OS X nu acceptă parola de admin la instalarea update-urilor

Salut, vă deranjez again. Mi-am instalat Căpitanul. Una peste alta io zic că-i ok. A apărut însă o problemă: nu mai mă lasă să fac upgrade-uri. Care ar putea fi rezolvarea?

Cum nu te lasă? Update-uri de sistem sau update-uri pentru aplicații? Îți dă vreo eroare, ceva?

Updateuri pentru aplicații. Ultima care m-a enervat a fost Office-ul. Mă anunță că există update-ul, urmez pașii de instalare și după ce-i bag parola I.D.-ului de Apple (mi-o cere) tremură puțin ferestra și nu se întâmplă nimic. Menționez că nu există eroare de I.D. sau de parolă…

În ce limbă e sistemul și ce layout de tastatură folosești? Mă refer la tastatura selectată în OS X, afișată de stegulețul din colțul din dreapta sus. Folosești caractere speciale în parolă (#$@^), accente sau diacritice?

Sistemul este în limba română pentru că folosesc mult word-ul cu diacritice. Parola este însă normală, adică fără fonfleuri.

Ce layout de tastatură folosești în sistem și ce fel de tastatură fizică ai?

Eu bănuiesc că ai o problemă cu introducerea parolei, cauzată de setarea layoutului de tastatură din sistem. Ceva s-a schimbat față de momentul în care ți-ai setat parola iar acum tu crezi că scrii parola corectă dar în realitate sistemul înlocuiește anumite caractere cu altele, pentru că layoutul de tastatură din sistem s-a schimbat.

Deci… dacă pui problema așa, m-ai băgat în ceață. Sunt doar un utilizator idiot și nu mă prea pricep. Dar aveam aceeași configurație și pe Maverick (nu am avut Yosemite, am sărit direct la Căpitan).

Adică nu s-a schimbat nimic, iar tastatura este originală, a calculatorului.

Sistemul de operare îți dă posibilitatea de a lucra cu layouturi de tastatură software diferite, în funcție de limba pe care o preferi. Astea se activează din System Preferences și ar trebui să le vezi pe bara de sus, arată cam așa:

Acuma la tine dacă nu te-ai jucat deloc pe acolo prin setări s-ar putea să nu apară stegulețul pe bara de sus și să ai activat un singur layout de tastatură, cel românesc. Mergi în System Preferences/Keyboard și la Input Sources (sau cum s-o numi meniul ăla în română) adaugă tastatura ABC Extended:

Odată ce ai adăugat un al doilea layout de tastatură, ar trebui să îți apară și meniul cu stegulețe pe bara de sus. Poți trece de la o tastatură software la alta selectând stegulețul respectiv.

Ei bine, ca să verifici dacă am avut dreptate sau nu, înainte de a face update la Office activează layoutul de tastatură ABC Extended și verifică să fie activat atunci când sistemul îți cere să scrii parola. Zi-ne dacă a funcționat sau ba.

Am făcut exact așa cum ai zis. Nu a ajutat. E bine totuși că am mai aflat ceva. Dar problema nu s-a rezolvat.

Am intrat pe app store și am văzut acolo la observații asupra Căpitanului că a mai pățit cineva treaba asta.

Mai ții minte cumva la instalare ce ai ales: să te loghezi în sistem folosind username și parola de iCloud? Sau cu user/pass diferite și create pe loc la instalare?

Cred că până la urmă va trebui să schimbi parola de administrator. Vezi aici detalii. AI grijă numai să nu rămâi încuiat pe dinafară.

Nu mai înțeleg nimic. Cică contul meu Apple a fost blocat din motive de securitate. Mi-am adus aminte acum, că cu ceva timp înainte mi-a cerut să-mi schimb parola tot din motive de securitate, ceea ce am și făcut. Acum mi-a blocat contul pe motive de securitate. Am urmat pașii pentru deblocare, au zis că mi-au trimis pe adresa de mail instrucțiunile pentru deblocare dar n-am primit nimic. Începe să mă enerveze. Uite cum nu vreau eu să trec la Windows dar Apple mă roagă să o fac…

Am rezolvat-o, am făcut alt cont…

Parola și diversele metode de securitate nu sînt chiar un moft cum ți se pare ție, sînt o treabă serioasă și orice mare companie o tratează ca atare. Cei care uită parola sau „se joacă” de-a sistemul nu reprezintă un caz tipic și nici nu constituie un bug al sistemului.
Mie nu mi-a fost clar ce problemă ai avut, în orice caz:
– este imposibil ca parola de admin să nu fie recunoscută, așa cum ai scris inițial;
– este posibil să ai probleme cu update-urile DACĂ AI FOLOSIT ROMÂNA CA LIMBĂ LA INSTALARE, am scris și eu despre asta aici și am și recomandat să NU folosiți româna la instalare, se poate pune ulterior ca limbă principală, dacă așa se dorește.
– Apple ID are diverse metode de verificare, care trebuie însușite, și pe mine mă mai enervează treaba, dar nu mă pot supăra pe Apple, ci doar pe mine.

Nici mie nu-mi e clar ce problemă am avut. Cum am mai zis, nu sunt foarte priceput la treburile astea, prin urmare nu pot decât să-ți dau dreptate.

Dacă nici ție nu ți-a fost, cu atît mai puțin nouă. O problemă se poate rezolva dacă se poate reproduce, dacă descrierea e vagă, incompletă sau neclară, gen „nu știu ce am făcut, dar nu mai pot instala…” etc. nu pot conduce la o soluție, ci — într-un caz fericit – la o aproximare și la a ghici ce s-ar fi putut întîmpla.