGUR că e bine făcut? Mesajul de pe ecran spune clar că macOS nu-l vede ca disc de boot.
Nu ne-ai spus nici de mac OS ai și nici ce model de mac. Ești sigur că acel Windows este compatibil cu macul tău? Ai verificat asta?

Windows 7 va merge sigur, am toate motivele să cred că fie acel boot w7 nu e bine făcut. Fă rost de un cd/dvd sau de o imagine curată și lasă-l pe Boot Camp să-ți ducă treaba la capăt. Ai nevoie și de un alt flash pe care BC să descarce driverele Apple pt W, care se instalează imediat ce pui W, altfel nu vei avea grafica, bluetooth, sunet și wi-fi funcționale.

Am facut un CD bootable si la fel face, imi da acelas mesag.

Te întreb a treia oară: ai testat aceste boot discuri/flash-uri pe un PC? Merg? Altfel, ne învârtim în cerc. Dacă ai W 7 și ai lucrat ca la carte nu are motiv să nu meargă, ceva faci greșit, iar acel greșit este, cel mai probabil, modul cum faci boot discul.

Am testat , booteaza pe un alt calculator. L-am facut cu Ashampoo Burning studio 2010.

Lasă-l pe Boot Camp să-l facă după original, citește atent documentația la Boot Camp.

Dacă acel computer are o unitate optică, atunci la instalare Bootcamp va cere obligatoriu Windows pe un CD sau DVD, nu va încărca sistemul de pe un stick USB.

Există însă un hack prin care poți convinge Bootcamp să-ți facă chiar el un stick USB bootabil având ca sursă un ISO de Windows. Dacă ISO-ul este în regulă, atunci cu metoda asta ar trebui să meargă sigur și scapi de bătăi de cap cu CD-uri bootabile sau nebootabile. Detalii aici:

https://web.archive.org/web/20120828205821/http://www.codez4mac.com/forum/viewtopic.php?f=212&t=61921

PS: văd mai jos în topicul ăla că la unii, deși au trecut cu bine peste Bootcamp, au avut aceeași problemă cu installerul de Windows, care vroia și el un disc, ceva.

Da, așa este, am uitat de acest detaliu, deși m-am lovit și eu de el. Credeam că, între timp, noile generații de macOS au sărit peste asta.
P.S. Dacă unitatea optică e stricată, merge și dintr-una externă pe USB, din câte țin minte. Dacă acel boot l-ai făcut dintr-un iso, nu poți face un CD bootabil? Știu că da. Nu prea folosesc W, dar cred că se poate, nu?