Open Ofiice, LibreOffice, NeoOffice

Aplicațiile menționate în titlu sunt, așa cum (probabil) știți, alternative la suita office a lui MS. Neo Office este singura care are deja o versiune Universal, se mișcă așadar mult mai repede pe noile proc-uri M. În esență, interfața este cea din Libre Office. Se află de câteva luni în AppStore. Este donation ware. Give it a try.

O alternativă de care am aflat oarecum recent este OnlyOffice. Disponibil pe toate sistemele de operare, gratuit pentru “utilizatori comuni”.

Avantajele pe care le văd față de LibreOffice (care, probabil, e cea mai matură alternativă MS cross-platform):

  • interfața mult mai asemănătoare cu MS, dacă sînteți familiarizați cu ribbon-ul etc.;
  • poate deschide toate tipurile (doc, xls, ppt) în aceeași fereastră, doar tab-uri diferite;
  • are serviciu în cloud = variantă web, cu tot cu colaborare, chiar și cu cineva fără cont. Am ținut catalogul notelor la un examen cu un coleg profesor într-un spreadsheet comun; eu cu cont, el fără (guest), totul în browser;
  • dark mode ca lumea, separat toggle pentru interfață și pagină.

Principalul dezavantaj, ca de obicei, este compatibilitatea. Documentele cu care am lucrat eu au mers impecabil între MS Office pe Windows și Linux (Mac n-am). A, și e ceva mai lentă la deschidere decît Libre Office, dar numai la primul document din sesiune.

Mie mi-a crăpat recent LibreOffice pe Linux, din cauza unor conflicte între Wayland și X pe care n-am chef să le rezolv, așa că folosesc OnlyOffice și sînt chiar încîntat.

Probabil ideea postării inițiale era că a venit o astfel de alternativă în App Store, dar am zis să menționez și această variantă, pe care o văd rar pomenită.

Super, îl descarc acuma și comentez zilele viitoare. Oricum, pt mac-uri, NeoOffice mi se pare varianta optimă, mai ales pt cei cu M-uri.

MS Office for MAC , lifetime license 36$ https://www.cultofmac.com/792942/microsoft-office-for-mac-lifetime-license/

Ei, sigur că da, există licențe ieftine de MS Office, dar unii nu țin neapărat. Pe macOS, sunt procesoare de text mai potrivite.

Asta e vreo 360-380$ in mod normal. Nu e ca ofertele de pe eMAG, cu licente “la gri”.
Desigur, nu folosesc nici eu, am postat doar in caz ca are nevoie cineva. Eu imi fac treaba cu Numbers, Pages si Keynote.

Da, mai sunt licențe din astea. Zilele trecute am văzut una pt 2 utilizatori, cred că era pe la 60 USD. Preț bun. Nu afirm că MS Office nu ar fi bun, doar că pt mine aplicații care se „mulează” mai bine pe macOS sunt Nisus și Mellel. Pages este și ea OK, dar am senzația că nu e dusă la capăt, ca să zic așa. NeoOffice, acum Universal, mi se pare cea mai bună soluție pe linia OpenOffice/LibreOffice. Voi testa și OnlyOffice, prima impresie este bună, în sensul că „ochiometric” se potrivește mai bine cu macOS decât toate variantele bazate pe OpenOffice.

Este OK acest OnlyOffice. Este rapid, dedicat pt Intel și ARM. Aduce mult cu Word, așa e. Eu nu prea folosesc Word, deci nu pot fi un judecător obiectiv dacă asta e bine sau nu. Nu l-am testat „la greu” cu texte mai lungi, să zicem de 50 pag. să văd cum s-ar comporta pe secvențe de tăiat/inserat text, adăugat/șters note etc.

Nici eu n-am lucrat cu nimic lung. Dar cuprins, header + footer, hyperlinks și diverse opțiuni de fonturi suportă bine (pentru ce-mi trebuie mie, cel puțin).

Marile avantaje pentru mine sînt, cum ziceam:

  • varianta în cloud, cu colaborare;
  • faptul că pot deschide și un “Excel”, și un “Word” în aceeași fereastră, doar tab-uri diferite și interfață unificată. Nici MS nu are asta.

Păi și NeoOffice face așa ceva, de asta îl și lăudam: se comportă ca o aplicație „stil macOS”. În general, conceptul de aplicație „all in one” este vechi, de pe vremea lui Claris Works. Cu asta am început să lucrez pe mac. Ulterior, compania a fost cumpărată de Apple (făceau, practic, un office adaptat pt macOS așa cum era atunci), i-au schimbat numele în AppleWorks și, ulterior, au „tăiat-o” în 3, cum a rămas până azi: Pages, Keynote și Numbers.

Salut! Țineți cont și că există Office 365 pe web gratis, cu un cont Microsoft, e.g. de email la outlook.com. Nu are toate feature-urile aplicațiilor full, dar cele mai comune sunt acolo.

Da, așa este, dar mie mi se pare incomod să lucrez așa. Și Pages & suita are varianta asta. Dar, sigur, depinde și de obișnuință, de preferințele personale…

Da, clar. Am menționat varianta web pentru că mi se pare utilă atunci când nu ai MS Office instalat și vrei să știi sigur că deschizi un docx în ceva compatibil.
Cel mai des tot Libre folosesc.
Ce mi se pare oarecum amuzant la OnlyOffice e că pare a avea un tabel al simbolurilor putin diferit. Probabil codurile nu corespund exact.

Documentul următor de MS Office:
msoffice bullets on msoffice

Arată așa în OnlyOffice pe Mac:
msoffice bullets on onlyoffice mac

Așa în OnlyOffice pe Linux:
msoffice bullets on onlyoffice linux

Și așa în LibreOffice:
msoffice bullets on libreoffice

Cu mențiunea că pe Mac am OnlyOffice 7.0 și pe Linux 7.2.
P.S. Făcut update și pe Mac și nu contează versiunea :slight_smile:

Nu m-ar mira să fie o treabă legată de licențe, fonturi, open source etc. Calibri (default-ul de la MS) nu e open source din cîte știu. Pe Linux scrie că folosește Calibri, dar nu cred că face asta și nici nu cred că OnlyOffice au licențiat acest font ca să vină la pachet cu el.

În orice caz, diferențele la fonturi și simboluri între sistemele de operare le-am constatat cel mai des, e adevărat. Dar nu mă deranjează prea tare. Folosesc familia Source (Code, Sans, Serif) de la Adobe pe toate sistemele și sînt mulțumit.

Apropo și de fonturile de mai sus: chiar azi am lucrat în versiunea de Word în browser, în colaborare cu un amic care a început documentul în versiunea nativă de Windows 11 la el. Și… la mine apar fonturile diferit (sînt 99.99% sigur că nu a pus fonturi diferite la fiecare cîteva paragrafe :smiley: ). Eu am accesat din Firefox, n-am stat să mă loghez și să testez în Brave/Chromium/Edge. Mna, de’alea open source-ului. :slight_smile:

Mă refeream la simbolurile pentru “bullets”, care diferă doar la OnlyOffice (mult), inclusiv folosind un font open-source, gen “Hack”. Libre le afișează corect pe toate platformele, nu ține de OS. Nu-i mare problemă asta. Bullet-ul “punct” din Only e afișat ca atare în MS Office. Sunt mai multe coduri în tabela de simboluri pentru diverse forme din ce am văzut.

Legat de font-uri, ele nu trebuie să vină la pachet cu soft-ul, ci să fie instalate în sistem, iar office-ul (aplicațiile în general) să le folosească de acolo. Pot fi instalate sau copiate și font-uri non-open-source pe orice sistem, inclusiv Linux. Pe Linux ai fie un pachet în “app store”, fie, dacă ai fișierele .ttf, le poți face drag-n-drop în aplicația “Fonts” (sau ceva similar).
Ai o licență de utilizare a font-urilor proprietare pe propriul computer odată cu achiziția Windows (sau primirea lui odată cu laptop-ul, sau licență universitară, sau abonament al companiei etc.).

Tot apropo de font-uri, n-aș fi zis că sunt atât de captivante :))

Să ne înțelegem: faptul că un text substituie un font cu alt font, dacă acel font nu este instalat, este normal. Faptul că substituie simboluri cu alte simboluri nu este normal. Toate simbolurile au acum codificare unicode, de exemplu  = UF8FF, º = U00BA etc., indiferent de fontul folosit. Dacă un font nu conține un caracter, atunci caracterul este redat cu alt font care îl conține. Uneori arată aiurea, dar corectitudinea codificării Unicode are prioritate. Ca atare, dacă simbolul folosit este denaturat/distorsionat = modificat în altă aplicație, cert este un bug al aplicației.

În altă (dez)ordine de idei, dar apropo de procesoare de text: nu vă recomand să folosiți Pages pe iPad. Dacă scrieți o pagină-două, veți constata că aplicația îngheață, nu mai puteți scrie nimic și ceea ce ați scris dispare în neant. Dacă faceți pauză și redeschideți documentul, apare un mesaj care zice că documentul a fost modificat pe alt dispozitiv (fals) și… zbang, este șters.
Bug-ul e vechi, l-am raportat acum vreo 3 ani, cred (înainte de pandemie, ca să avem un reper) și degeaba.
Sfatul meu: nu folosiți Pages pe iPad! Mellel este o soluție mult mai bună sau, cum ziceam, OnlyOffice (mi se pare că pe iPad se cheamă AO Office sau cam așa ceva) sau Word sau ce naiba mai aveți pe acolo.

Punct câștigat de ONLYOFFICE: un document .docx baban, de 9 MB cu ilustrații inserate în text a fost deschis și procesat fără probleme. NeoOffice l-a deschis și a clacat în secunda următoare. Da, devine atractiv Only… ăsta.

1 Like