Opinii despre iOS 9

Am pus iOS 9 GM pe iPhone. Este pentru prima oară când văd pe viu iOS 9, pentru că n-am vrut să-mi amețesc telefonul cu beta-uri.

Prima chestie care nu-mi place absolut deloc: tastatura cu litere mici.

Adică asta:

După o viață de privit la tastaturi toate cu all caps pe taste, mi-e incomodă asta din iOS 9.

Airdrop nu a fost reparat nici în iOS 9 + El Capitan. În continuare îmi este aproape imposibil să transfer fișiere între iPhone și rMBP prin Airdrop. O dată merge, de zece ori nu.

Aceeași senzație am avut-o și eu când am butonat pe tastaturi virtuale Apple. Că-s toate literele cu majuscule :wink: Oricum, e deranjant pentru cei care sunt obișnuiți, pentru că Apple a avut small caps chiar de la început…

Păi nu e doar o senzație. Până în iOS 9 tastatura virtuală din iOS a fost cu majuscule. Iar toate tastaturile fizice cu care am lucrat eu de vreo 20 de ani încoace (Windows/Mac) au fost de asemenea inscripționate cu majuscule.

Nu țin minte să fi avut vreodată vreo tastatură altfel decît cu majuscule. E valabil și pt mașinile de scris, acum istorie, am folosit multe la viața mea, am avut două ale mele, nici una nu a avut literele marcate cu minuscule, doar cu majuscule. Poate fi chestie de obișnuință numai, nu știu… Și mie mi s-ar părea deranjant să văd o tastatură cu minuscule.

E aiurea cu minuscule, iar și mai nasol e că dacă apăs Shift se transformă toate în majuscule. Îmi fug ochii pe tastatura aia.

Asta e luată de la Android. Cunosc persoane care acum vreo 2 ani aveau reacția inversă, venind de la Android la iOS. Mie, să fiu sincer, mi-a plăcut cînd am testat-o pe un Samsung. Nu mi-am instalat încă iOS 9, dar cred că îmi convine schimbarea.

Ăăă… nu trageți în pianist, da’ ziceam de tastaturile de telefoane/diverse device-uri. Da, pe Android sunt cu minuscule (nu știu ce ce) și dacă apeși shift se transformă în majsucule. Logic cumva. Da, tastatura de PC/MAC/iPhone/iPad avea la fel ca tastatura fizica, majuscule.
E clar că e oribil ca după ani de zile să vezi „minuscule”. Și chiar nu înțeleg care a fosgt logica Apple la faza asta. Vor să atragă mai mulți clienți din „piața Android”? - aveau până și-n prezentarea de pe 9 referire la o apicație care permite userilor Android trecerea mult mai lină la iPhone. Chiar e ciudat de explicat :expressionless:

Păi e simplu: Android a vrut să fie altfel. Apple acuma vrea să fie ca Android și altfel decît a fost pînă acuma. Este un feature.

În sfârșit Notification Center devine util (pentru mine): în iOS 9 și în OS X 10.11 notificările sunt sortate în funcție de timp. Bine că au renunțat la gruparea notificărilor după aplicație. A fost o idee foarte proastă de la început.

E prima dată cînd sînt suficient de nerăbdător să vreau să încerc versiunea GM. Nu am experiențe anterioare, așa că aș vrea să știu: dacă GM-ul nu mai primește niciun update pînă la lansarea publică, avînd GM instalat pot face update oficial la final? Sau se va considera identic cu versiunea finală și nu voi primi prin App Store / General Settings update-ul?

Pe iPhone 6 Plus iOS 9 sacadează în câteva locuri. Cel mai vizibil este în noul task manager cu ferestrele aranjate în stil Cover Flow.

Dar sincer să fiu nu mă mai miră chestia asta. M-am împăcat cu gândul că Apple se gândește mereu doar la generația următoare de device-uri atunci când zice că “optimizează performanțele” iOS.

Eu cred că vei putea face upgrade. Sau în cel mai rău caz descarci și upgradezi tu manual sistemul dacă o fi nevoie.

Dacă pun un fundal dinamic pe iPhone 6 Plus, interfața app switcher-ului sacadează teribil de urât și devine greu de utilizat. Asta e optimizarea cu care se laudă Apple? :rage:

Fix asta am patit si eu pe iPad dar ma gandesc ca inca e in variante beta, si cea finala va fi ok. Dupa cum am observant a ramas aceeasi ‘‘tema sau fundal’’ ca la iOS 8…

Nu e beta, e Gold Master, deci versiunea pe care teoretic o va primi toată lumea săptămâna viitoare.

Pe 5s merge bine fundal dinamic, nu mi-a afectat animațiile. O să testez și pe iPad Air.

Și am impresia ca iOS 9 a îmbunătățit un pic viața bateriei.

Pardon, eu sînt pe 9.1 beta.

Bug: fac un swipe în jos cu degetul pentru a accesa Spotlight și ecranul arată așa:

În 9.1 beta nu e, pe iPhone 5s. Și îmi apar în plus Siri App Suggestions, pe baza celor folosite des.