Opinii despre Apple News

Dacă tot discutăm despre Apple Music, m-am gîndit să deschidem și subiectul celeilalte noutăți relevante pe care a pregătit-o Apple. Deși despre News știm mult mai puține decît despre Music și o vom vedea la lucru tocmai la toamnă, m-am gîndit să discutăm despre modul în care citim știri, dacă și ce îmbunătățiri ne va aduce aplicația.

În ce mă privește, folosesc ReadKit pe Mac și Newsify pe iOS și, în general, îmi plac feed-urile RSS pentru că aplicațiile menționate au posibilitatea de a afișa știrile într-un mod cum e Reader în Safari - extrăgînd doar textul. Asta-mi place și nu mă văd folosind Flipboard sau nici măcar să mai deschid site-uri de cotidiane, pentru că prefer știrile curate, doar cu text și imaginile relevante. Și mai ales, îmi place să-mi aleg sursele, nu doar categoriile.

E drept că Apple News pare că are potențial, dar pînă vor adăuga conținut specific periodicele importante (ca să nu mai spun de cele românești), cred că va dura o groază.

Așadar, voi cum citiți știrile pe Mac, respectiv pe iPhone/iPad? Cum vedeți Apple News integrîndu-se în procedurile voastre personale? Ce alternative cunoașteți și recomandați?

Din păcate, Apple News va merge doar în SUA parcă. Sau într-un număr redus de țări. Cred că mai avem de așteptat până să-l vedem la lucru în România.

Windows Phone avea o aplicație asemănătoare făcută de Microsoft, nu mai rețin cum se numea. M-am jucat cu ea, dar nu m-am putut obișnui, așa cum nu m-am obișnuit nici cu Flipboard.

Pe vremuri, acum câțiva ani, foloseam foarte mult RSS pentru știri, dar am ajuns să-l folosesc din ce în ce mai rar spre deloc. Acum câteva săptămâni am dezinstalat de pe telefon feedly pentru că pur și simplu nu-l mai foloseam. Îmi iau știrile de pe Twitter și reddit, îmi e suficient.

Principala mea sursă de știri sunt feed-urile RSS încărcate în Fever, o aplicație web care rulează pe serverul meu și descarcă periodic articolele. M-am obișnuit atât de tare cu Fever, că am renunțat la toate aplicațiile pentru RSS. Fever e ca un ziar în care găsesc mereu ultimele titluri. Zic „ziar” doar pentru că îmi oferă un mod de a citi știrile pe îndelete, de câteva ori pe zi, atunci când am timp și chef. Altfel Fever n-are nimic de a face cu ziarele, nu vrea să imite nici ziare și nici reviste, așa cum fac unele newsreadere.

Altă sursă de știri este Facebook, bun pentru noutăți mai altfel, unele venite pe canale neoficiale sau personale. Nu urmăresc instituții de presă pe Facebook.

O perioadă am folosit și Twitter, dar mi s-a părut extrem de obositor să tot primesc tweet-uri din două în două minute. Nimic nu e atât de important ca să merite atâta atenție.

Apple News nu cred că mă va interesa prea tare atâta timp cât va fi disponibil numai în SUA.

Păi nu trebuie să-l urmărești din două în două minute, eu îl răsfoiesc de 2-3 ori pe zi. Nu are nici notificări, să mă streseze.

Dar nu vi se pare obositor la Twitter faptul că, practic, te tot plimbi între feed și pagina respectivă, cu știrea? Plus că uneori nici nu sînt suficiente caractere cît să înțelegi titlul, darămite ideea principală?

Cam din același motiv nu urmăresc nici pe Facebook știri și prefer RSS, care afișează titlul întreg și 2-3 fraze și, cum am spus, cu modul Readability, îți dă conținutul foarte curat, totul în aceeași aplicație.