Optimizare sistem de operare pentru SSD

Buna ziua.
Mi-am facut un upgrade cu un SSD kingstone de 240gb.
Ce sfaturi imi puteti da?
Am citit ceva de functie TRIM ca trebuie activat. Am activat aceasta functie dar nu inteleg la ce ma ajuta sau ce face aceasta functie.
Eu credeam ca scot hardul vechi bag SSD-ul instales OSX si gata.
P.S. Prima data cand am instalat dupa 1zi cand am vrut sa fac un back-up cu timemachine sa blocat. Am dat restart mergea 10 sec apoi se bloca.
Va multumesc

Nu cred că există “optimizare OS pentru SSD”, ci poate invers, SSD-ul îți optimizează OS-ul, prin sporul de viteză adus. :smile:

În principiu, n-ai nimic special să faci, acum că ai pus SSD, nici funcția TRIM nu e musai să fie activată, eu nu o am și nu regret nimic. Ba mai mult, cînd am activat-o la început, primeam diverse erori cînd scanam discul de boot. Funcția TRIM devine utilă dacă freci SSD-ul zilnic, copiezi pe și de pe el zeci de GB, de mai multe ori pe zi și/sau îl ții foarte încărcat. Din cîte știu, TRIM e ca un fel de femeie de serviciu, mai dă cu mopul cînd și cînd, dar dacă nu utilizezi intensiv, cum am zis mai sus, nu se face “mizerie”. Plus că SSD-urile din ultimii 1-2 ani au un sistem propriu de administrare a “gunoaielor”, intern, inclus în firmware.

Specialiștii mă pot contrazice, îți spun ce am înțeles și ce aplic eu.

Așadar, repet, nu e nimic special de făcut pe SSD față de HDD. Mai ține cont de faptul că o regulă nescrisă spune că ar fi bine să ai aproximativ 10% spațiu liber mai mereu, ca să fie sistemul cît mai aerisit. Dar și aici sînt convins că există destule excepții.

Faptul că ți s-a blocat TM trebuie să fie altceva, nu are legătură cu faptul însuși că ți-ai pus SSD. Ori ai făcut ceva greșit în procedura de backup, ori de instalare a sistemului ori…a fost o întîmplare, dacă nu a revenit și n-ai sesizat alte nereguli. Dacă ai (avut) și alte probleme, atunci gîndește-te serios la reinstalarea sistemului, pentru siguranță. Eventual, ia în considerare și un Apple Hardware Test înainte. de a da vina pe orice.

Am citit zeci, poate sute de comentari idespre TRIM pt SSD, ultima discuție era că Yosemite pune probleme aplicației TRIM Enabler, dar că e OK cu Cameleon sau Chameleon, am uitat cum e corect. Majoritatea zice că nu e nevoie de nici un TRIM, dacă ai instalat vreo aplicație de TRIM este f. posibil să se tragă necazul tocmai de la asta. Acum înțelegi de ce trebuie să te documentezi un pic înainte să activezi o funcție care sapă așa de adînc în sistem? O mai poți dezactiva? Aplicațiile care „sapă” în sistem pot face mai degrabă rău decît bine.
Acel SSD e nou sau e s.h.? E sigur bun?

Dacă rulează Yosemite, eu cred că mai degrabă e recomandabil să NU o activeze.

Dacă folosești Trim Enabler pentru activarea TRIM, atunci ține minte să-l dezactivezi înainte de a face vreun update pentru OS X, pentru că în caz contrar s-ar putea să nu mai poți boota după update.

TRIM e o chestiune destul de controversată. Unii zic că SSD-urile noi nu mai au nevoie de TRIM, alții zic că-i musai dacă vrei să prelungești viața discului. Dacă-ți merge totul OK cu TRIM activat, lasă-l așa, n-are ce să strice.

Păi tocmai asta zice, că nu merge bine, că se blochează și tocmai după ce a activat TRIM.

Deci dupa prima zi totul a mers ok.
Sa blocat am reinstalat sistemul apoi am citit despre TRIM …
Am activat si acuma totul e ok.
Sper sa nu mai am probleme.
Va multumesc tuturor
O sa tin cont sa dezactivez TRIM cand fac update si o aa il las activ.

Hardul nu este nou.
E de la un prieten care si-a luat altul mai mare.
Eu zic ca e bun.
Este ceva program pentru mac care sa il verifice??
In Disk-Utility la test imi zice ca e ok

Există multe aplicații de verificat discuri, eu folosesc SMARTReporter, versiunea gratuită, mai veche, dar nu știu dacă e „reliable” și pt SSD-uri, eu am un SSHD și un HDD. Disk Utility nu alertează pe hibe care anticipează o defecțiune. Acea blocare mie nu-mi sună bine, nu trebuie să facă asta, chiar dacă TRIM nu este activat, adică mai ales cînd nu e activat. Cu sau fără TRIM, sistemul nu are voie să se blocheze, dar să sperăm că va fi OK. TRIM are rolul de a optimiza viața SSD-ului pe termen lung, așa se zice, alții spun că face rău.

E un câștig de 40 MB/s. La 500 cât are implicit SSD-ul, s-ar putea să conteze pentru unii. E valabil doar pentru SSD-urile „folosite”. La astea mai puțin folosite, cică nici nu se simte.

Mai multe, pe site la Cindori

E testat un 840 Pro acolo. Mă gândesc că la astea noi, cu 3DNand nici nu se mai pune :slight_smile:

Asta e modelul meu de SSD.
http://www.emag.ro/flash-ssd-kingston-hyperx-3k-2-5-240gb-sata-3-sh103s3-240g/pd/ELH9TBBBM/

De dragul discuției, „they’re all dead” :imp:

1 Like

Sperii oamenii, ăia sînt, așa cum se autodeclară, ucigași de sesedeuri.

Am facut update la 10.10.3(ultima versiune)
Si acuma imi palpaie acest dosar dupa ce se porneste.
De cand am pus ssd doar probleme sincer.
Cred ca revin la vechiul hard :frowning: