O aplicație perfectă pt mine: Super Eraser

Vă spuneam zilele și săptămînile trecute că am o obsesie: sîrmele din fotografii. Fiind, în ultimii ani, mai ales fotograf călător urban, eram obsedat de sîrmele care apar în fotografii. Am testat Super ERaser și doresc să îl laud: colosal. Pt o aplicație gratuită, e mai mult decît foarte bine. Iată un exemplu cu o fotografie de săptămîna trecută făcută la Sighișoara. Ce ziceți?

Interesant. Nu vreau sa fiu carcotas, dar a cam stricat acoperisurile. Poate ca trebuie mai multa rabdare si finete in aplicarea ei. Poate a fost ceva realizat in viteza. Daca nu luam in considerare acoperisurile a iesit destul de bine.

De acord, dar prefer un acoperiș un pic stricat decît sîrma aia oribilă, pe bune.
Da, e la viteză, am vrut să văd dacă pot scoate sîrmele alea oribile. Ca să lucrezi bine, ai nevoie de un monitor mare și de maus, să poți lucra la finețuri. Eu am lucrat pe un MB cu degetul pe pad.
Sper să îi conving pe autori să facă ceva special gen „wire remover”, asta e mai ușor de analizat decît orice obiect pe care vrei să-l scoți.

M-am jucat cu Affinity Photo pe poza de la Sighișoara. Are o unealtă numită Inpainting Brush Tool care scoate obiectele din poză și funcționează foarte bine. N-am bibilit-o deloc, pur și simplu am pictat cu atenție peste fire, având grijă să folosesc un brush cu un diametru aproximativ egal cu (sau doar cu o idee mai mare decât) grosimea firelor. Rezultatul:

Da, superior, dar pt o aplicație gratuită și la viteză, Eraser s-a comportat f. bine.
Poate dau € 50 pe Affinity, știe mult mai multe. Pe de altă parte, poate îi conving pe cei de la Eraser să facă o aplicație dedicată pt sîrme, deoarece reprezintă o categorie frecventă și aparte de poze. Cel puțin pt mine, sîrmele astea sînt un coșmar, pur și simplu nu poți scăpa de ele.

Incerca, cum zici, pe monitor mai mare si cu un maus si vezi cum iasa. Astfel cam iti dai seama daca merita sa dai cei 50 de euro. Oricum cred ca ai Aperture si cred ca are si el o functie asemanatoare cu cea din Afifinity. Zic asta in ideea ca Affinity e o unealta complexa pe care zici ca nu o folosesti decat 5-10% din potential si poate nu merita efortul financiar fata de utilitate. Eu probabil nu o sa iau Affinity (chiar daca e o aplicatie buna) pentru ca nu fac decat cate un “enhance” pozelor mele si pentru atata Photos se descurca bine. Poate ca daca o sa apara o reducere importanta o sa o iau pe ideea ca “e bine sa fie acolo” :slight_smile:

Dom’le, eu sînt montat pe ceva gen ‘wire remover’, deci o aplicație centrată NUMAI pe așa ceva, adică ceva gen ‘red-eye remover’, acuma uzual. Pe mine sîrmele astea mă bagă în depresie generală, am sute de poze inutilizabile din cauza acestor sîrme oribile. De vreme ce red-eye s-a rezolvat, cred că wire remover este ceva perfect fezabil. Ar trebui inclus în Photos ca funcție similară lui Red-eye [remover]. Dei pe butonul ‘remove wires’, aplicație gîndește un pic, face o preselecție cu ce crede ea că e sîrmă, tu confirmi ori nu, bagi OK și aștepți un pic. După aia reiei procesul dacă nu e totul OK.
Super Eraser asta face, presupun că și funcțiile similare din Affinity: șterge ceva, apoi regîndește un pic poza ca să „niveleze” fundalul la ceva normal. Dacă pornești de la premisa că sîrmele sînt un caz special și frecvent, introduci funcția asta. Nu mi se mai pare nimic extraordinar, de vreme ce red-eye remover există, iar funcțiile actuale permit acests lucru, numai că e migălos, selectarea unei sîrme e mult mai complicată decît un ochi roșu.

Despre aplicația asta e vorba? Văd că nu mai e gratuită, costă 12,99 €.

Scosul firelor e mai dificil decât repararea ochilor roșii, de aceea nu cred că va apărea prea curând o aplicație care să facă asta dintr-un clic și bine. Identificarea ochilor roșii e relativ ușoară pentru că toți ochii arată cam la fel, ba chiar și roșeața aia dată de reflexiile pe retină e cam la fel dpdv cromatic în toate pozele. La fire trebuie ca softul să decidă care e fir și care e un alt obiect sub forma unei linii drepte. Cam greu de pus în practică așa ceva care să și funcționeze fără să stai să-i corectezi erorile după aia. Eu unul prefer uneltele manuale pentru că îmbină istețimea softului cu discernământul utilizatorului.

Procedura de eliminare a obiectelor se bazează pe un algoritm software care analizează pixelii din jurul obiectului nedorit și apoi îl înlocuiește cu pixeli asemănători astfel încât să rezulte cam aceeași culoare și textură. De calitatea algoritmilor folosiți depinde și calitatea pozelor rezultate, așa că e important cine face softul, ce experiență are și cât a lucrat la el.

Mă uitam la Super Eraser și poza de mai jos mi se pare trucată. Adică rezultatul e prea bun ca să fie adevărat, folosind doar uneltele pe care văd eu că le oferă aplicația (poate are și altele de care nu știu):

Observați cum femeia din poză a fost înlocuită pe rafturile 2 și 3 cu două lămpi chinezești, identice cu una din lămpile de pe primul raft (marcate cu săgețile roșii). Apoi, lampa marcată cu săgeată galbenă a fost înlocuită cu alta, luată tot de pe rândul de sus.

Dacă softul a făcut asta singur-singurel atunci e teribil de deștept. Eu mai degrabă cred lămpile alea au fost extrase manual și copiate la locurile lor folosind un alt program.

Hopa, da, acuma e 50 de lei! Ei, n-ar fi mare lucru.
De acord, sîrmele nu-s ochi roșu, dar nu am afirmat că ar merge rapid și fără cusur din prima, ci lași aplicația să identifice ce crede a fi fire, le marchează cumva, iar utilizatorul confirmă / infirmă sau mai pune și manual. Logaritmul nu cred că e imposibil acum, mai toate firele înseamnă linii orizontale/ușor oblice, rareori verticale, de regulă negre, posibil cu unele nuanțe de reflexe. Toate sînt la fel, de fapt, variază grosimea relativă din poză. De vreme ce mai multe aplicații includ scoaterea sîrmelor, cred că se poate gîndi o unealtă care să facă numai asta.

Și eu cred că asta e trucată.

Mergi cu spotul de diametru aproape egal cu grosimea sarmei. Apoi poti trage o linie pe sarma unde fundalul din spatele si din jurul ei este monocrom, dar unde sunt texturi si detalii, trebuie sa punctezi sarma bucatica cu bucatica. Unde programul a gresit, dai un undo si reiei.

Păi cam așa… oricum, programul își face bine treaba, iar eu scap de obsesie, de sîrme :slight_smile:

Am pus aici 3 poze, ultima cu o variantă intermediară. Prima, un peisaj din Făgăraș, a ieșit bine, a doua, peisaj urban, cu puține sîrme, OK. A treia, cu multe sîrme, a fost de muncă, dar e ieșit bine. Dacă nu știi originalul și o iei ca atare, pare OK, nu?
Le-am scris autorilor să încerce fie o aplicație dedicată pt sîrme, fie să adauge funcția asta. Oricum, cu ceva bibilit, scoți ceva utilizabil dintr-o poză ratată complet din cauza acestor sîrme.

Am descoperit că aveam Snapheal (versiune simplă, non-pro) într-un bundle MacHeist din 2012. Am testat-o paralel cu SuperERaser și rezultatul este în favoarea lui Snapheal. Mai precis, rezolvă mai bine reconstituirea detaliilor arhitectonice din spatele sîrmelor, că – de fapt – asta e problema, ceea ce este „behind the wire”.
Versiunea simplă costă € 9.99, iar următoarea versiune pro va fi inclusă într-un set al companiei la € 50. E un set tentant, dar nu cred că-l voi lua. Am reușit să descopăr două aplicații care rezolvă problema bine, chiar f. bine în cazul lui Snapheal.