Obțiuni diferite la formatarea stick-urilor

Salut,
Am 2 stick-uri Kingston Data Traveler G4 (unul de 8Gb și unul de 64Gb).
Cel de 64 este nou și am vrut să-l formatez în Mac OS Extended (… criptat), dar opțiunea nu apare. La cel de 8Gb apare.
Aveți idee de ce pățesc așa?

Chestie de controller, presupun. Pe unele discuri externe/flash-uri nu pot face boot disk, dă eroare. Presupun că și în cazul tău e ceva similar.

Am rezolvat-o dâd format din terminal cu comanda:

diskutil eraseDisk JHFS+ KINGSTONE disk2

KINGSTONE - este denumirea pe care o va avea după formatare, deci puteți înlocui.

Detalii găsiți aici.

M-am prins, târziu, cum trebuie să faci ca să ai oțiunile de mapare corectă a discurilor, de ex. să pui GUID. Trebuie să bifezi în Disk Utility, la View, opțiunea de jos, cu toate discurile, pentru a putea modifica harta de partiționare.

Și eu m-am lovit o dată de chestia asta și greu mi-a fost până m-am prins. Apple ar fi putut face mai explicit Disk Utility. Are logică, fiecare disc, reprezintă un volum, dar el este partiționat (1 sau mai multe, depinde câte vrei). Problema este, că poți alege tipul de mapare (GUID, MBR) numai dacă selectezi partiția, pe care o ai disponibilă doar cu “Show all devices”. Dacă vrei să faci un stick bootabil (sau HDD extern), trebuie să ai atât formatul (HFS+/AFPS) cât și tipul de mapare (GUID) pentru sistemele Apple, respectiv (NTFS/FAT) și (MBR) pentru Windows. Formatul ExFat este exclusiv pentru transport de date, este universal. Dacă păstrezi doar formatul, dar nu și tipul de mapare corespunzător, poți doar să transporți date, dar nu să și bootezi.

Modificarea asta a apărut la un moment dat, nu mai țin minte când, cred că prin 10.10x. Anterior, era mai clar. Pe vremea aia și înaine, eram în echipa lor de testare și le-am spus, la un moment dat, că D.U. este un utilitar foarte/prea puternic, folosește și la optimizări (inițial așa era, cu permisiile) și la ștergere și la formatare… Lumea s-ar putea pierde și șterge, fără să vrea, discuri pe care nu vrea, de fapt, să le șteargă. Urmarea a fost că nu au modificat nimic în zona asta, ci au făcut utilitarul mai neclar, dar, dacă vrei să ștergi un disc, este f. ușor! Păi eu tocmai asta le ceream, să NU fie așa ușor. Oricum, de ceva ani nu mai testez pt ei, după ce s-a dus Steve nu mă mai interesează, sunt niște mediocri care stau pe un sac imens de bani și principiul spune „ban la ban trage”, asta și fac, rutinier și mediocru.